Mocsai: A világszínvonalú munka számomra törvény

<p>A magyar férfi-kézilabdaválogatott nem jutott ki a katari világbajnokságra, a nők csak a 6. helyen végeztek a horvátokkal közösen rendezett Európa-bajnokságon. A magyar klubcsapatok jól teljesítenek, de keretükben kevés a hazai játékos. A Nemzeti Kézilabda Akadémia azért jött létre, hogy legyen jövőjük a magyar válogatottaknak. Az intézményben Mocsai Lajos igazgató kalauzolta az Új Szót.</p>

BŐD TITANILLA

A Balaton-parti kisvárosok januárban téli álmukat alusszák. Balatonboglár sem kivétel: néptelen utcák, kihalt strand, beszögezett lángosozók, lelakatolt bódék. A gömbkilátó nyitva, de a pénztárban senki nem ül, a ködben úgysincs nagyon hová „kilátni”.

Ingerszegény város, közel a határokhoz

Ezen a 6000 fős településen működik már másfél éve a Nemzeti Kézilabda Akadémia, azaz a NEKA. A helyszínválasztás tudatos volt, Mocsai Lajos igazgató, a projekt megálmodója és kivitelezője, a magyar kézilabdázás ikonikus alakja direkt keresett olyan környezetet, ahol a gyerekek ősszel-télen a tanulásra koncentrálhatnak. „A Balaton közelsége tavasszal és nyáron remek sportolási lehetőségeket kínál, az őszi-téli hónapokban azonban eléggé ingerszegény ez a környezet, és nem vonja el a gyerekek figyelmét a tanulásról. Létre lehetett volna hozni mindezt Budapesten is, de ott ezer más lehetőség csábítja a fiatalokat” – magyarázza Mocsai.

Balatonboglárnak a földrajzi elhelyezkedése is szerencsés, Szlovákia, Ausztria, Szerbia, Szlovénia és Horvátország is elérhető két-két és fél óra alatt, ez fontos szempont a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében.

Európában egyedülálló rendszer

A NEKA egy makoveczes vonalvezetésű, családias hangulatú épületben székel, melynek része egy csarnok, egy uszoda és több kisebb konditerem is. Már ez is imponzáns, de a tervek még inkább azok: hamarosan felépül egy 75x50 méteres csarnok, melyben három kézilabdapálya lesz egymás mellett, mobil lelátókkal pedig akár felnőtt válogatott meccseknek is otthont adhat, nem sokkal messzebb pedig lesz egy 2,5 hektáron elterülő lakófalu, amely három részre különül: női, férfi és vendég. A szállodarendszerben egyenesen a szobákba lesznek beépítve a tanulási, képzési és relaxációs lehetőségek, s tartozni fog hozzá egy wellness-rekreációs központ is. Van olyan arab-öbölbeli ország, amely már most jelezte, szívesen edzőtáboroztatna Balatonbogláron két-háromszáz gyereket néhány hónapig.

Az erősítőtermek a legkorszerűbb technológiával felszereltek. „Az európai kézilabdasport legmodernebb erőfejlesztő rendszerét vásároltam meg. Ez a berendezés itt 48 millió forintba került. Ez érzékelhető, mert a lányok sokkal akceleráltabban fejlődnek” – mutat körbe büszkén Mocsai.

Ami máshol scifi-kategória, az itt természetes: minden gép össze van kapcsolva egy számítógéppel, némelyik percenként akár 1100 adatot is továbbít. Ezek alapján részletekbe menően felmérhető minden sportoló állóképessége, terhelhetősége, az egyes izomcsoportok fejlettsége, és a számítógép mindenkinek személyre szabott programot kreál.

Nemsokára elkészül a sporttudományos laboratórium, amely szintén egyedülálló lesz Európában, így Balatonboglár a magyar nemzeti válogatottak edzőközpontja lehet.

A „nagyvonalúan tervezett” tornacsarnok 5x30 méteres galériáján kaptak helyet a készségfejlesztő eszközök: a speciális szerkezettel ellátott kapu elé például „ki lehet kötözni” a kapust, akinek testsúlya egy részét ezáltal a hevederek vállalják át, s így könnyebben gyakorolhatja a megfelelő kapusmozgásokat.

A tervezésnél az apró részletekre is ügyeltek: néhány szobabiciklit a lelátók fölött, a pályára nézve helyeztek el, így a sérültek úgy tudnak edzeni, hogy közben a meccset is látják.

Évi ezer óra munka

A NEKA-ban nincs lazsálás. Mocsai Lajos 17 évig volt szövetségi kapitány, 4 olimpián és 17 világversenyen vezette a magyar válogatottakat, és akadémiaigazgatóként is sokat követel. Ambíciója évi ezer óra munka, heti 6 vagy 9 foglalkozás (a meccsek számától függően). Ebbe azonban nemcsak az edzések tartoznak bele, hanem a relaxáció, az autogén tréning, a regeneráció vagy a taktikai képzés is.

„A magyarok nagyon szorgalmasak. Mi kétszer annyit dolgozunk, mint Nyugat-Európában. Ott azonban az egyéni felelősség, a belső erő, a belső motiváció mozgatja az embereket. Most az a célunk, hogy a rengeteg munkát, amit a magyar sportolók bírnak, ezzel a mentális erővel párosítsuk” – hangsúlyozza az igazgató.

A komoly, szervezett munkát a saját szemünkkel láthatjuk: a NEKA serdülő lányai a szekszárdi Fekete Gólyákkal játszanak bajnoki mérkőzést. Már a bemelegítés is vérprofi, nincs vihorászás, de még csak egy mosoly se, mindenki maximálisan összpontosít. Bohus Bea edzőnek nem is kell instruálnia a védenceit, maguktól is tudják, mi a dolguk.

A meccs gyakorlatilag öt perc alatt eldől, a szekszárdiak kapura sem tudnak lőni ezalatt. A 25. percben már 17:4 az állás a hazaiak javára, a vége 41:12. „Sajnos, ez a szint már nem megmérettetés számunkra” – jegyzi meg Mocsai.

Döbbenetes ugrás

A serdülő lányok az elmúlt szezonban mindössze egy évi munkával bajnokok lettek, elverve a Győr és a Ferencváros utánpótlását is. Mocsai elismeri, ez még őt is meglepte: „A fókuszált, koncentrált munkának köszönhetően ki tudtuk tágítani a határokat, és nagyon gyors fejlődést tudtunk elérni. Ritkán használom ezt a szót, de döbbenetes ugrással fejlődtek. Hogy ez tovább is ilyen ütemben fog-e haladni, azt nem tudom, de nem lennék meglepve, ha két éven belül 16–18 éves lányokkal NB I-es csapatunk lenne. Jelen pillanatban vezetjük az ifibajnokságot is, a juniorok között pedig 14–15 éves lányokkal várhatóan be fogunk jutni a legjobb négy közé.”

Mivel a NEKA a Magyar Kézilabda-szövetségen belül működik, annak szervezeti egységét képezi, így Mocsai határoz az esetleges föléversenyeztetésről is. A lány juniorcsapat így a felnőtt NB II-ben is játszhat, a serdülő lányok pedig az ifi NB I-ben szerepelhetnek. A férfiaknál ez nehezebb, mert nagyobbak a fizikális különbségek, de a lányoknál nincs ilyen sérülésveszély. „Tudok azzal játszani, hogy a versenyrendszer megválasztását a képzés szolgálatába állítom” – emeli ki Mocsai.

Az igazgató maximalizálja a mérkőzések számát is. Más kluboknál egy tehetséges gyerek sokszor három–öt meccset is játszik hetente: a serdülőben, az ifiben és az NB II felnőttben, miközben nincs képzés. A NEKA-ban a képzés dominál, hetente maximum két meccset játszhatnak a játékosok, negyedévente egyszer pedig, a világbajnoki sorozatterhelés szimulálásaként, egy hét alatt öt mérkőzést játszhatnak.

„Nem akarunk kárt okozni”

A NEKA egyértelmű célja, hogy a magyar válogatott számára termeljen ki játékosokat.

„Olyan fiatalokat keresünk, akik vállalják, hogy a magyar válogatott és az NB I utánpótlását jelentik. Erre hat évet kértünk, a riói és a tokiói olimpia közötti időszakban jön ki az első generáció a lányoknál. A fiúknál talán még kell plusz egy-két év” – mondja Mocsai.

A határon túliakat is szívesen látják, de alá kell írniuk egy nyilatkozatot, hogy magyar állampolgárok lesznek, és a magyar válogatottban fognak szerepelni. A szlovákiaiak számára azonban ez nem kötelező. „Amíg a jelenlegi állampolgársági törvény érvényben lesz, ezt nem is fogjuk követelni senkitől. Ebben teljesen toleráns vagyok. Nem akarunk kárt okozni. Hogy egy tizennégy éves gyerek elveszítse az állampolgárságát, vállalja ezt a bizonytalanságot, aztán két év múlva kiderül róla, hogy nem is fog messzire jutni az élsportban? Ezt nem akarom. Aki idejön a Felvidékről, éveken át úgy dolgozhat, hogy nem kell státuszt változtatnia” – szögezi le Mocsai.

10–20%-kal túlterhelve

A NEKA nem pusztán a kézilabdáról szól. A diákok kulturális képzésére is odafigyelnek, színházba, kiállításokra viszik őket, tudósok beszélnek nekik az élettörténetükről. Az akadémia mentorcsaládokat is keres, hogy azoknak a gyerekeknek, akik nem tudnak hazamenni egy kétnapos pihenőre, kulturális és egyéb élményeket biztosítsanak.

A néptánc is lehetséges program, amely nemcsak a társasági szabályok elsajátításában segít, hanem a pályán is van haszna. „A magyar néptáncban olyan bokából induló irányváltoztatások vannak, amelyek nagyon jól hasznosíthatóak a cselezésnél” – mutat rá Mocsai.

A diákok a tanulást sem hanyagolják el. Külső iskolákba járnak, az igazgató egyelőre nem építtette fel az alapítványi iskolát, mert ott csak csökkentett óraszámban tanulnák a legfontosabbakat, és ez levenné a gyerekről a tanulás felelősségét.

„Én mindig 10–20%-kal túlterhelem a gyereket” – árulja el Mocsai. De ők bírják: büszkék rá, hogy akadémisták. Egyharmaduk kitűnő tanuló, a többiek közepesek, és kb. 10%-ukkal van tanulási probléma, ezek „majd úgyis kiszelektálódnak”.

Mocsai tervei szerint a gyerekek eljuthatnak egészen az egyetemi oktatásig is, hiszen a Testnevelési Egyetem újonnan kinevezett rektoraként joga van arra, hogy kihelyezett tagozatot indítson sportmenedzser vagy sportedzői szakon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?