Nadal újra favorit, szabad a pálya a nőknél

Párizs |

<p>Rafael Nadal jó esélyekkel indul a 10. trófeájáért, míg a nőknél nincs igazi favorit a vasárnap kezdődő 116. francia nyílt teniszbajnokságon.</p>

A spanyol sztár legutóbb 2014-ben ünnepelhetett Párizsban. Tavaly sikertelen idénye volt, de 2017-re alaposan összeszedte magát: csak a döntőben kapott ki Roger Federertől az Australian Openen és Miamiban, a salakszezonban pedig megszerezte tizedik serlegét Monte-Carlóban, majd Barcelonában és Madridban is ő győzött. A 30 éves salakkirály 73/2-es mutatóval büszkélkedhet a Roland Garroson, ahol tavaly csuklósérülés miatt lépett vissza a 3. forduló előtt.

A címvédő szerb Novak Djokovics önmagához képest gyenge idényt tud maga mögött, mindössze egy tornát nyert eddig, Dohában. 20/6-os mérlegnél tart, és a katari verseny óta csak egy döntőt vívott: Rómában simán kikapott a német Alexander Zverevtől. A megújulás igényét jelzi a belgrádi játékosnál, hogy szélnek eresztette edzői stábját, még ruhaszponzort is váltott, a Garrosra pedig a legendás Andre Agassi készíti fel.

A világelső brit Andy Murray ugyancsak egy trófeát szerzett az idén (Dubajban), sérülések miatt csupán 16/7-es a mutatója, így az elődöntőbe jutása is meglepetés lenne, különösen, hogy betegen érkezett Párizsba.

Az Australian Open óta 18-szoros GS-bajnok Roger Federer teljes egészében kihagyja a salakszezont, a szintén svájci Stan Wawrinka – a Garros tavalyelőtti győztese – pedig továbbra is kiszámíthatatlan formát mutat. A csuklóműtétek után visszatért Juan Martin del Potro ezúttal a hátát fájlalja, a fiatalok közül viszont Sascha Zverev és Dominic Thiem is okozhat szenzációt. A mindössze 20 éves német Zverev római diadalával már a top 10-ben van a világranglistán – ahol 2008 óta nem volt ilyen fiatal játékos –, Thiem pedig nyolc eddigi tornagyőzelméből hetet salakon aratott, ráadásul a római negyeddöntőben könnyedén megverte Nadalt.

A nőknél a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams szülési szabadságra ment, a 2012-ben és 2014-ben bajnok Marija Sarapova pedig doppingeltiltása lejártával nem kapott szabadkártyát a francia szervezőktől, így világranglista 211.-ként a selejtezőben sem indulhatott. A címvédő spanyol Garbine Muguruza párizsi sikere óta egyetlen versenyt sem nyert, és a Grand Slameken is várakozáson alul teljesített két második fordulóval és egy negyeddöntővel. A világelső Angelique Kerber pedig nem mozog otthonosan a salakon, tavaly is már az első fordulóban kiesett a Garroson. A német játékos kilenc nekifutásból csak egyszer jutott el a párizsi negyeddöntőig, idén pedig 0/7-es mérlegnél tart a top 20-as ellenfelekkel szemben. A 2014-ben döntős román Simona Halep megnyerte ugyan a madridi versenyt, Rómában pedig döntőt játszott, ám egy rossz lépés miatt bokasérülést szenvedett.

Titkos favoritként a római bajnok Jelina Szvitolinát emlegetik, aki már hatodik a WTA-rangsorban, és első helyen áll az idei eredményeket összesítő listán. A 22 éves ukrán idén már négy tornát nyert, Rómában pedig három top 5-ös ellenfelet is megvert Karolina Plíšková, Muguruza és Halep személyében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?