Megjósolhatatlan esélyek

Az egyik oldalon hektikus felkészülés edzőváltással és sok sérülttel, a másikon szilárd bizalom a nagy sikerrel még adós régi-új szövetségi kapitánnyal szemben. Holnap Csehországban megkezdődik a 36.

Az egyik oldalon hektikus felkészülés edzőváltással és sok sérülttel, a másikon szilárd bizalom a nagy sikerrel még adós régi-új szövetségi kapitánnyal szemben. Holnap Csehországban megkezdődik a 36. női kosárlabda-Európa- bajnokság, Szlovákia és Magyarország részvételével.

A két csapat egyazon selejtezőcsoportban küzdött a továbbjutásért. Végül az egymás elleni mindkét mérkőzést megnyerő magyarok végeztek az élen, a szlovákok a csoportmásodikok sorrendjében elfoglalt negyedik helyüknek (kilenc gárdából hat jutott ki) köszönhetően lehetnek ott a csehországi Eb-n.

Nagy kérdőjel

A Slama Angelikát, Orosz Szabinát és a somorjai klubot erősítő Romana Vyňuchalovát is soraiban tudó szlovák gárda meglehetősen zaklatott felkészülésen van túl: az addigi sikerkovács, a szövetség vezetésével az anyagiakat érintő kérdésekben összekülönböző Maroš Kováčikot egy hónapja váltotta a szövetségi kapitányi poszton Marian Svoboda. A cseh szakember dolgát rengeteg sérülés nehezítette, így végül nyolc újonccal, de a visszatérésre rábeszélt 36 éves Zuzana Žirkovával vág neki az Eb-nek. „Minden az első, törökök elleni meccstől fog függni, mert ezeken mindig lutri, mi fog történni” – próbált optimista lenni Svoboda, de reálisan a csoport zárómeccsén, az olaszok ellen bizakodhatnak a szlovákok, az A csoport negyedik gárdája, a fehéroroszok szintén túl erősnek tűnnek.

A torna hivatalos honlapja szerint Žirková mellett Barbora Bálintová is remekül irányítja a csapatot, a kosár alatt pedig a Vyňuchalová, Jurčenková, Růžičková trióra lehet támaszkodni.

Svitek „pótvizsgája”

A magyar válogatott a B csoportba került, papíron jóval keményebb négyesbe: világranglista-50.-ként a házigazda csehekkel (5.), a spanyolokkal (2.) és a címvédő szerbeket a selejtezőben oda-vissza legyőző ukránokkal (41.) találkoznak.

„Magabiztosan és jó hangulatban utazhatunk az Eb-re” – jelentette ki a szlovákok kétszeri nagyarányú legyőzése után (98:64, 84:58) Štefan Svitek, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Nagy örömére viszonylag jól illeszkedett be a kerethez csak a felkészülés végén csatlakozott honosított amerikai Courtney Vandersloot, akit az év játékosának választottak a bivalyerős török bajnokságban. Rajta kívül a veterán csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia lehet az együttes szellemi vezére, s a Cegléd fiatal üstökösétől, Medgyessy Dórától is sokat vár Svitek.

Utóbbi nem először bizonyíthat a magyar kispadon: 2012-ben fél év után menesztették, mert nem tudta kiharcolni az Eb-részvételt. Második szerepvállalása során már több bizalmat kapott, annak ellenére is maradhatott a posztján, hogy két éve csak a 17. lett csapata a magyar–román közös rendezésű Eb-n.

Idén csak 16-os tornát rendeznek, a négy csoportelső automatikusan a legjobb nyolc közé jut, a kvartettek 2. és 3. helyezettjei pedig keresztbe játszanak a negyeddöntőbe jutásért – az A, illetve B csoportban szereplő szlovák és magyar gárda így könnyen összeakadhat a playoffban. (ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?