Marin Cilic: eltiltás után diadal

<p>Tavaly doppingvétség miatt nem lehetett ott a US Openen, idén azonban mindenkit végigvert. Az amerikai nyílt teniszbajnokság győztese a horvát Marin Cilic lett, aki a döntőben a japán Nisikorit verte meg. A „nagy négyes” sorozata szinte kereken tíz év után szakadt meg.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Legutóbb a 2005-ös Australian Open fináléjában akadt példa arra, hogy sem Novak Djokovics, sem Roger Federer, sem Rafael Nadal, sem Andy Murray nem volt ott egy Grand Slam-torna döntőjében.

Mind Cilic, mind Kei Nisikori először játszhatott finálét ilyen rangos viadalon, s mindketten nagy neveket búcsúztattak az úton: Cilic Berdychet és Federert, Nisikori pedig Wawrinkát és Djokovicsot.

A döntő előtt a két játékos egymás elleni mérlege Nisikorinak kedvezett, 5:2-re vezetett Ciliccsel szemben, ám a horvát teniszezőnek negatív volt a mérlege Simonnal, Berdychhel és Federerrel szemben is, mégis le tudta őket győzni.

A 25 éves horvát játékos ázsiai ellenfelének sem adott sok esélyt: három játszmában, 6:3, 6:3, 6:3-ra győzött. Az alig két órán át tartó küzdelemben Cilic 17 ászt ütött, és sikerének köszönhetően 2010 óta először ismét bekerült a Top 10-be, a kilencedik helyen jegyzik a világranglistán. Tíz év óta ő az első teniszező, aki a top 10-en kívüliként tudott Grand Slam-tornát nyerni (ezt megelőzően a 16. helyen állt).

„Nagyon keményen dolgoztam az elmúlt években, különösen idén. A csapatom mindent megtett értem, főleg Goran. A legfontosabb az, hogy ismét élvezem a teniszt, és jól érzem magam a pályán. Most teniszeztem a legjobban pályafutásom során” – nyilatkozta a bajnok.

Az emlegetett Goran egyébként a szintén Grand Slam-győztes Ivanisevics, aki 2001-ben Wimbledonban diadalmaskodott, jelenleg pedig Cilic edzője. „Gorantól nagyon sokat tanultam, fontos kis dolgokat is hozzátett a játékomhoz. Rájöttünk, nem játszhatok túl taktikusan, mert sokszor azzal mentek el a meccseim, hogy a taktikára figyeltem, ahelyett, hogy ösztönösen mindent beleadtam volna. Most már megvan a hitem ahhoz, hogy agresszívebben játszszak, élvezem az edzéseket is, ami a legjobbat hozza ki belőlem – mondta mesteréről Cilic. – Hétfőn nyertem meg a tornát, mint ahogy Goran is hétfőn nyerte meg Wimbledont. Az biztos, hogy minden horvát emlékszik arra, hogy hol volt, amikor ez történt.”

Cilic pedig arra emlékezhet, hol volt egy éve a US Open alatt – vagyis inkább hol nem volt. A US Openen biztosan nem, mivel éppen akkor eltiltását töltötte. Az áprilisi müncheni tornán ugyanis egy niketamid nevű szert találtak a szervezetében, amely az élénkítők közé tartozik, s ezért a nemzetközi szövetség május elsejétől január 31-ig eltiltotta. Cilic végig bizonygatta, hogy nem akarta tiltott módon fokozni a teljesítményét, és nem tudott róla, hogy az általa elfogyasztott szőlőcukorban tiltott készítmény volt. A nemzetközi Sportdöntőbíróság végül mérsékelte a büntetést, a horvát teniszező október végén már játszhatott, de a US Openről így is lemaradt. Mindez azonban csak még eltökéltebbé tette.

„Érzem, hogy a győzelmem nagyon inspiráló lehet azok számára, akik keményen dolgoznak, de néha elvesztik a motivációjukat” – mondta Cilic már Grand Slam-győztesként. A horvát teniszező zsinórban tíz szettet megnyerve lett bajnok, a Gilles Simon elleni ötszettes csata döntő játszmájának megszerzése után három szettben intézte el a negyeddöntőben Berdychet, az elődöntőben Federert, majd a fináléban Nisikorit is. Korábban csak három játékosnak sikerült úgy Grand Slam-tornát nyernie, hogy az utolsó három meccsén nem vesztett játszmát: Richard Krajiceknek (1996-ban Wimbledonban), Pat Cashnek (1987-ben szintén Wimbledonban) és Guillermo Vilasnak (1977-ben a Roland Garroson).

Horvátországban a tömegek az utcán ünnepelték Cilic diadalát. Győzelme jelentőségével maga a teniszező is tisztában van: „A keresztapám Zágrábban van, és azt mondta, olyan a hangulat, mintha a válogatott megnyerte volna a foci-vb-t. Mindenki ünnepel. Különleges nap ez a számomra, de talán még különlegesebb Horvátország számára.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?