Merre tart a Westernlovagló Vándorkupa?

westernlovaglás

Kilencedik kiírásához érkezik 2018-ban a Westernlovagló Vándorkupa. Májustól szeptemberig tizenegy verseny vár a lovasokra, mind más dél-szlovákiai településen. Mi újság a téli hónapok alatt? Mivel zárták le az elmúlt esztendőt?

Kilencedik kiírásához érkezik 2018-ban a Westernlovagló Vándorkupa. Májustól szeptemberig tizenegy verseny vár a lovasokra, mind más dél-szlovákiai településen. Mi újság a téli hónapok alatt? Mivel zárták le az elmúlt esztendőt? Ez is kiderül Fazekaš Attila elnök válaszaiból.

Várható valamilyen újdonság 2018-ban?

Nem is nagyon. Befutott versenysorozatunk folytatódik és ez a lényeg. Elképzeléseink ugyan vannak, de még nem mondanék semmit, amíg nem biztos. Főleg a lovasoknak készítünk újdonságokat, a nézők számára nem változik semmi.

Tizenegy állomása lesz az idei sorozatnak. Több mint tavaly. Mivel bővül a kínálat?

Újra lesz verseny Briežkyn, pontosabban a Szentpéterhez tartozó M-clubban, de az inkább Hetényhez van közelebb. Egy év kihagyás után újra lesz verseny nálunk is, a Mácsik-farmon, amely Ógyalla Bagota részében található.

Májusban kezdenek, február elején mit tart fontosnak elmondani a folytatásról?

A Szekeres-rancson megbeszéltük a versenynaptárt, a lovasokkal kapcsolatban nem változott semmi. A szervezők készülnek, s ezt várjuk a lovasoktól is. Hogy minél jobb eredményt érhessenek el.

Pillantsunk vissza 2017-re. Mind a hat kategóriában kihirdették a vándorkupa győztesét és bajnokot is avattak. Az open mezőnyében Laura Hadnaďová, a tornóci Láng-udvar lovasa tarolt, miután mind a négy versenyszámban diadalmaskodott. Szlalomban és hordókerülésben is az élen végzett MK Power Jack nyergében, s közben még szlovák bajnok is lett. Valóban ő volt a legjobb vándorkupás lovas tavaly?

Igen.

Miben tűnt ki? Sokoldalú?

Szerény kislány, nagyon odafigyel, törődik a lovával, sokat edz, és igyekszik. S mivel ezt kitartóan teszi, meglett a gyümölcse is. Klubtársai is kiválóan helytálltak, Veronika Košťálovával megnyerte a városok, falvak és rancsok versenyét, ráadásul Košťálová a három junior számban végzett az élen.

Megoszlottak az elsőségek a profi open legjobbjai között: a vándorkupában lánya, Barbara Omarral, a bajnoki címért folyó harcban az ekecsi Fehér István Hercegnővel lett a győztes. Mi a különbség a két rangsor között?

Bajnok az lehet, aki legalább a versenyek ötven százalékán indul, és a hat legjobb idejének átlagával a legjobb. A vándorseregbeli elsőség pedig azé, aki a versenyeken a legtöbb pontot gyűjti. Barbi több viadalon indult, és pontszámban megelőzte Fehért.

Tavaly hirdettek először bajnokokat?

Igen. Azért vezettük be, hogy a legjobb, jó időket elérő lovasokat is díjazzuk. Ők nem minden versenyünkön indulnak. Ha eljönnek, és megmutatják, mire képesek, az ösztönző lehet a lovasainknak is. Láthatják, van hova fejlődniük.

Jól végződött a vándorkupások számára a galántai bajnokság is. Ezt mivel húzná alá?

Két bajnoki címmel és két ezüstéremmel. Bajnok lett open szlalomban Hercegnővel Fehér István, hordókerülésben pedig MK Power Jack-kel Laura Hadnaďová.

2017-ben hova jutott a Westernlovagló Vándorkupa? Őrzi megszerzett rangját? Netán nőtt a népszerűsége?

Mind az évértékelőn, mind az évnyitón elmondtam, hogy lovasaink nagyon sokat fejlődtek. Időeredmények és fegyelmezettség szempontjából is. Tavalytól saját bíróink vannak, így valóban tudjuk, mi a helyzet. Jó irányban változnak a dolgok, s ez megmutatkozott az eredményességben. Aki bajnok lett, az volt a legjobb lovas is egyben. Sikeres évet zártunk, balesetmenteset, nagyon jó futamokkal, versenyekkel. Szervezetünk is sokat fejlődött. Csak így tovább, mondtuk ki legutóbbi összejövetelünkön.

Mi a helyzet a lovasokkal? Már volt arról szó, hogy sokat fejlődtek…

Létszámunk kicsit stagnál. Akadtak új versenyzők, de nem annyi, mint két évvel ezelőtt. Versenyeinken tavaly százharminchatan ültek nyeregbe. Ez kevesebb, mint korábban, de akik űzik a westernlovaglást, azok jobbak lettek. Edzenek, igyekeznek, kitartóak. A létszámvisszaesésben az is szerepet játszik, hogy az állam szigorította az állategészségügyi előírásokat, többe kerül a versenyzés. Próbáljuk meggyőzni a lovasokat, ha van lovuk, versenyeztessék, mert különben nincs értelme tartani.

Továbbra is van létjogosultsága Dél-Szlovákiában a westernlovaglásnak?

Mindegyik versenyen azt tapasztaltuk, hogy van alapja ennek a mozgalomnak. Az embereket érdekli, a lovasokat vonzza, elég adrenalin van benne, ami megerősíti létjogosultságát.

2017 legjobbjai a Hírkosárban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?