Megvan, Eb-n a magyarok!

Budapest |

<p>Vége a harminc év várakozásnak, újra Eb-n játszhat a magyar labdarúgó-válogatott. Bernd Storck együttese Budapesten 2:1-re nyert a Norvégia elleni pótselejtező visszavágóján, s ezzel kijutott a kontinensviadalra!</p>

A meccs gyászszünettel indult Fülöp Márton, Várhidi Pál és a párizsi terrortámadások áldozatainak emlékére. A több mint húszezer néző ütemes tapssal búcsúztatta a kiváló sportembereket és a párizsi áldozatokat.  Bernd Storck ismét tartogatott néhány meglepetést, a kezdőcsapatban kapott helyet Lovrencsics, Nagy Ádám és Priskin Tamás is. A magyar válogatott számára kedvező előjelnek számított, hogy korábban mindig érvényes volt a pótselejtezőkön: ha valaki idegenben nyert, akkor tovább is jutott. Fantasztikus hangulat fogadta a csapatokat, elképesztő energiák kavarogtak a stadionban. Már az első percben lövéssel próbálkozott Dzsudzsák, de Nyland a helyén volt. Ezután a norvégok birtokolták többet a labdát, volt egy veszélyes lapos beadásuk is, de igazi helyzetig nem jutottak.  A 14. percben Kádár remek labdát adott Priskinnek, a komáromi születésű csatár kicselezte a védőjét, és bár Dzsudzsák kérte volna a labdát, nem passzolt, hanem jobbal kilőtte a bal felső sarkot – 1:0! „Lesz még Felvidék Magyarországé” – énekelték a drukkerek, és most bizonyos értelemben igazuk is volt, a magyar válogatott kulcsfontosságú találatát éppen egy felvidéki futballista szerezte. 

 A 27. percben nagy helyzetbe kerültek a norvégok, Aleesami lőtt kapura, de Lang belevetődött a lövésbe, Király pedig lábbal tisztázott, majd Ödegaard szöglete után Hovland fejese a kapu mellé ment. A 36. percben a magyarok növelhették volna az előnyüket, Dzsudzsák ugyan elvesztette a labdát, de Kleinheislerhez került, az oslói hős nagyszerű beadására Lovrencsics robbant, ám a fejese a kapu mellé szállt. A norvég szögletek rendre veszélyesek voltak, a félidő utolsó percében Hovland fejese kijött a kapufáról. „Fülöp Marci!” – skandálták a drukkerek, égi segítségre utalva.  A második félidő elejét megnyomták a norvégok, szabadrúgásokból, szögletekből veszélyeztetettek, de mindig Király volt a végállomás. Az 58. percben Dzsudzsák kapott jó labdát, megforgatta a védőjét, ám megpattanó lövése végül a felső lécen csattant. A magyar csapatkapitány nagy akarással, bár nem hibátlanul játszott, a kimaradt helyzet után dühösen fogta a fejét. A 63. percben Lovrencsics beadásáról Böde maradt le. A norvég labdatartási fölény meddőnek bizonyult. „Lesz még Oslo Hajdúszoboszló!” – zengett a lelátókról. A 71. percben Dzsudzsák előtt nyílt tér a lövésre, de Nyland nagyot nyújtózva szögletre ütötte a labdát. Négy perccel később Pedersen került a magyar kapu elé, ám Király kivetődve védett. A 83. percben végleg eldőlt a meccs: Dzsudzsák szöglete után Böde csúsztatott, és Henriksenről a saját kapujába pattant a labda – 2:0. Tombolt a Groupama Aréna, innen ezt már nem fordíthatták meg a vendégek. A 87. percben Henriksen még szépített – 2:1, de több gólt már nem szereztek.  A magyar labdarúgó-válogatott 30 év után jutott ki újra nagy tornára, Eb-n pedig 1972 után szerepelhet ismét.  Magyarország–Norvégia 2:1 (1:0)Góllövő: Priskin (14.), Henriksen (83., öngól), ill. Henriksen (87.)Sárga lap: Nagy Á., Böde, ill. Johansen, Forren.Játékvezető: Carlos Velasco Caballo (spanyol), 22 186 néző.  MAGYARORSZÁG: Király–Fiola, Guzmics, Lang, Kádár–Elek (46. Pintér)–Lovrencsics, Kleinheisler (75. Németh K.), Nagy Á., Dzsudzsák–Priskin (62. Böde).NORVÉGIA: Nyland–Elabdellaoui, Forren, Hovland, Aleesami–Tettey–Skjelbred (80. Berget), Johansen, Ödegaard (46. Helland), Elyounoussi (46. Pedersen)–Henriksen.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?