Múltba veszett a minőség

Ahonnan elköszön a nagy atlétika, oda nehezen talál vissza. A negyvenötödik felvonáson van túl a sportág pozsonyi nemzetközi seregszemléje, s a keddi viadal is – akárcsak a korábbi három – nagyon kevés emlékezeteset hozott.

Bilonog Pozsonyban is letette a névjegyétTASR-felvéte Negyedszer jegyezték Szlovákia Díja Slovak Gold néven, s bizony gyorsan felsorolható, mennyi értékes eredményt hozott. Inkább az mondható, hogy a verseny a múltjából él. Már csak szép emlék annak felidézése, amikor az Inter tartánpályáján, a telt lelátó előtt világnagyságok küzdöttek az elsőségért. Bubka rúdugró világcsúcsait lassan már említeni sem merem, pedig azok a négy és fél évtizedes krónika legbecsesebb sorai. A mai pénzínséges valóság kényszerhelyzetbe hozta a Grand Prix II-es viadal szervezőit, akik a szűk költségvetésből alig tudtak néhány jó nevű atlétát Pozsonyba csalogatni. Ilyen szempontból nagy csemegének ígérkezett a női diszkoszvetés. Ám a mezőny többsége egy nappal korábban még Athénban versenyzett, s ez a tény – bármennyire is I. kategóriás GP-számról volt szó – rányomta bélyegét a világnagyságok teljesítményére. Sem a veterán Zvereva, sem Szadova nem bizonyította képességeit, s engedték, hogy a cseh Pospíšilová elorozza előlük az elsőséget. Ráadásul a legérdekesebbnek beharangozott versenyszámról a műsorközlő is jócskán lemaradt, így az ugrószektor közelébe összegyűlt mintegy kétezer néző alig szerzett tudomást a gyorsan lefolyt, de színvonalában várakozáson aluli versenyről.

Bilonog és Tiisanoja jóvoltából volt megfelelő rangja a férfi súlylökésnek. A finn a második sorozatban ráijesztett az ukrán kiválóságra, aki egy remek 21 méter fe-letti dobással válaszolt. Mint később kiderült: ezzel el is döntötte az elsőség sorsát. Milan Haboráknak mindössze egyetlen érvényes kísérlete volt, amivel nem jutott dobogóra. Húsz méter alatti dobással nem is lehetett.

Kiváló a finn Huikuri magasugró eredménye (231 cm) is. Az talán senkit sem lepett meg, hogy a versenyzői zenitjén jóval túl járó amerikai Grant a vert mezőnyben fejezte be, de a vb-ezüstérmes orosz Ribakovtól azért mindenki többet várt a 224 centiért járó negyedik helynél.

Szlovák szempontból két fénypontja volt a versenynek: a tehetséges Lucia Klocová remek egyéni legjobbja (2:02,79) női nyolcszázon és Miriam Bobková szlovák csúcsa (13,48 mp) női 100 gáton. Klocovát számában Európa legjobb juniorjaként tartják számon, s ennek megfelelően bátran versenyzett. Kétszáz méterrel a cél előtt nyitotta hajráját, de az orosz Kruseljeva még nála is gyorsabb volt. Érdekes módon Bobková úgy javított csúcsot, hogy a futamban mindössze a hetedik helyen ért célba.

Magyarországot nem a legerősebb versenyzők képviselték. Férfi százon Babály László szolid 10,33-as idővel ötödikként ért célba. Remekül helytállt férfi négyszázon Szeglet Zsolt, aki második (46,11) lett. Férfi súlylökésben Kiss Szilárd fért a mezőnybe, s négy érvényes kísérlete közül éppen az utolsó volt a legsikerültebb (19,60), ezzel végzett a hatodik helyen. Értékes a női négyszázon Kun Alice harmadik (53,71) és Vári Edit száz gáton elért második (13,19) helye. Az ügyességi számokban már kissé lejjebb végeztek a magyar hölgyek: távolban Ajkler Zita 635 cm-vel az ötödik, diszkoszban Kurti Éva 55,73 méterrel a hatodik legjobb eredményt érte el.

Ezúttal az időjárás is kegyeibe fogadta a versenyzőket, nem zuhogott az eső, mint három éve, legfeljebb csak a szélre lehet panasz. Komor felhők sem gyülekeztek a stadion fölött, pedig az atlétikai viadal helyzete igazán nem rózsás, jövője meg kérdéses. Ez már nem a világnagyságok találkája, csak egy viadal, amely a múltjából él, s kiutat keres a jelen szövevényes valóságából. Miközben a létéért küzd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?