Münchenben indul a fociláz, kezdődik az Európa-bajnokság

BerliniOlimpiaiStadion

Pénteken 21 órakor a házigazda német válogatott és a skótnemzeti csapat mérkőzésével rajtol el a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság. A következő egy hónapban mindenki a 17. kontinens-tornára figyel majd.

A fogadóirodák és a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a franciák és az angolok a torna fő esélyesei, de különböző sorrendben a portugálokat, a spanyolokat és a házigazda németeket is a favoritok között emlegetik. Érdekesség, hogy csak utánuk következnek az erősorrendben a címvédő olaszok, akikkel körülbelül azonos szintre helyezik az elsőre kissé szürkének tűnő belga és holland válogatottat is. Előbbieknél a védelemben (és kapusposzton), utóbbiaknál a támadóalakzatban találunk lyukakat.

Rekordok

Az előrejelzések alapján több rekord is megdőlhet Németországban. Például Szoboszlai Dominik lehet a legfiatalabb csapatkapitány, így akár két magyar rekordja is lehetne a kontinenstornáknak, de jó eséllyel Király Gábort letaszítják majd a trónjáról. A legendás, mackónadrágos kapus ugyanis a legidősebb Eb-játékos, de a portugál Pepe minden bizonnyal beelőzi majd a csúcstartót, így Szoboszlai révén maradhat az Európa-bajnokságok rekordos oldalán magyar név. Portugália viszont többszörösen is gyarapodhat a csúcslistákon. Cristiano Ronaldo immár hatodik kontinensviadalára készül, ezzel saját ötös rekordját javítva tovább. Az ötszörös aranylabdás minden egyes meccsel és góllal további saját rekordjait javíthatja tovább, hiszen 25 Eb-meccsel és 14 Eb-góllal is ő az aktuális csúcstartó, a játékpercekről vagy a megnyert mérkőzésekről nem is beszélve. Nagy kérdés lesz azonban, hogy a remek nevekből álló portugál válogatott elbírja-e azt a terhet, hogy ott van a pályán az al-Nasszr csatára, aki a védekezésből alig veszi ki a részét, és a munkabírásra sem a régi.

Búcsúzók

A hírek persze kivétel nélküli Toni Kroosról szólnak, hiszen neki biztosan az utolsó mérkőzéseit láthatjuk. Ráadásul posztján jelenleg is a világ legjobbjai között tartják számon és visszatérése óta a Nationalelf is teljesen más arcát mutatja. Erről árulkodnak a németek idei felkészülési meccsei is. Amikor Kroos játszott, legyőzték a franciákat, a hollandokat és a görögöket is, amikor nem, csak ikszeltek az ukránokkal. Rajta kívül azonban Olivier Giroud, Jesús Navas vagy minden bizonnyal Robert Lewandowski, Luka Modric, Kevin De Bruyne, Dusan Tadics, Simon Kjaer és Thomas Müller sem lép már pályára több Európa-bajnokságon, hogy Fiola Attiláról vagy Juraj Kuckáról ne is beszéljünk, illetve írjunk.

Berobbanók

Az idősebb generáció után nézzünk pár nevet, akik most hívhatják fel magukra igazán a figyelmet. Bár a legfiatalabb húzóemberek között biztosan ott lesz Jude Bellingham, az ő nevét már megismerte a világ. Az angoloknál így inkább Cole Palmert emelnénk ki. Bár aki követte a Chelsea idei szezonját, aligha lepődik majd meg a 22 éves játékmester teljesítményén. A legtöbb tehetséget talán a spanyoloknál láthatjuk, de Pedritől vagy Nico Williamstől szinte mindenki várja az extrát, ezért a szintén nagy nevű, de igazán kiugró teljesítményt még nem mutató Lamine Yamalt neveznénk meg, aki 16 évesen a tankönyveit sem hagyhatta otthon. Az olaszoknál a Bologna színeiben szinte tökéletes szezont futó Riccardo Calafiori kerülhet be a köztudatba. A 22 éves belső védő egy-két sérülés miatt a kezdőben találhatja magát úgy, hogy a felnőtt válogatottban csak a júniusi felkészülési meccseken mutatkozott be. A hollandok közül a Lipcsében pazar szezont záró Xavi Simons lehet az, aki megmutathatja, hogy a kölcsönszerződése után a PSG-ben számíthatnak rá, és ő lehet Mbappé után a párizsiak új sztárja. A törököknél az Arda Güler-Kenan Yildiz duó csodatiniként ugyan ismert, de a felnőttek között az Eb lehet a remek alkalom, hogy nagyobb szerepet követeljenek klubcsapataikban.

német-skót.Euro2024

Nyitómeccs

A háromszoros győztes Németország másodszor rendez Európa-bajnokságot. Az 1988-as torna nyitómeccsén Düsseldorfban 1:1-re végeztek az olaszokkal. Most Münchenben azokkal a skótokkal kezdenek, akik egymás után másodszor, összességében negyedszer lehetnek ott a kontinenstornán.

„Ez mindössze a második alkalom, hogy mi rendezzük az Eb-t. A játékosoknak és nekem is egyedülálló lehetőség. Természetesen ez nyomással is jár, de egyben örömöt is jelent. Ha az utóbbit látjuk a pályán, akkor remek torna elé nézünk” – fogalmazott az UEFA honlapjának Julian Nagelsmann, a németek 36 éves szövetségi kapitánya.

A nyitómérkőzést a francia Clément Turpin vezeti, a VAR-szobában pedig honfitársa, Jérome Brisard dönt majd. A döntőre pontosan egy hónappal később, július 14-én Berlinben kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?