Milliós kiesés várható

Május végétől egy hónapig komoly gonddal szembesülnek az európai vállalatok vezetői, hiszen a labdarúgó-világbajnokság mérkőzései éppen egybeesnek a munkaidővel.

Május végétől egy hónapig komoly gonddal szembesülnek az európai vállalatok vezetői, hiszen a labdarúgó-világbajnokság mérkőzései éppen egybeesnek a munkaidővel.

Hatvannégy mérkőzés (eleinte naponta két-három meccs!), több mint egy hónapig – valamit mindenképpen ki kell találni, hiszen illúzió azt gondolni, hogy a focirajongók munkahelyük kedvéért lemondanak a mérkőzésekről. Az angol vállalatok egyelőre még nem foglalkoztak komolyabban a problémával: egy friss közvélemény-kutatás szerint a cégek kétharmadának semmilyen elképzelése nincs arra, engedélyezi-e a meccsek nézését.

Találni azonban pozitív európai példákat is: a dél-olasz Catanzaro tartomány kormányzója, Michele Traversa engedélyt adott beosztottjainak, hogy a hivatal előcsarnokában felállítandó óriás kivetítőn élőben nézzék majd az olasz csapat mérkőzéseit. A kiesett munkaidőt a hét későbbi napjain pótolhatják be a focirajongók. Hasonló lépésre készül a brit autógyár, a 6500 főt foglalkoztató Rovers is, amely rugalmas munkarendszerét használja fel arra, hogy engedélyezze az angol csapat csoportmérkőzéseinek megtekintését. Ha a nemzeti válogatott továbbjut csoportjából, a cég külön szabadnapot biztosít az alkalmazottak számára.

A német munkahelyek ennél jóval merevebbek: a Wirtschaftswoche magazin által készített felmérésből kiderül, hogy az ötszáz legnagyobb vállalat 80 százaléka szigorúan megtiltja alkalmazottainak, hogy munkaidő alatt kövessék a focimeccseket (ide tartozik az a Bayer gyógyszergyártó is, amely a BL-döntőbe jutott Leverkusen fő szponzora). A német alkalmazottak egyharmada éppen ezért beteget fog jelenteni a vb ideje alatt, 12 százalékuk pedig egyenesen bevallja, hogy ő bizony nem tehet mást, „élőben kell megnéznie a mérkőzéseket”. Több német politikus, érzékelve a konfliktusveszélyt, rugalmas elbánást kért a vállalatok vezetőitől. Konkrét tanácsokkal persze ők sem álltak elő, így azt sem mondták meg, mi a teendő, ha egy vállalat teljes ügyosztálya hirtelen heves bélfájdalmakra kezd hivatkozni és hazamegy, ám néhány óra múlva kutya baja – egészen a másnap reggeli meccsig. A német vállalatok már most milliós nagyságrendű termeléskieséssel számolnak (i-t, u-o, hvg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?