Miért kényszerítik őket?

Pozsony. Két dologra figyeltek a szurkolók a szombati és a vasárnapi meccseken: hogyan fognak szerepelni a leszerepelt kupacsapatok, s milyen lesz a Slovan új edzőjének, Jozef Adamecnek a bemutatkozása. Nos, a Púchov és a Petržalka kikapott, az égszínkékek pedig gyatra játék után gól nélküli döntetlent értek el az újonc B. Bystrica ellen.

A lehetetlenre vállalkoznánk, ha a Slovan–B. Bystrica meccsről megpróbálnánk szépeket és jókat írni. Ugyanis a 90 perc alatt semmi olyan nem történt, ami a futballal lenne kapcsolatos. Az első félidő kriminális volt, a másodikban pedig – nem kis bravúr – sikerült megőrizni az addigi „nívót”. Ennél többet szentelni az úgynevezett játéknak, az olvasó elleni merénylet lenne. De írni kell. Mi történt hát szombaton kora délután a Téglamezőn? Az ötlettelenül, nehézkesen tébláboló égszínkékek a gyértelepek gépeinek egyhangúságával zakatoltak, mentek előre, rúgták a labdát. Sehol egy jól sikerült passz, sehol egy komolyabb akció, sehol egy emlékezetes egyéni megmozdulás. Csak ívelgetés, rohanás, de nem ám gyorsan, hanem lomposan, nehézkesen. Nem is próbálkoztak kombinatív játékkal, ehhez nincs érzékük a mostani labdarúgók többségének. Bárhogy is igyekeznek ezt az illetékesek elhallgatni, azok a vezetők, akik hétről hétre kényszerítik ezeket a félig képzett játékosokat futballozni. Aztán törvényszerűen mindig az a vége, hogy játékosságban minősíthetetlen, szánalmas produkciót nyújtanak, aminek természetes függvénye az eredménytelenség. Egyáltalán ki képes ebben az együttesben játszani a futballt? Obžera, aki ugyan fut, mint egy megszállott, szabálytalankodik, de gondot okoz neki a labda? A nagy területen mozgó és meglehetősen alattomosan szabálytalankodó Vomáčka? Fodrek, aki öncélú cselezésben éli ki magát, ám rendre elveszti a labdát? A „hosszútávfutó” Pecko, aki olyan ügyetlenül képes passzolni, hogy mosolyog a lelátó? Polgár viszont jól passzol, de mindig csak a két méterre mellett álló társhoz adja labdát, nehogy hibázzon. Kockáztatni nem mer. Ha igen, a taccsvonal látja a kárát. Hornyák, aki szombaton minden egyes bírói ítélet után szemináriumot tartott a játékvezetőnek, ahelyett hogy megjátszotta volna a labdákat? Sorolhatnánk a többieket is. Nem akarjuk megjátszani a prófétát, de amíg az egyforma típusú, inkább destruktív játékra képes labdarúgók többsége alkotja a csapatot, illúzió elvárni a Slovantól, hogy játékosságban és eredményességben maradandót alkosson. Tovább fogja gyötrődni, kínlódni a labdarúgást. Úgy, ahogy azt szombaton tette. A gyorsaságban jobb katonák is feledhetőt nyújtottak, de legalább volt egy kapura tartó lövésük (a hazaiaknak az sem!) és Svinteknek egy szép egyéni alakítása, mely után alig lőtt mellé. Érdekesség: a közönség (ilyen kevesen az idén még nem voltak a Slovan hazai meccsén) nem fütyülte ki a 35 percig emberelőnyben játszó (játszó?) hazaiakat. Mintha belátta volna: ez a csapat többre nem képes. Ne kívánjunk hát tőle lehetetlent.

SLOVAN BRATISLAVA–B. BYSTRICA 0:0

Játékvezető: Kačenga, 1500 néző. Sárga lap: Pecko, Vomáčka, ill. Vyskoč, Urgela, Kunzo. Piros lap: Kunzo (56.). SLOVAN: Prole–Pecko (80. Šlahor), Polgár, Hornyák, Ed. Hrnčár–V. Bednár, Vomáčka, Obžera (68. Sloboda), Fodrek, Onofrej–Šesták (74. N. Hrnčár). B. BYSTRICA: Zajac–Vyskoč, Veselý, Kentoš, Tóth–Pečovský (89. Libič), Kunzo, Svintek, Urgela (46. Pančík)–Sovič, Bartoš (90. Juska).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?