Más a cseh mentalitás

Józsi György immár a cseh Slavia Praha játékosaként utazott haza Zalaegerszegre. A ZTE egyelőre félévre kölcsönbeadott 21 esztendős középpályása túl van egy törökországi edzőtáborozáson, no meg az első tapasztalatokon.

Józsi György (balról) Antalyában, a Slavia törökországi edzőtáborábanslavia.cz-felvételTényleg akkora a különbség a magyar és a cseh futball között?

Óriási a különbség, minden tekintetben. A klub felépítésétől kezdve az edzésekig, de egyáltalán ne gondolja bárki is, hogy háromszor annyit dolgoznánk, sőt, nagyjából ugyanazok a gyakorlatok, mint idehaza. Csakhogy mindent százszázalékos erődbedobással kell végezni, s talán azért is tartanak ott a csehek, ahol. Csak a munkában hisznek, s amikor dolgozni kell, akkor a maximumot nyújtják. Érvényes ez az idősebbekre is, például a csehek 96-os Eb-ezüstérmes csapatának két tagjára, Radek Bejblre és Pavel Kukára is.

Erre jöhet az agyonismételt szólam: könnyű nekik, mert van pénzük...

Csak műfüves pályán gyakorolunk télen, s az itthon megszokott sarat el kell felejteni. Ennek fejében viszont elvárják a teljesítményt. A javadalmazás másképp van felépítve, az alapfizetés gyakorlatilag szerénynek mondható, a prémium viszont óriási. Rá van kényszerítve mindenki, hogy jól menjen a csapatnak, s ez egészséges rivalizálást jelent a kerettagok között.

Ezek szerint Józsi Györgynek is úgy érte majd meg a Slaviához igazolni, ha játszik. Milyen esélyt lát erre?

Türelmetlen nem leszek, az biztos. Azért is vállaltam ezt a szerződést, mert ki akartam próbálni magam és a fejlődésemben is lökést hozhat. Idő kell, amíg átveszem az új ritmust, bár a törökországi két edzőmérkőzésen végig a pályán voltam, s főként a bal oldalon számít rám Josef Csaplár edző. Szombaton kezdődik a cseh bajnokság, s tőlem most azt várják, hogy megismerjük egymást. Gondolom, ezért is szerződtettek erre a fél szezonra. Egyébként mindössze 18 mezőnyjátékos van a keretben, viszont nagyon sok a fiatal a klubnál, akik az utánpótlás csapatokból bármikor felkerülhetnek a felnőttek közé.

Mi lesz, ha nem kínálnak végleges szerződést a nyáron? Jön haza?

ĺgy van, és nem lennék akkor sem nagyon elkeseredve. De engem most ez nem is foglalkoztat, csak az, hogy megmutassam, helyem van a csapatban, s ezt ki akarom vívni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?