Magabiztos bajorok, bizonytalan katalánok

<p>Bejött a papírforma a labdarúgó Bajnokok Ligájában: az elődöntőbe két német és két spanyol csapat jutott be.</p>

KISS TIBOR NOÉ

A Dortmund és a Real Madrid után a Bayern München és a Barcelona csatlakozott az elődöntő mezőnyéhez a BL-ben. A szerdai visszavágókon a katalánoknak volt nehezebb dolguk. A párizsi 2:2 után odahaza 1:1-re végeztek a PSG-vel szemben, és húsz percig kiesésre álltak a Camp Nouban. Szokatlan szituáció volt ez: körmüket rágó katalánokat mutatott a kamera a lelátón. Végül Pedro egyenlíteni tudott, így a mérkőzés 1:1-re végződött, vagyis a Barcelona idegenben lőtt gólokkal jutott tovább a PSG-vel szemben.

Nem voltak felhőtlenül elégedettek a katalánok, ez mindjárt látszott Xavi arcán. A Barca karmestere a lefújást követő pillanatokban a fejét csóválta, s láthatóan nagy kő esett le a szívéről. Bizony, kevesen gondolták volna, hogy a Barca a PSG ellen ennyire „kicentizi” a továbbjutását. Tegyük hozzá: a fordulatot Lionel Messi beállása jelentette a mérkőzésen. A sérüléséből éppen felépült argentin csak a 62. percben szállt be a meccsbe, és csapattársai esküsznek arra, hogy ez adta az addig hiányzó pluszt számukra a mérkőzésen. Elgondolkodtató a helyzet: ez a tökéletesnek mondott Barcelona korántsem lenne ilyen tökéletes Lionel Messi nélkül. Igaz, ezen a spanyolok ráérnek gondolkodni, elvégre Messi még csak 25 esztendős…

Lesz min gondolkodnia a Juventus vezetőségének és szakmai stábjának is. A Bayern München a hazai 2:0 után Torinóban is 2:0-ra nyert, a továbbjutása egy pillanatig sem forgott veszélyben. Az olaszok próbálkoztak becsülettel, de a meccs után el kellett ismerniük, hogy a Bayern jelenleg más szintet képvisel hozzájuk képest. „Lehet, hogy ez minden idők legerősebb Bayern Münchenje” – mondta a mérkőzés után Antonio Conte, az olaszok edzője, és aligha téved. A Bayern múlt hétvégén megnyerte a Bundesliga idei szezonját – hat körrel a befejezés előtt, rekordok sorát megdöntve. A bajorok idei mérlege egészen elképesztő, 36 győzelem mellett 4 döntetlenjük és 3 vereségük van. Gianluigi Buffon (Juventus) és Mario Mandzukic (Bayern München) szerint a müncheniek nyerik a BL idei kiírását, és az sem véletlen, hogy José Mourinho, a Real Madrid edzője legszívesebben a Barcelonával találkozna a legjobb négy között.

Az idei Bajnokok Ligája-sorozat az európai futball erőviszonyainak átrendeződéséről is tanúskodik. A kilencvenes években az olasz csapatok uralták az európai porondot – a kétezres évektől kezdve azonban lassan, de biztosan süllyedni kezdtek (szinte csoda, hogy az ezredforduló óta az olaszok három BL-győzelmet is szereztek: a Milan 2003-ban és 2007-ben, az Internazionale 2010-ben győzött). Az olaszok bő egy évtized alatt az első helyről a negyedik helyre csúsztak vissza az európai topligák rangsorában. Az angol klubfoci is visszaesőben van: a BL idei kiírásában már a legjobb nyolc között sem találkoztunk angol együttesel. Pedig nem is olyan rég még az sem volt ritka, hogy a Bajnokok Ligája elődöntőjébe három angol csapat is bejutott.

Az UEFA-koefficiensek alap- ján egyelőre még Anglia megelőzi Németországot, de két-három év múlva fordulhat a kocka, és a németek feljöhetnek a második helyre. Ez elsősorban a Bayern Münchennek köszönhető, amely az elmúlt négy szezon során harmadszor került be a BL elődöntőjébe. De ne feledjük, hogy 2011-ben a Schalke, idén pedig a Borussia Dortmund jutott be a legjobb négy közé. A spanyolok első helye – annak ellenére, hogy az Európa Ligában már nincs érdekelt csapatuk – megingathatatlannak látszik. No, persze, könnyű a Barcelonára és a Real Madridra alapozni...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?