Nagykabátban dideregve lettek bajnokok

Hoffer Ferenc boldog, gyengéd mosolya belső nyugalmat áraszt. A nevét viselő sakk-klub újoncként megnyerte Szlovákia legmagasabb osztályú bajnokságát, az Extraligát. Nem akármilyen fegyvertényről van szó, hiszen komáromi együttes még soha nem végzett a nyolctáblás pontvadászat élén.

Hoffer Ferenc boldog, gyengéd mosolya belső nyugalmat áraszt. A nevét viselő sakk-klub újoncként megnyerte Szlovákia legmagasabb osztályú bajnokságát, az Extraligát. Nem akármilyen fegyvertényről van szó, hiszen komáromi együttes még soha nem végzett a nyolctáblás pontvadászat élén. A névadó klubtulajdonos már felszabadultan elevenítheti fel a hétvégi záró forduló izgalmakban bővelkedő történéseit. „Szombaton Rajecké Teplicében 4,5:3,5-re győztünk, de ez még nem lett volna elég az elsőséghez. Két gyors remi után egy ideig úgy nézett ki, hogy kikapunk, ám a végén fordítottunk. Ridegebb környezet várt ránk másnap Eperjesen. Szűk, kis helyiség, alig kifűtve. Meduna nagymester és játékosaink nagykabátban, dideregve ültek asztalhoz, és csak jóval később lett elfogható hőmérséklet a III. ligás viszonyokat idéző teremben. Sokáig jól tartották magukat a hazaiak, csak ötórányi játék után dőltek romba állásaik. Végül simán, 7:1-re nyertünk. Külön említést érdemel Meduna és Zetocha hétvégi kettős győzelme, Hráček nagymester csak szombaton erősítette sorainkat. Kétpontos előnnyel végeztünk a kassai Hydina előtt.”

A komáromi Hoffer-feltörés bebizonyította, hogy bárhol az országban kiharcolhatják a csapatbajnoki aranyérmet, ha megfelelő erősségű játékosállománya van a klubnak. Komáromban pedig roppant erős sakkozók ültek asztalhoz. Tízen vették ki részüket a bajnoki cím megszerzéséből: vendégjátékosként a legjobb cseh versenyző, Zbyněk Hráček (FIDE Élő-pontszáma: 2601) és honfitársa, Eduard Meduna (2462), mindketten nagymesterek, igazolt versenyzőként Juraj Lipka (2432), három nemzetközi mester, Ladislav Salai (2395), Balogh Tamás (2391) és Peter Petrán (2375), továbbá Klaudiu Zetocha (2386) FIDE-mester, Pavel Čertek (2252), Jozef Baránek (2240) és Berza István (2125).

Hofferék négy év alatt emelkedtek a III. ligából az Extraliga csúcsára. Vajon mennyibe kerül a bajnoki cím a sakk élvonalban? Kicsit kétkedve teszem fel a kérdést, ismerve a hazai viszonyokat, a titkolódzás fokozatait. Meglepően nyílt a válaszadó: „Ha szerény leszek, kétszázezer korona, a játékosgázsival együtt. Ezen túl kényelmet, nyugalmat is kell teremteni a sakkozóknak, ami szintén kerül valamibe.” Merészebbnek tartja a kérdést Hoffer Ferenc, amikor arról faggatom, hogy kilépnek-e a nemzetközi porondra. „Már ez is óriási anyagi gondokkal járt. Ha sikerülne támogatókat találni, elképzelhető, de inkább csak jövőre.”

Komárom a szlovákiai sakkélet egyik bástyájává vált. Az utánpótlás-nevelésben a KSC, a csúcsra törésben a Hoffer tette messziről láthatóvá. A bajnokcsapat mecénása arra vágyik, hogy egyszer a 40 ezer lakosú határvárosban csapata több mint felét komáromi sakkozók alkossák. Közelebbi jövőképe pedig az, hogy következő bajnokságban is dobogós legyen a Hoffer, B-csapata pedig a II. ligába jusson. „Megegyezünk abban, hogy rövidesen újra találkozunk, és egy villámtornával összekötött búcsúdélutánon elbeszélgetünk a 2003/04-es idény csapatáról, arról, hogy ki marad, és ki távozik. Mindenképpen bővíteni szeretném a keretet, lehetőleg olyan közeli játékosokkal, akiknek nem okoz gondot a Komáromba utazás.”

Várhatóan a csallóközi tehetségek is odatalálnak a rakétagyorsasággal felröppent Hoffer-sikercsapatba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?