Magyar–szlovák meccsel rajtol a női kosárlabda-Eb

kosár

A papírforma alapján rögtön a D csoport csütörtöki (12.15) nyitómeccsén eldőlhet, Magyarország vagy Szlovákia számolhat-e reálisan a nyolcaddöntőbe jutással a szlovén–izraeli közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságon.

A magyar–szlovák párosítás már csak azért is pikáns, mivel a két évvel ezelőtti kontinenstorna selejtezőiben is egy csoportban szerepelt a két csapat. Mindkét akkori, egymás elleni meccsüket Magyarország nyerte, a Hollandiával való hármas pontegyenlőség miatt mégis Szlovákia jutott ki az Eb-re, Határ Bernadették pedig a másodikok rangsorában sem végeztek továbbjutó helyen.

Így a magyar válogatott egy Európa-bajnokság kihagyása, négy év után szerepelhet ismét a tornán. Székely Norbert szövetségi kapitány szerint pedig éppen a D csoport mai nyitómérkőzése lesz kulcsfontosságú a számukra.

Jó felkészülésen vagyunk túl, az eredményeink mindenképpen ezt mondatják velem, elvégre öt győzelem mellett csak egyszer kaptunk ki, ráadásul a favorit spanyolokat is megvertük. Mégis úgy érzem, nem ebből kell kiindulnunk, sokkal okosabbak leszünk, amint túlvagyunk az első mérkőzésen. Csütörtökön pontosabb képet kaphatunk a válogatott állapotáról, a szlovákok hozzánk hasonló csapatot alkotnak – mondta Székely.

Érdekes

Válogatott keretek

MAGYARORSZÁG

Aho Nina, Kányási Veronika, Lelik Réka (mind DVTK), Dubei Debóra, Goree Cyesha, Ruff-Nagy Dóra, Török Ágnes (mind Győr), Határ Bernadett, Varga Alíz (mindkettő Sopron), Horváth Bernadett (Csata), Kiss Virág, Studer Ágnes (mindkettő Mersin)

SZLOVÁKIA

Alexandra Buknová (Ružomberok), Ivana Jakubcová (Angers), Natália Martišková, Alica Moravčíková (mindkettő Piešťanské Čajky), Miroslava Mištinová (Sosnowiec), Orosz Szabina (Győr), Terézia Páleníková (Girona), Radka Stašová (Extremadura), Stella Tarkovičová (Osnabrück), Nikola Dudášová (Szekszárd), Barbora Wrzesinski (USK Praha), Tereza Sedláková (Tirso Incentro)

A nemzetközi szövetség (FIBA) szakértője, Paul Nilsen ugyanakkor nem fukarkodott a dicsérettel a torna rajtja előtt. „A magyar csapatnak egyetlen sebességi fokozata van, de az igencsak magas. Kiegyensúlyozottan játszanak, és sok játékosuk képes hozzátenni a csapat eredményességéhez. Gyönyörű csapatkosárlabdát játszik az együttes, és pontos gépezetként működik a pályán – írta Nilsen, aki az erősorrendben a hatodik helyre teszi a magyar válogatottat, három hellyel Törökország elé.

A csoport negyedik résztvevője, Szerbia címvédőként ezúttal is a legnagyobb favoritok közé tartozik.

Érdekes

A D csoport menetrendje

Június 15.:

12.15: Magyarország–Szlovákia

15.00: Törökország–Szerbia

Június 16.:

12.15: Magyarország–Törökország

20.45: Szerbia–Szlovákia

Június 18.:

15.00: Magyarország–Szerbia

20.45: Törökország–Szlovákia

Ami a szlovák válogatottat illeti, az utolsó előtti helyre sorolt csapat nagyrészt megegyezik a két évvel ezelőtti Eb-n szerepelttel. Az akkori 12-es keretből Suja Tímea a klubidény után visszavonult, viszont a csapatkapitány Barbora Wrzesinski (lánykori nevén Bálintová), aki 2021-ben sérülés miatt maradt le a tornáról, most újra Juraj Suja szövetségi kapitány rendelkezésére áll.

Nem stresszeljük magunkat, nincs rajtunk eredménykényszer. Tisztában vagyunk vele, hogy nem tartozunk az esélyesek közé, de nem feltartott kézzel megyünk a pályára – nyilatkozta Suja. – A magyar csapat erős, tapasztalt és magas. Rutinosan, gyorsan játszanak, magabiztosak a pályán. Három klubcsapatuk szerepelt az Euroligában, újabb kettő pedig a FIBA-kupa playoffjáig jutott, azaz mintegy 25 kosarasuk hetente komoly nemzetközi meccset játszott. Ezt érezni rajtuk.

A statisztika sem a szlovák csapat mellett szól: egyrészt az elmúlt 15 Eb-meccsükből csak négyet nyertek meg, másrészt a magyarok ellen is negatív az örökmérlegük, 5 győzelemmel és 8 vereséggel. „Reméljük, sikerül majd gyorsan játszanunk, Határék magassági fölényére ez lehet a jó válaszunk – tette hozzá Suja.

A két ljubljanai és két Tel-Aviv-i csoport győztesei közvetlenül bejutnak a negyeddöntőbe, a második és harmadik csapatok nyolcaddöntőt vívnak, míg a negyedikek számára véget ér az Eb. A negyeddöntőktől már csak a Stozice Arena lesz a helyszín Szlovéniában. A bronzmérkőzést és a döntőt június 25-én rendezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?