Magyar gyökerei is vonzották Budapestre a MAC kassai kapusát

Halász Tamás
Kassa |

A királyhelmeci születésű Tomáš Halász saját elmondása szerint nem tudta olyan mértékben segíteni a csapatát, mint azt szerette volna. Ennek ellenére nagyon jól érezte magát a magyar fővárosban, és barátságot kötött a magyar válogatott Bálizs Bencével is. A 29 éves, Kassán élő kapussal beszélgettünk az elmúlt hónapok eseményeiről. 

A szezon előtt az EBEL-ben szereplő csehországi Znojmóból igazolt Budapestre. Mi vitte rá, hogy a MAC-ban védjen?

Elsősorban szerettem volna közelebb kerülni az otthonomhoz, mivel kassai vagyok. Ehhez kerestem alternatívát, amiből Budapest jött össze. Örültem, mivel a Tipsport Ligában szerepelnek, plusz nekem magyar gyökereim vannak, kicsit tudtam is magyarul, ezért szerettem volna újra belejönni kicsit a nyelvbe. És ki akartam próbálni valami újat, a szlovák bajnokságban is csak a kassaiaknál szerepeltem korábban. 

Mit tudott a MAC-ról egy éve? Valamennyire képben volt a magyar hokit illetően?

Akkor szereztem be róla több információt, amikor már érett a megegyezés a klubbal. Őszintén szólva, a magyar hokiról nem sokat tudtam, de beszéltem azokkal a játékosokkal, akik ott szerepeltek, így az többé-kevésbé világos volt számomra, mely csapatok tartoznak a jobbak közé. Arról is érdeklődtem, mi a helyzet az anyagiak terén, időben jönnek-e a fizetések, és az esetek túlnyomó többségében pozitív válaszokat kaptam. Azaz nem féltem belevágni a budapesti kalandba.

Beváltak a számításai?

Nem voltak extra várakozásaim. Tudtam, hogy jó szintet képvisel a csapat, hiszen az előző idényben a negyeddöntőig jutott a gárda, még ha a keret egy része ki is cserélődött azóta. A sok fiatal magyar jégkorongozó mellett ott van Sofron István, akinek játékán azonnal látni, mennyire tapasztalt, és milyen sokat számít a jelenléte a jégen a társaknak, akik így sokat fejlődhetnek.

Szlovák játékosként magyar csapatban véd – nem találták meg a szurkolók a szlovákiai jégcsarnokokban?

Engem nem is igazán tartottak számon a szlovákok között, már csak a vezetéknevem miatt sem. Félni nem féltem, de nem tudtam, milyen szurkolói reakciókat várhatok a lelátókról. Meg kell mondjam, hogy egyetlen negatív tapasztalatom sem volt. Lehet, hogy egy-két egyén valamit kiabált, de ez mindenhol így van. Szó nem volt olyasmiről, ami sajnos a labdarúgó-Eb-selejtezők előtt történt, hogy mindkét nemzet kifütyülte a másik himnuszát. Pedig a Tipsport ligás meccseink előtt mindig lejátsszák a magyar himnuszt, de semmi ilyesmi nem fordult elő szerencsére.

Említette a vezetéknevét – ki magyar a családjában?

Gyakorlatilag mindenki… Anyu Tiszacsernyőből származik, apu Leleszről, én pedig Királyhelmecen születtem. Az anyanyelvem magyar volt, de azzal, hogy Kassán éltünk, és gyerekkorom idején nem volt épp a legjobb a szlovák–magyar viszony, én sem akartam magyarul beszélni, azért sem, mert senki a barátaim közül nem tudott magyarul. Sokat cikiztek is a nyelvvel, így aztán hosszabb időre kiestem a magyar nyelvből. (Az interjú szlovákul készült – a szerk megj.). 

Három meccs hiányzott csak az alsóházi rájátszás végéig, amikor lefújták a bajnokságot a koronavírus-járvány miatt. Hogyan értékelték a klubban a 10. helyet?

Az elsődleges célunk az volt, hogy bejussunk a playoffba, a Magyar Kupában pedig a döntőbe. Ez egyik esetben sem sikerült, a kupában bronzérmesek lettünk, a Tipsport Ligában pedig nem nagyon volt esélyünk a nyolcba jutásra. Ezért sikertelennek kell értékelni a szezont. Másrészt ez csak a második idénye volt a klubnak a szlovák élvonalban, és a második szezon egy új bajnokságban mindig nehezebb, mint az első, akkor már meg kell védeni a megszerzett pozíciót. Ami személyesen engem illet, csalódást okoztam, mert nem tudtam olyan formába lendülni, mint a korábbi években. Nem tudtam olyan mértékben segíteni a csapatomat, mint azt szerettem volna.

Riválisával, a magyar válogatott Bálizs Bencével jól kijött?

Nagyon jó haverok lettünk, amióta hazajöttem Kassára, állandó telefonos kapcsolatban vagyunk. 

Meddig köti a szerződése a MAC-hoz?

A szerződésem lejárt a szezon végeztével. Nem tudom, szeretne-e majd a klub hosszabbítani velem, mert nem volt túl jó idényem. Ráadásul közbeszólt a koronavírus-járvány, senki sem tudja, mi és hogyan lesz a folytatásban. Sosem gondolkoztam azon, melyik lenne álmaim klubja Európában, én annak is nagyon örülök, hogy a Tipsport Ligában szerepelhetek. Megszerettem a klubot és Budapestet is. A szívügyem mindig is a kassai csapat volt, mert az ő neveltjük vagyok, de nem zárok ki semmilyen lehetőséget. 

Érdekes
Halász Tamás

Tomáš Halász

Született: 1990. május 25-én, Királyhelmecen
Posztja: kapus
Magasság/súly: 184 cm/86 kg
Klubjai: Košice (2009–2012, kölcsönben: Bardejov), Olomouc (2012–2015), Pardubice (2014/2015; kölcsönben: Prostějov, Jihlava), Košice (2015/16), Litvínov (2016/17; kölcsönben: Most, Mladá Boleslav, Benátky nad Jizerou), Znojmo (2017–19), MAC Újbuda (2019–) 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?