„Mindig is Győrben akartam sikert elérni”

<p>Májusban végre lerázta magáról az ezüstlány becenevet, és Bajnokok Ligáját nyert a csapatával. Görbicz Anita a Győri Audi ETO KC és a magyar női kézilabda élő legendája, akit a Vác elleni kupamérkőzés után faggattunk. Bár a meccsen kisebb sérülést szenvedett, és sietett a kivizsgálásra, egy rövid interjúra így is kapható volt.</p>

BŐD TITANILLA

E héten kiderült, a Buducnost Podgorica, a Krim Ljubljana és a Larvik lesz az ellenfelük a BL középdöntőjében. Mit szól a sorsoláshoz?

Nagyon nehéz csoportba kerültünk, de nem kell megijedni, mert ha meg akarjuk nyerni a BL-t, akkor minden csapatot le kell győznünk. Talán jobb is, ha hamarább túl leszünk a nehéz ellenfeleken.

Az EHF bejelentette, hogy a férfi BL-hez hasonlóan a nők sorozata is Final Fourral ér véget, a mostani idényben épp Budapesten. Mit gondol erről a lebonyolításról?

Régóta gondolkodtam erről, hiszen a férfi BL legjobb négy csapata már sok éve hagyományosan Németországban találkozik a Final Four-hétvégén. Az egy nagyon nagy fíling. Nem tudom, játékosként milyen lehet két ilyen komoly mérkőzést játszani egymás után. A válogatottal nagy versenyeken azért érzi az ember, hogyan lehet napról napra jó formában lenni, de a BL mégis BL. Furcsa lesz, de örülünk neki.

A Győr egyelőre százszázalékos a BL-ben. Minek köszönhető ez a nagyszerű sorozat?

Ahogy az előző szezonban is, nagyon fontosnak tartjuk a védekezést. Még nem vagyunk csúcsformában, a következő csoportkörre azonban mindenképp abban kell lennünk, mert nagyon erős ellenfeleink lesznek. A legfontosabb számunkra, hogy mérkőzésről mérkőzésre próbálunk jobbak lenni. A védekezésre fektetjük a hangsúlyt, rájöttünk, hogy ha a védekezés megy, akkor a támadójáték is.

Mennyit segített a csapatnak a BL-győzelem? Nagy teher esett le a vállukról?

A Győrnek mint klubnak mindenképpen. A játékosok helyzete különböző, valaki egy évet volt itt, és rögtön BL-t nyert, valaki tíz éve várt erre. Aki már tíz éve várt a diadalra, annak óriási kő esett le a szívéről. Most már nyugodtabban készülünk, tudjuk, mi a siker kulcsa, ahogy azt is, hogy az elvégzett munkának meg kell mutatkoznia. De furcsa is most így a bajnokság közepén a BL-győzelemről beszélni, mert amikor elkezdtük az alapozást, megbeszéltük, hogy a múltat el kell felejteni, és mindig előre kell nézni.

Az ellenfelek másként viszonyulnak a címvédőhöz? Jobban akarnak most bizonyítani a Győr ellen?

Ezt nem mondanám, mert az előző években is erősek voltunk, és az ellenfelek is így készültek ránk. Csak azért, mert most nyertünk, nem hiszem, hogy a hozzáállásunk változott volna. Két éve is ugyanilyen erősek voltunk, akkor is csak egy gólon múlt a BL-győzelem.

Az idény előtt volt néhány változás a csapatban, Radicsevics és Lekics távozott, Bulatovic érkezett. Miben erősebb a mostani gárda?

Úgy gondolom, az igazolások nagyon jól sikerültek, a világ jelenlegi legjobb jobbátlövője jött hozzánk. Ez nagyon sokat segít. Csapatként kell játszani, ezért nem is annyira fontos, kik mentek, kik jöttek, akkor tudunk sikeresek lenni, ha egységesek vagyunk.

A Győr nemzetközi csapat, hogyan lehet összehangolni ennyiféle mentalitást?

Mindenki hozza a maga stílusát, de mindenki profi játékos, és ugyanazért a célért küzd. Nagyon jó kis társaság, nagyon jó emberek alkotják, elég egyszerű összefogni őket.

Az öltözőben az angol a hivatalos nyelv?

Inkább az, mint a magyar. A külföldiek nagyon keveset tudnak magyarul, de azért az is megy.

Győrben már olyan legenda, mint Totti a Romában vagy Maldini a Milanban. Mennyit érez ebből a mindennapok során?

Ahogy nap mint nap jövünk edzésekre, olyan nagy fogadtatás nincsen, hiszen ez a dolgunk, de persze azt szokták mondani, hogy a győri női kézilabdáról egyből mindenkinek én jutok az eszébe. Ez nagyon jó dolog, én mindig is itt akartam sikert elérni. Hála Istennek szeretnek itt Győrben, én is nagyon szeretek itt lenni.

Soha nem is volt olyan pillanat, amikor megfordult a fejében a távozás gondolata?

Elbizonytalanodás nem volt, de azon elgondolkodtam, hogy talán váltanom kellene. De Győrben minden feltétel adott volt, hogy maradjak, szakmailag és anyagilag is. Főleg a szakmai szempontokat tartottam szem előtt. Úgy gondoltam, hogy ha kimennék külföldre, akkor nem biztos, hogy ilyen sikereket tudnék elérni.

Beszéljünk kicsit a válogatottról is. Közel két hét múlva kezdődik a szerbiai vb, milyen célokkal várják a tornát? Tavaly az Eb-n óriási sikert értek el, bronzérmesek lettek, januárban azonban kiderült, hogy Karl Erik Böhn szövetségi kapitány súlyos beteg…

Ez nagyon elszomorít. A csapatot is rendesen megtörte a dolog. Nehéz helyzetben vagyunk, mert a tavalyi Eb-3. hely után elvárják tőlünk, hogy megint a dobogó környékén legyünk. Most szerintem nehezebb lesz, de bízom a csapatban. A szombathelyi tornán nem igazán játszott jól a csapat, de nem is most kell villogni. Egész évben nem is voltunk szinte együtt, a válogatott az első idei meccsét ezen a tornán játszotta. Nagyon rosszak voltunk, de bízom benne, hogy a világbajnokságra nagyon jók leszünk.

A csoportban Németország, Románia, Csehország, Tunézia és Ausztrália lesz az ellenfelük. Akár a csoportelsőség is megcélozható…

Hát ezt azért kemény így kijelenteni, de persze én is ebben bízom. A hatodik mérkőzés lesz a legfontosabb, a csoportkör utáni ki-ki meccs, ahol eldől, hogy kiesünk vagy megyünk tovább. Bízom benne, hogy sikeresek leszünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?