Messi hetvenhetedik egyéni díját nyerte

Messi.FIFAdíj2022

Az argentin válogatottal tavaly világbajnoki címet szerző Lionel Messi kapta meg hétfő este a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) az Év játékosa címet a 2022-es teljesítményéért. Az edzők és a kapusok szavazását is argentin nyerte.

Messi mellett PSG-s klubtársa, a vb francia gólkirálya, Kylian Mbappé, valamint a Real Madriddal Bajnokok Ligája-győztes francia Karim Benzema szerepelt a szűkített jelöltlistán. Az argentin játékmester harmadszor nyerte el a FIFA Év játékosa címet, négyszer pedig akkor bizonyult a legjobbnak, amikor a FIFA az Aranylabda-szavazással együtt választotta ki a legjobbat. Összességében ez volt 35 éves futballista 77. egyéni elismerése. Mbappé és az aranylabdás Benzema még nem volt az év játékosa a nemzetközi szövetségnél. „Elértem az álmomat annyi küzdelem és szenvedés után. Ez a legszebb dolog, ami történt velem pályafutásom során. Ez minden játékos álma, de csak kevesen tudják elérni, és én megkaptam” – utalt a vb-címre a díjazott, aki 51 pontot gyűjtött, a második Mbappé 44, Benzema 34 ponttal zárt. Utóbbi a közösségi oldalán közzétett egy videót, amelyből arra lehet következtetni, hogy nem ért egyet az eredménnyel. A legjobb női játékos a spanyol Alexia Putellas lett.

Messit még egy elismerés érte, ugyanis az eseményen hirdették ki mindkét nem álomcsapatát a játékosok szavazatai alapján, ebben pedig sorozatban 16. alkalommal kapott helyet, ami rekordnak számít. Érdekesség, hogy az álomcsapat kapusa nem a legjobbnak választott argentin, Emiliano Martínez, hanem a szavazáson második belga Thibaut Courtois lett. A harmadik helyre a marokkói Bunu ért oda. Legjobb edzőt szintén a világbajnok csapatból választottak, itt Lionel Scaloni lett a legjobb, aki Carlo Ancelottit és Pep Guardiolát előzte meg. A voksoláson a FIFA honlapján regisztrált szurkolók, a férfi- és a női válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai, valamint az újságírók döntöttek a legjobbakról.

Az év legszebb góljáért járó, 14. alkalommal odaítélt Puskás Ferenc-díjat most először parasportoló érdemelte ki, ugyanis az amputált lábú Marcin Oleksy ollozós találata kapta a legtöbb szavazatot. Oleksy tavaly novemberben a mankójára támaszkodva ollózott a kapu bal alsó sarkába az amputált lábúak Warta Poznan–Stal Rzeszow lengyel bajnoki mérkőzésen. „A futball családja segített a legnehezebb pillanatokban, hogy megmutassam: ilyen gólt tudok szerezni” – mondta a boldog győztes, aki Alessandro Del Pierótól és Carli Lloydtól vette át az elismerést. Oleksyt több mint tíz éve elütötte egy autó, és a baleset következtében kellett amputálni a bal lábát. A fair play díjat a georgiai Luka Locsosvili kapta, aki egy szerencsétlen ütközés után eszméletét vesztő ellenfelének kihúzta a nyelvét a torkából, mielőtt az orvosi stáb odaért a sérülthöz. Az eset az Austria Wien–Wolfsberger osztrák bajnokin történt 2022 februárjában.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi listáján Messit helyezte az első helyre, Mbappé és Erling Haaland előtt, míg Szoboszlai Dominiknál Haaland, Benzema Mbappé volt a sorrend. A szlovákok részéről Milan Škriniar telibe találta az első három helyezettet, míg Francesco Calzona mintha a vb figyelembe vétele nélkül szavazott volna. Az olasz elsőnek Kevin De Bruynét, másodiknak Haalandot, harmadiknak Vinícius Júnior jelölte. A Real Madrid brazilja öt csapatkapitánynál első lett. Barbados, Kongó, Koszovó és Románia mellett az egyiptomi Mohamed Szalahtól is ő kapta a legtöbb pontot. Az osztrákok csapatkapitányát, David Alabát sokan támadták, mivel nem realos csapattársát, Benzemát tette az első helyre. A védő elmondta, válogatott társaival közösen szavaztak, ők pedig Messit látták a legjobbnak, a francia előtt. Messinél Neymar, Mbappé és Benzema volt a sorrend, Scaloni pedig Messit, Julián Álvarezt és Modricot jelölte a dobogóra.

Érdekes

2022 legjobbjai a FIFA-nál

A legjobb játékos: Lionel Messi

A legjobb edző: Lionel Scaloni

A legjobb kapus: Emiliano Martinez

Puskás-díj: Marcin Oleksy (lengyel)

Fair play díj: Luka Locsosvili

Az év csapata: Thibaut Courtois–Achraf Hakimi, Virgil van Dijk, Joao Cancelo–Kevin de Bruyne, Casemiro, Luka Modric–Lionel Messi, Karim Benzema, Erling Haaland, Kylian Mbappé

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?