Maier még haragszik

Antonín Panenka nevéről mindenkinek ugyanaz jut az eszébe – a ?76-os futball-Eb döntő, tizenegyesrúgások, és egy rendkívül szemtelen megoldás. Antonín Panenka kapu közepébe ejtett lehulló falevele után kezdődhetett a csehszlovák csapat győzelmi ujjongása, az NSZK-nak pedig maradt az ezüst.

Antonín Panenka nevéről mindenkinek ugyanaz jut az eszébe – a ?76-os futball-Eb döntő, tizenegyesrúgások, és egy rendkívül szemtelen megoldás. Antonín Panenka kapu közepébe ejtett lehulló falevele után kezdődhetett a csehszlovák csapat győzelmi ujjongása, az NSZK-nak pedig maradt az ezüst.

A focilegenda a hétvégén Pozsonyba látogatott, hogy átadja a 2004-es év legjobb csapatának járó díjat, de közben szó esett a cseh és a szlovák futball gondjairól is. „Nem mindenki ideális a cseh futballvezetésben. A tisztségviselők között kevés az egykori játékos, pedig azok átlátják a sportágat” – kereste a nyugati szomszédunknál felmerülő gondok okát az egykori Bohemians-játékos. A már hónapok óta húzódó korrupciós botrányról azt állítja, azért olyan nehézkes a vétkesek kézre kerítése, mert minden klub részese volt a piszkos ügyleteknek. „Kivéve persze a Bohemianst, mert annak sosincs elég pénze” – tette hozzá Panenka, aki a közelmúltban még a prágai klub igazgatótanácsának élén állt.

A kellemetlen témák után a nosztalgiázásra is sor került. „Edison feltalálta a villanykörtét, én pedig rájöttem, hogyan lehet másképp rúgni a tizenegyest” – emlékezett a legendás büntetőre Panenka, de hozzátette, kicsit igazságtalan, hogy az a bizonyos gól kitörölte az emberek emlékezetéből az összes többi Panenka-találatot. Az Eb-döntő utolsó tizenegyesére Sepp Maier, a németek akkori kapusa is emlékszik. „Beszél velem, de érzem rajta, azóta is haragszik rám. Sőt, olyat is hallottam, hogy a garázsban az én poszterembe dobálja a nyílvesszőket...” – nevetett a futballista, aki még ma is rendszeresen pályára lép az öregfiúk vagy az AMFORA színészcsapat színeiben.

A szlovák és a cseh futball közötti eltérések elemezgetésekor a kiváló játékos felvetett egy érdekes gondolatot: „A csehek mindig egy lépéssel előrébb jártak, de aztán megszakadt a kötelék. Szerintem egy esetleges cseh-szlovák közös bajnokság mindkét félnek jót tenne.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?