Grassl Antal szomorkás kenus bajnoki címe

Grassl Antal

Kenusportunk nagy reménysége volt a 2000-es évek elején a komáromi Grassl Antal. Szépen araszolgatott felfelé kenu egyesben, főleg 200-on, de 500-on is jeleskedett. Bevették a pozsonyi ŠKP-be is, de onnan 2004 végén elküldték, mert az egyetlen évi nemzetközi versenyén, az Eb-n leszerepelt.

Ő azonban szívós fiú, és folytatta. Világbajnok ugyan nem lett belőle, legalábbis vízen nem, de ergométeres evezésben igen. Veteránként nem is egyszer. Saját korosztályában, a 40 évesek között többnyire nyert, a nyílt versenyben dobogós volt.

Idén nyáron azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 45 évesen megnyerte C1 200 méteren a szlovák bajnokságot. Nem a veteránok, hanem az igazolt felnőttek között. Ez hogyan lehetséges? „Nagyon egyszerű a képlet. A sporteredmény mindig két tényezőtől függ: az egyéni teljesítménytől és a sportág időszerű helyzetétől. Elsőségem jelzi, hogy tudok még kenuzni, de ez nem sikerült volna, ha a szlovák kajak-kenu nincs ott, ahol van. Hogy megnyertem a szlovák bajnokságot, az számomra inkább szomorú, mint boldogító” – jön a válasz, amihez csak annyi kell tudni, hogy a jelenlegi két, nemzetközi szinten is jegyzett szlovák kenus, Eduard Strýček (somorjai kötődésű pozsonyi) és Peter Kizek világversenyre készült, és nem indult a bajnokságon. Mindössze háromtagú volt a mezőny.

Mikor felvetem, hogy a veteránok között is indulhatott volna, azt mondja, nem tartja magát még olyan öregnek, hogy abba a versenyszámba jelentkezzen. Azt tartotta fairnek, hogy az évtizedekkel fiatalabbakkal mérje össze felkészültségét. „Nem titok, hogy volt egy elképzelésem, ha nyernék, és úgy döntök, hogy kiutazok önköltséges alapon a világbajnokságra, akkor megpróbálnám. Ezt a szövetség azonban nagyon gyorsan lesöpörte az asztalról. Semmiképpen sem mehetnék, még ha akármennyivel is megnyerném, adták tudtomra jó előre.”

Tíz évig nem kenuzott, még a csónakházban sem volt az egykori többszörös bajnok, Eb- és vb-induló. Mindig halogatta a visszatérést, idén azonban újra nekifogott. Májustól két-három hónapig járt vízre, készült, és szeretné folytatni. Továbbra is bútorszállító, s közben sportol is: súlyzózik, evez, kosárlabdázik (jelenleg megyei szinten Magyarországon), s ebbe próbál nála újra helyet találni magának a kenuzás. Amikor az ideje megengedi, vízre száll.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?