Megnyerték a MOL Ligát az érsekújvári hokisok

<p>Hokiláz tombol Érsekújvárban. Vb-érmesek, volt válogatottak, extraligát megjárt játékosok egy Svájcból hazatérő edző irányítása alatt hódították el a nemzetközi MOL Liga bajnoki trófeáját.</p><p>A HC Mikron Nové Zámky játékosait több százan ünnepelték a város főterén a győztes döntő után.</p>

BŐD TITANILLA

Az érsekújváriaknak ez volt a második szezonjuk a MOL Ligában. Korábban évekig a szlovák II. ligában szerepeltek, s amikor a második vonalnak megfelelő I. ligában megüresedett egy hely, benyújtották kérelmüket, hogy felsőbb osztályba léphessenek. A klubok azonban ezt elutasították.

Újoncként negyedikek

„Három évvel ezelőtt bejelentkeztünk az I. ligába, de nem kellettünk, inkább 13 csapattal játszották végig a 14 csapatosra tervezett bajnokságot – idézte fel a keserű emléket František Sucharda klubelnök. – Akkor elhatároztuk, oda megyünk, ahol örülnek nekünk. Utólag kiderült, nagyon jó döntés volt a MOL Liga.”

Az érsekújváriak a 2012/13-as szezonban újoncként a negyedik helyen végeztek a nemzetközi pontvadászatban. „Alacsony költségvetéssel, fiatal játékosokkal vágtunk neki az ismerkedő idénynek, de így is sikerült bejutnunk a playoffba. Azt is láttuk, hogy ha sikeresek akarunk lenni, akkor tapasztalt játékosokra is szükségünk van” – mondta Sucharda.

Uram és a többiek

Így kerültek az együtteshez olyan nagy nevek, mint a 2002-es világbajnok csapat tagja, Marek Uram, a 2000-ben vb-ezüstérmes Ľubomír Hurtaj, a cseh válogatott Martin Frolík (a Stanley-kupa-győztes Michael Frolík bátyja), a szlovák élvonalban több száz meccset játszó Erik Weissmann és Albín Podstavek, vagy a korosztályos világbajnokságokon is részt vett kapus, Ján Chovan.

A világlátott sztárok és a fiatal játékosok pedig remekül kiegészítették egymást. „A legnagyobb erősségünk a csapategység volt, a taktikai fegyelem mellett is volt tér a kreativitásra. Ez meglátszott a jégen is” – hangsúlyozta Róbert Spišák edző.

Visszatért a sikeredző

Az 55 éves szakvezető a tavalyi szezonban Érsekújvárban dolgozott, nyáron azonban elfogadta egy svájci másodosztályú klub ajánlatát. A HC Mikron vezetését Ladislav Lubina vette át, ám az alapszakasz közepén hullámvölgybe került a gárda. A klubvezetés visszahívta Spišákot, akivel a 2014/15-ös szezon végéig írt alá szerződést. „Tudtam, mibe megyek, jól ismertem a környezetet. Amikor Sucharda úr megszólított, nem haboztam, bár svájci munkaadóm nehezen engedett el” – mondta lapunknak Spišák, aki edzői karrierje során a szlovák klubokon kívül dolgozott Ausztriában és Magyarországon, s korosztályos szlovák válogatottakat is vezetett, az U20-as csapattal például két világbajnokságon volt.

Spišák vezetésével az érsekújváriak az alapszakaszban a negyedik helyről feljöttek a másodikra, így kedvező pozícióból várhatták a rájátszást.

Kemény miskolci párharc

„Rengeteg sérültünk volt az alapszakaszban, Marek Uramra például vadásztak az ellenfelek. Sokszor négy–öt kulcsjátékosunk hiányzott. Mivel elvettek tőlünk 2 pontot, sokáig az sem volt biztos, hogy bejutunk a playoffba – mesélte Tóth Mihály főmenedzser. – Az alapszakaszban voltak jobb és rosszabb napjaink, de a playoff már arról szól, melyik csapatban mennyire tapasztalt játékosok játszanak.”

A MOL Liga lebonyolítási rendszerében az alapszakasz győztese ellenfelet választhat magának az elődöntőben. A Dab.Docler a brassóiakat választotta, így az érsekújváriaknak a Miskolci Jegesmedvék maradtak. „A Miskolc komolyabb játékerőt képviselt, mint a brassói együttes” – vélekedett Tóth Mihály. A két érsekújvári meccs után 1:1 volt az állás, Miskolcon azonban mindkét mérkőzését megnyerte a HC Mikron. „A harmadik mérkőzést hosszabbítás után nyertük meg 3:2-re, de a negyedik már nagyon sima volt. 7:1-re győztünk, nekünk minden összejött, az ellenfélnek pedig semmi” – emlékezett az elődöntős sorozatra a menedzser.

Boldogság Brassóban

A másik ágon meglepetésre a Corona Brasov került a döntőbe. „A brassóiak ellen bizakodtunk, mert az alapszakaszban is rendre jól ment ellenük a játék. Az is mellettünk szólt, hogy ők gyakorlatilag csak két ötöst játszattak, nekünk pedig négy kiváló ötösünk van. Azt gondoltuk, majd csak elfáradnak” – mondta Tóth Mihály.

A finálé már az egyik fél négy győzelméig tartott, az érsekújváriak az ötödik találkozón, hazai közönség előtt megszerezhették volna a bajnoki címet, de kikaptak 3:2-re. A soron következő, brassói összecsapást azonban 4:1-re megnyerték a vendégek, így övék lett a bajnoki trófea.

„Sajnáljuk, hogy a szurkolóink mindezt nem láthatták élőben, de már nem lehetett taktikázni. Egy esetleges hetedik meccsen bármi megtörténhetett volna” – jegyezte meg Tóth Mihály. A szurkolók azonban így sem maradtak le a mindent eldöntő mérkőzésről – az érsekújvári Mier moziban nagy kivetítőn nézhették a közvetítést.

Ötvenből háromezer

A Brassóból hazatérő bajnokcsapatot a város főterén több százan ünnepelték. „Hokilázban ég a város – erősítette meg Róbert Spišák is. – Az előző szezon kezdetén ötvenen jártak meccsre, aztán később már ötszázan, az utóbbi hetekben pedig megtelt a csarnok, háromezren szurkoltak nekünk.”

A telt háznak a klubelnök is örült. „A MOL Liga nagyon izgalmas bajnokság, a szurkolók számára is érdekes. A csapatokat kanadai, svéd, finn szakemberek is irányítják, keverednek a stílusok. A bajnokság nagy tempóban zajlik, ezért is vonz annyi drukkert – mondta Sucharda, aki azt is elárulta, a most véget ért szezonban 250 ezer euró volt az egyesület költségvetése. – A polgármester, Gejza Pischinger támogatja a hokit, de a képviselő-testület nem szavazott meg nekünk egy cent anyagi juttatást sem. Reméljük, ezután ez megváltozik.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?