Michael Schumacher rajt-cél elsősége

Barcelona. Rajt-cél győzelmet aratott Michael Schumacher a Forma-1-es Spanyol Nagydíjon, melyen ferraris csapattársa, Rubens Barrichello el sem tudott indulni, öccse, Ralf pedig épp csak nem ért célba. Pontot szerzett viszont mindkét Sauber, s idén először az Arrows is, Heinz-Harald Frentzen révén.

Barcelona. Rajt-cél győzelmet aratott Michael Schumacher a Forma-1-es Spanyol Nagydíjon, melyen ferraris csapattársa, Rubens Barrichello el sem tudott indulni, öccse, Ralf pedig épp csak nem ért célba. Pontot szerzett viszont mindkét Sauber, s idén először az Arrows is, Heinz-Harald Frentzen révén.

Rubens Barrichello autója a felvezető kör megkezdése előtt a rajtrácson ragadt, így hiába teljesített nagyszerűen a szombati időmérő edzésen. Még rosszabbul járt a Minardi: a csapat visszalépett a futamtól, mert autói nem voltak biztonságosak. A start nem változtatott az időmérő sorrendjén, a két Schumacher után Juan Pablo Montoya, Kimi Räikkönen, Jenson Button és David Coulthard következett. Barrichello el sem tudott rajtolni, Pedro de la Rosa, az egyetlen hazai versenyző kicsúszott, Räikkönen pedig elhagyta hátsó szárnyát, s feladta a versenyt. Az ötödik körre Michael Schumacher előnye négy másodpercre nőtt Ralffal szemben, míg Montoya újabb 1,4 mp-re haladt csapattársától.

Az élen Schumacher folyamatosan autózta a leggyorsabb köröket, mögüle pedig kiesett a másik Jordan, azaz Szato Takuma is.

M. Schumi a 17. körben újabb leggyorsabb kört autózott, az 1:22,045 perces idő azonban még mindig közel egy másodperccel gyengébb volt a ferraris tavalyi rekordjától (1:21,151). Az első kerékcserét a menők közül Trulli hajtotta végre, s már sorakoztak a Williams-szerelők is a garázsban. Ralf Schumi jött ki elsőre tankolni, utána pedig Montoya. Egy körre rá M. Schumacher is megérkezett, a sorrend a fenti négy pilóta között természetesen nem változott, ám Coulthard még nem jött ki, s a második helyen autózott. Ralf Schumachert Montoya megelőzte, a német lecsúszott a pályáról az utolsó előtti kanyarban, autója megrongálódott, s 28 mp alatt tették rendbe. A Williams bajnokaspiránsa a 13. helyre esett vissza. Ezalatt Coulthardról kiderült, hogy ő is két kerékcserére apellál, az első után üldözni kezdte a még mindig előtte lévő Buttont. A pontszerzők sorrendje így nézett ki: M. Schumacher, Montoya, Button, Coulthard, Trulli, Heidfeld.

A 35. kör legelején, azaz a célegyenes végén Coulthard kifékezte Buttont, átvette a harmadik helyet. Ugyanabban körben Michael Schumacher lekörözte Ralfot, eggyel később pedig Buttont csapattársa, Trulli is lehagyta. Öt körrel az előzés után Trulli már 5,8 mp-el járt Button előtt - Heidfeld pedig egyre közelebb férkőzött a renault-s brithez.

Ralf Schumacher harmadik kiállásával megkezdődött a tankolások második hulláma. Aztán kijött Button és Heidfeld is: Quick Nicknek ezúttal a csapata is gyors volt, a sauberes a bokszban előzte meg kollégáját. Jöttek ki a többiek is sorra, Olivier Panis BAR-Hondája azonban nem bírta a tortúrát, kifelé jövet, s a füvön leparkolt. Baj volt Montoyával is: a nyalókás ember a tankolás közepén kissé megemelte a táblát, a kolumbiai megindult, ráhajtott a szerelő lábára. Közben a benzin még mindig ömlött a járgányba, Montoya azonnal megállt, a tankoló és a nyalókás felállt a földről a Williams pedig haladt tovább.

Tankolt M. Schumacher is, utána pedig autózott egy immár valóban rekord 1:20,355-ös kört. A hatodik pozícióért Felipe Massa megtámadta Buttont, de előzni nem tudott, ezért felzárkózott rájuk Heinz-Harald Frentzen. Utóbbinak nagy siker, hogy az igen későn és igen gyengén összerakott Arrowst már az ötödik nagydíjon pontszerzés közelébe vitte. M. Schumi hátulról figyelte a trió csatáját, Ralf pedig előrébb jött - de csak 11.-nek.

Button autója nem volt teljesen ép, Massa és Frentzen is simán elment mellette. Ralf Schumachert Salo is támadni kezdte, de nem tűnt egyértelműen gyorsabbnak. Az első hat sorrendje hét körrel a cél előtt M. Schumacher, Montoya, Coulthard, Heidfeld, Trulli és Massa volt. Coulthard egy ponton 5,3 mp-re zárkózott fel Montoya mögé, ám ekkor a kolumbiai odalépett a gázra... Buttonnak feltehetőleg váltóhibája volt, kocsija megállt, sőt nagyjábol ugyanekkor Trulli járgányával is gondok adódtak, mert Massa és Frentzen is megelőzte. Két körrel később Trulli Renault-ja is megadta magát.

Michael Schumacher megnyerte a futamot, melyen Coulthard újra dobogós lett, mindkét Sauber pontot szerzett, akárcsak Frentzen. Ralf Schumacher BMW-je az utolsó kanyarban kilehellte lelkét, így még csak célba sem tudott érkezni.

A Spanyol Nagydíj végeredménye:

1. Michael Schumacher (Ferrari) 1:30:29,981 óra; 2. Juan Pablo Montoya (BMW-Williams) + 35,630 mp; 3. David Coulthard (McLaren-Mercedes) + 42,623;

4. Nick Heidfeld (Sauber-Petronas) + 1:06,697 perc; 5. Felipe Massa (Sauber-Petronas) + 1:18,973; 6. Heinz-Harald Frentzen (Arrows-Cosworth) + 1:20,430.

NYILATKOZATOK

Michael Schumacher: „Kiválóan működött az autóm, s a gumikkal sem volt gondom. A szerelők munkáját dicséri ez a sima győzelem. Rubens kiállása miatt nekem is a szokásosnál óvatosabban kellett hajtanom. Remélem, hogy a jövőben csapattársamnak sem akadnak gondjai.”

Juan Pablo Montoya: „Nagyon jó verseny volt, a lehető legtöbbet kihoztam az autóból. Örülök annak, hogy a második helyen értem célba. Sajnálom, hogy a második boxkiállásom során sérülést okoztam az egyik szerelőnek.”

David Coulthard: „Szerencsém volt, mert a riválisok egy részének problémái miatt fel tudtam zárkózni a hetedik rajtpozícióból indulva. Egyelőre nem tudom, hogy mi történt csapattársam, Kimi autójával.”

A vb állása az ötödik futam után: 1. M. Schumacher (német, Ferrari) 44 pont; 2. Montoya (kolumbiai, BMW-Williams) 23; 3. R. Schumacher (német, BMW-Williams) 20, 4. Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) 9; 5. Button (angol, Renault) 8; 6. Barrichello (brazil, Ferrari) 6; 7. Heidfeld (német, Sauber-Petronas) 5.

Konstruktőrök: 1. Ferrari 50 pont, 2. BMW-Williams 43, 3. McLaren-Mercedes 13; 4. Renault és Sauber-Petronas 8-8.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?