Menesztették Ricardo Monizt

<p>Budapest. Az FTC labdarúgócsapatának vezetősége szerződést bontott Ricardo Moniz vezetőedzővel. A holland szakember úgy nyilatkozott, óriási csapás ez számára. Akeem Adams tragédiájával kapcsolatban az orvosok és Moniz egymásra mutogatnak.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A klub vasárnap este jelentette be a döntést.

Sikertelen szereplés

„Az elmúlt 8 bajnoki mérkőzésen megszerezhető 24 pontból mindössze 6-ot gyűjtött be az együttes, ami 25 százalékos teljesítménynek felel meg, így a változtatás szükségszerűvé vált” – áll az edző menesztésének indoklásában.

A 49 éves holland szakember 2012 augusztusában vette át a zöld-fehér csapat irányítását, első szezonjában a bajnokságban ötödik lett a gárdával, megnyerte a Ligakupát, majd idén júliusban szerződést hosszabbított 2016-ig. A 2013/14-es idényt is jól kezdték vele a ferencvárosiak, az utóbbi hetekben azonban jelentősen visszaesett a csapat teljesítménye.

A következő két tétmérkőzésen Máté Csaba látja el a vezetőedzői teendőket.

Moniz: „Összetörtem”

A holland szakvezetőt sokkolta a hír. „Összetörtem. Teljesen megtört ez a döntés. Nem szeretnék részletekbe belemenni, annyira magam alatt vagyok. Szeretnék köszönetet mondani. Fantasztikus klubnál dolgozhattam, a világ legjobb szurkolóival, köszönöm az energiájukat és a buzdítást! Sosem felejtem őket. Egyelőre nem tudom, mihez kezdek a közeljövőben. Ez minden” – nyilatkozta Ricardo Moniz az NSO Tv-nek.

Hasonlóan fogalmazott a holland Voetbal Internationalnak is: „Óriási csapás ez számomra. Fantasztikus másfél évet töltöttem itt, sajnos a teljesítményünk visszaesett. De nagy szomorúság ez nekem.”

Adams tragédiája vezetett ide

A csapat mélyrepülését Moniz szerint elsősorban Akeem Adams tragédiája okozta. „Ez a legnagyobb tragédia, ami elképzelhető és átélhető – nyilatkozta a szakvezető a Voetbal Internationalnak. – Ettől kezdve hanyatlott a formánk. Több játékosom hetekig nem aludt, és ez érthető. A Ferencváros ennek következtében sok pontot veszített, ez vezetett el a mai eseményekhez. Naponta kaptam a jelentéseket Akeem állapotáról, aki az intenzív osztályon fekszik, és még mindig az életéért harcol. Ugyanakkor biztosítanom kellett, hogy a Ferencváros eredményesen szerepeljen. Persze nem ez az egyetlen faktor a visszaesés mögött, más tényezők is szerepet játszottak.”

Megelőzhető lett volna?

A holland szakember a Pécs ellen 2:1-re elveszített mérkőzés utáni sajtótájékoztatón bírálta a játékosát kezelő orvosokat. Moniz szerint gyógyszeres kezeléssel megelőzhető lett volna a Trinidad és Tobagó-i Akeem Adams szívinfarktusa, amelynek következményeként amputálni kellett a lábát.

„Kiderült, hogy veszélyes, ha terhelik, mert lerakódás van az érrendszerében. Azt mondják, hogy ezt a lerakódást gyógyszeres kezeléssel lehetett volna gyógyítani. Kellett volna végezni egy terheléses vizsgálatot, amiből kiszűrhették volna ezt a betegséget. Változtatni kell, hogy ilyen eset többet ne fordulhasson elő. Úgy néz ki, az orvosok sem akarnak nagyon együttműködni. A kardiológus nem beszél velem, furcsának találom, hogy a tévében elmondja, mi a helyzet Akeemmel. Akeem nagyon erős személyiség, levágták a lábát, továbbra is küzd az életéért és a tévéből tudja meg, mennyi esélye van élni, ez furcsa és szégyenteljes, ez a legnagyobb csalódás” – nyilatkozta akkor Moniz.

Egymásra mutogatás

Szelid Zsolt, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának munkatársa megdöbbent a tréner szavain. „Megértem, hogy a szakembert sokkolta, ami a játékossal történt, de ez nem magyarázat a kifakadására. Ricardo Moniz naponta többször meglátogatja a futballistát, rendszeres tájékoztatást kap Adams állapotáról – nyilatkozta Szelid a Blikknek. – Amikor a focista Budapestre érkezett, a kardiológiai és sportorvosi vizsgálata megfelelő eredménnyel zárult, de a mozgásszervi vizsgálatok problémákat vetettek fel, így az orvosi stáb nem támogatta a leigazolását. Azért került a Ferencvároshoz, mert a kérésünk ellenére Moniz ragaszkodott hozzá. Sőt a holland tréner tudott róla, hogy a labdarúgónak az édesapja kardiovaszkuláris probléma miatt halt meg, de nem tartotta fontosnak, hogy ezt megossza velünk, ahogy erről a sportoló sem beszélt.”

Hozzátette, Adams az infarktusa előtti edzésen rosszul volt, de Moniz erről nem tájékoztatta az orvosi stábot. „Amikor Akeem este telefonált a csapattársának, már kritikus volt az állapota. Kizárólag a városmajori szívklinika dolgozói heroikus küzdelmének köszönhető, hogy még él” – hangsúlyozta Szelid.

A Fradi érdekei

Kubatov Gábor, az FTC elnöke a Facebookon tett közzé egy rövid kommentárt Moniz menesztésével kapcsolatban: „Az elmúlt hetekben azért nem osztottam meg a gondolataimat Önökkel, mert nem akartam rosszat mondani egy olyan edzőről, emberről, akinek sokkal többet köszönhetünk, mint amit a pályán az elmúlt 8 mérkőzés alatt láthattunk. Döntésünk meghozatalakor kizárólag a Fradi érdekeit tartottuk szem előtt. Sajnálom, hogy így alakult.”

Leonardo:

„Nem fizetnek”

Az edző elbocsátására az együttes egyik játékosa, Leonardo is reagált egy közösségi oldalon: „Nagyon szomorúan ébredtem, mert megtudtam, hogy a klub elküldte az edzőt, bár megértem, hogy egy futballcsapatnak eredményeket kell felmutatnia. Meg kell érteniük, ahhoz, hogy bajnokok legyünk, tiszteletben kell tartani a játékosokat. Amikor megérkeztem Magyarországra, rengeteg dolgot ígértek, de most azt látom, vannak, akik nem akarják, hogy a legjobb legyen a Ferencváros… Sosem tapasztaltam még pályafutásom során, hogy egy klub ne fizesse ki a játékosait. Nagyon fájdalmas dolog ez, az eddigi három nagy csapatomnál ilyet még nem éltem át. Nagy csapatot akarnak építeni, anélkül, hogy felelősséget vállalnának a játékosokért…”

Leonardo szavaival szöges ellentétben áll Orosz Pálnak, az FTC Zrt. vezérigazgatójának múlt heti kijelentése, miszerint a Ferencváros senkinek nem tartozik fizetéssel.

Ki lesz az utód?

Moniz lehetséges utódjáról már most megindultak a találgatások. A Nemzeti Sport Online információi szerint az egyik jelölt a korábbi magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus lehet. Az 52 éves német tréner jelenleg is Magyarországon él, nevét kapcsolatba hozták a magyar válogatottal is.

Telek András, a Ferencváros korábbi válogatott labdarúgója viszont inkább magyar edzőt látna volt klubja kispadján, példaként Horváth Ferencet és László Csabát hozta fel. (nso, o-o, MTI, blikk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?