MEGVAN AZ ELSŐ MAGYAR ARANYÉREM!

Peking |

<p>Vajda Attila kenu egyes 1000 méteren aranyérmet nyert a pekingi olimpián. Ezzel a szegedi versenyző az első magyar győztes a kínai fővárosban. Óvatosan kezdett a vb-címvédő magyar, aki a legjobb idővel került a végjátékba, 250-nél csak a nyolcadik volt, még féltávnál is csak a középmezőnyben haladt, a második 500-on aztán elindult úgy, hogy csak Cal tudott vele tartani. Sokáig úgy tűnt, hogy az utolsó méterekre marad a döntés, de Vajda 150 m-rel a vége előtt ellépett spanyol riválisától és fokozatosan növelve előnyét, a célba másfél hajóhosszas, óriási előnnyel érkezett. A második Cal, a harmadik pedig a kanadai Thomas Hall lett.</p>

A 14. versenynapon végre megszületett az első magyar aranyérem a pekingi olimpián: igazolva az előzetes várakozásokat Vajda Attila megnyerte a kenu egyesek 1000 m-es döntőjét, méghozzá remek, taktikus versenyzéssel. Óvatosan kezdett a vb-címvédő magyar, aki a legjobb idővel került a végjátékba, 250-nél csak a nyolcadik volt, még féltávnál is csak a középmezőnyben haladt, a második 500-on aztán elindult úgy, hogy csak Cal tudott vele tartani. Sokáig úgy tűnt, hogy az utolsó méterekre marad a döntés, de Vajda 150 m-rel a vége előtt ellépett spanyol riválisától és fokozatosan növelve előnyét, a célba másfél hajóhosszas, óriási előnnyel érkezett. A második Cal, a harmadik pedig a kanadai Thomas Hall lett.

A Démász-Szeged 25 éves klasszisa négy éve, Athénban meglepetésre lett harmadik ebben a számban, a nevét akkor szinte még senki nem ismerte. Azóta aztán - tavaly - nyert világ- és Európa-bajnokságot is, és bár az idei, milánói kontinensviadal nem úgy sikerült számára, ahogy szerette volna, a júniusi, hazai környezetben rendezett Világkupán már ismét a 2007-es Vajdát láthatták a szurkolók.

Ennek fényében nem volt túlzó a magyar versenyző célkitűzése, amely egyértelműen az első helyről szólt, az elmúlt fél évben más pozíciót gyakorlatilag ki sem ejtett a száján, amikor az 1000 m-es olimpiai verseny került szóba.

A július 15-én, edzés közben elhunyt Kolonics György emlékére fekete karszalaggal versenyző Vajda aztán a célban diadalmasan emelte magasba a lapátját és boldogan csapkodta a vizet, a magyar szurkolók pedig önkívületi állapotban ünnepelték a magyar küldöttség első pekingi aranyát.

"Bajnok vagyok!" - kiáltott fel Vajda Attila, miután a kenuegyes megnyerése után kiszállt a hajóból. "Úgy jöttem ki, hogy nyerni akarok, s köszönöm egy embernek, aki nem lehetett itt, de fentről figyelt engem, s az egész csapatot. Köszönöm Koló!" - nyilatkozott Vajda. "Nagyon sok erőt adott a küzdeni akaráshoz, nagyon nehéz volt az egész verseny, ő végig velem volt, s az utolsó ötvenen már nem kellett, hogy velem legyen." (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?