Marián Šurdát, az óligeti lóversenypálya igazgatóját

Közép-európai viszonylatban Szlovákiában végezték el az idén a legtöbb doppingellenőrzést: 55 mintát vettek az állatoktól és kilencet a lovasoktól.

Közép-európai viszonylatban Szlovákiában végezték el az idén a legtöbb doppingellenőrzést: 55 mintát vettek az állatoktól és kilencet a lovasoktól. Miért vállalták fel a zászlóvivő szerepét ezen a kényes területen?

Azzal ugortunk az élre, hogy komoly figyelmet szentelünk a versenyek tisztaságának, tudatosítva, hogy a dopping időzített konfliktust rejt magában, ami pozitív teszt esetén elkerülhetetlen. A környező országokban jobban ódzkodnak az ellenőrzésektől. Csehországban 50 mintát vettek, de kétszer annyi futam volt, mint nálunk, Magyarországon és Ausztriában még kevesebbszer próbáltak rajtakapni valakit. Nálunk a futamgyőztesre automatikusan doppingteszt vár, a többi ló közül a versenybizottság választ. Megnőtt a vidéki mintavételek száma. A hozzánk érkező istállók emberei, a lovasok már jobban odafigyelnek, számolnak azzal, hogy szigorúbbak vagyunk. Ugyanakkor a mai világban növeli a szlovákiai lóversenyek tekintélyét, ha minél gyakoribb a szűrés. Egyáltalán nem olcsó egy doppingminta vizsgálata: 140 euróba kerül. Mégis azt mondom: remélem, az évi 100 mintavételhez is mihamarabb eljutunk.

Idén az egyetlen, de nagy doppingfogás volt a júliusi Szlovák Galoppderbi győztesének, Ohne Sorgének a lebukása.

Utólag elvesztette az elsőségét a cseh Koubek házaspár Win istállójában felkészített hároméves kancája. A tiltott isoxszuprin jelenlétének kimutatása után a ló idomára, Filip Neuberger 2004. szeptember 8-ig tartó eltiltást kapott. Ilyesmi másokkal is előfordulhat, ezért mondogatom, hogy rendkívül érzékeny területről van szó. Manapság a lovak jobbára az állatorvosok kezében vannak, egy-egy gyógyítás, tünetkezelés előre beláthatatlan nyomokat hagyhat a kedvenc négylábúakban is. Nem árt tehát az óvatosság. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?