Megszakadt a kenyaiak győzelmi sorozata

Kassa. Váratlan eredménnyel végződött a 73. Kassai Nemzetközi Békemaraton. A győzelmet ezúttal nem az esélyes afrikai futók szerezték meg, hanem az orosz Grigorij Andrejev végzett az élen az ukrán Iveruk és a lengyel Dobrzynski előtt. A győztes 5000 euróval lett gazdagabb.

Nagy meglepetésre az orosz Grigorij Andrejev ért elsőként a célbaTASR-felvéteKassa. Váratlan eredménnyel végződött a 73. Kassai Nemzetközi Békemaraton. A győzelmet ezúttal nem az esélyes afrikai futók szerezték meg, hanem az orosz Grigorij Andrejev végzett az élen az ukrán Iveruk és a lengyel Dobrzynski előtt. A győztes 5000 euróval lett gazdagabb. A legjobb szlovák induló Marcel Matanin lett, aki a negyedik helyen érkezett a célba.

A versenyre végig zuhogó esőben nehéz körülmények között került sor. Az időjárás szemmel láthatóan nem kedvezett az afrikai futóknak, akik ezúttal messze elmaradtak a várakozástól. A legnagyobb esélyes kenyai Kororia pályafutása 6. maratoni versenyét csupán a 8. helyen fejezte be. Sokáig a szlovák Robert Štefko diktálta az iramot, ám a 30. kilométernél befejezte a versenyt, mint később kiderült, az utolsó két kilométer bizonyult sorsdöntőnek, amikor az erejét jól beosztó orosz Grigorij Andrejev megelőzte a sokáig vezető lengyel Dobrzynskit. A lengyel futó a 30. kilométernél vette át a vezetést, majd robbantott és több mint 100 m-es előnyre tett szert. A hajrára azonban teljesen elfáradt, és az utolsó métereken megelőzte őt a remekül futó ukrán Mihajlo Iveruk is. Az ukrán versenyző csaknem 4 perccel megjavította eddigi egyéni csúcsát. A győztes 44 másodperccel elmaradt a kenyai Kariuki tavaly elért pályarekordjától. A szlovákok közül a legjobb eredményt a 30 éves Marcel Matanin érte el, aki élete első maratoni versenyén 2:17:55 órás idővel negyedik lett és teljesítményével az idei szlovák ranglista élére került. A nőknél nem született meglepetés, az esélyes fehérorosz Jelena Mazovkova biztosan győzött, elsőségéért 2500 euróval jutalmazták. A maratoni versennyel egyidőben rendezték a félmaratoni viadalt is. A férfiaknál a hazai Miroslav Vanko, a nőknél a magyar Benkő Gabriella érte el a legjobb időt. A kassai viadalon összesen 23 ország 1001 futója állt rajthoz.

A 73. Kassai Nemzetközi Békemaraton eredményei – férfiak: 1. Grigorij Andrejev (orosz) 2:13:24; 2. Mihajlov Iveruk (ukrán) 2:13:35; 3. Adam Dobrzynski (lengyel) 2:14:23; 4. Marcel Matanin (szlovák) 2:17:55.

Nők: Jelena Mazovkova (fehérorosz) 2:39:23; 2. Ivana Martincová (cseh) 2:50:22; 3. Irina Lebegyeva (ukrán) 2:57:27,...6. Balošáková (szlovák) 3:08,50. Félmaratoni – férfiak: 1. Miroslav Vanko 1:08:16. Nők: Benkő Gabriella (magyar) 1:25:22.

NYILATKOZATOK

Grigorij Andrejev, a verseny győztese: „Az esős idő kedvezett nekem, éreztem, hogy megnyerhetem a versenyt, az elején nem kockáztattam, betartottam edzőm utasítását, tartottam az előírt tempót. A kassai győzelem pályafutásom eddigi legnagyobb sikere”.

Martin Matanin, aki negyedikkét ért célba: „A bemutatkozással elégedett vagyok, kár, hogy esett az eső, mivel a nedves pályát nem kedvelem. A 27. és 30. kilométer között nehézségeim voltak, szerencsére sikerült gyorsan leküzdenem őket.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?