Krascsenits Dávid profi triatlonosként is tovább akar fejlődni

Krascsenits

Krascsenits Dávid profi triatlonos mesélt nekünk arról, hogy a koronavírus miképp befolyásolta jelenlegi szezonját, milyen versenyekre készül, illetve hogy a dunaszerdahelyi klub milyen lehetőségeket kínál azoknak, akik egészségesen szeretnének sportolni.

Mennyire nehezítette meg a koronavírus-járvány az edzésterv követését?

Leginkább az úszással kapcsolatban okozott problémát a vírus, hiszen bezárták az uszodákat, ezért improvizálni kellett. Hogy az úszóizmok ne legyenek túlságosan elhanyagolva, kezdetben sportgumiszalagokkal edzettem otthon, viszont egy idő után úgy éreztem, hogy a víz közegét és az úszás mozgását nem lehet effektíven imitálni. Helyette jóval többet futottam és bicikliztem, melyek közül utóbbiban jelentős fejlődést is sikerült megfigyelnem. Viszont amire igazán nagy hatással volt a vírus, az a mentalitás és az elszántság. Nem volt lehetőség ugyanis versenyezni, s ezért voltak olyan időszakok, amikor a heti 20-25 órányi tervezett edzés helyett csak 8-10-et teljesítettem.

Milyen érzés volt újra csobbanni a medencében?

Lelkileg megnyugtató volt újra elkezdeni az úszást, viszont egyben frusztráló is, mivel nagyjából októbertől egészen a vírus elterjedéséig hihetetlenül jól teljesítettem a vízben. Az úszóedzőm által kiszabott 5-6 kilométeres edzéseken jobb időket úsztam, mint valaha. Ezt a lendületet elveszítettem a kényszerpihenő miatt, és még legalább egy hónapba beletelik, mire visszanyerem azt a sebességet.

Hogy néz ki a mostani versenyfelhozatal?

Bár rendeznek versenyeket a környéken, én elsősorban vissza szeretném nyerni a járvány előtti formámat, mielőtt ismét rajthoz állnék. Ősszel lesz lehetőségem próbára tenni magam egy ausztriai és egy szlovéniai versenyen, azonban utóbbi valószínűleg elmarad, s mivel messzebbre utazni túl rizikós, a 2020-as évemre így marad igazából egyetlen verseny.

Hogy nézett ki a vírus előtti menetrend?

A legizgalmasabb egyértelműen Brazília lett volna, ahol áprilisban tettem volna magam próbára. Illetve meglehetősen zsúfolt lett volna a nyári naptár is, amikor zsinórban három hétvégén készültem fél Ironmanre (1,9 km úszás, 90 km biciklizés és 21,1 km futás). Ezt követte volna egy rövid, nagyjából egyhetes pihenő, a július pedig arra szolgált volna, hogy az augusztusi versenyekre felkészülhessek.

A triatlon három sportága (úszás, kerékpár, futás) közül melyikben a legjobb?

A futás megy a legjobban, valószínűleg azért, mert azzal kezdtem, és talán azt is szeretem a leginkább. Teljesítményben nincs messze a futástól a biciklizés, és amiben a leginkább fejlődnöm kéne, az az úszás. Bár lehet, máshogy ítélném meg, hogyha sikerült volna a hármat együtt élesben is kipróbálni. 2019 októberében, amikor Lanzarotéban versenyeztem, akkor már éreztem, hogy az úszás is szuperül megy, viszont a hatóságok a túlságosan erős víz alatti áramlatok miatt nem engedték a versenyzőket a vízbe. Szóval csak bicikli és futás volt.

Ön tagja triatlonos klubnak?

Két eve léptem be a pozsonyi Trinity Triathlon Teambe, amely Szlovákia egyik legsikeresebb triatlonos klubjának mondható, egyénileg és csapatszinten egyaránt. Körülbelül 180 tagról beszélünk, sokan egészen fiatalok, 10-12 évesek.

Ez a klub már Dunaszerdahelyre is kiterjedt. Lehetőségük van kezdőknek is belépni? Milyen edzéseket kell teljesíteni?

Természetesen igen, egészen fiatal kortól be lehet lépni, de nem ritkaság elkezdeni triatlonozni 40, akár 50 év felett is. Szeretném a környéken népszerűsíteni a triatlont, ezért hoztuk el a klubot Dunaszerdahelyre. Ami az edzéseket illeti, egy csoport heti kétszer jár edzővel úszni Somorjára, illetve közös futó- és bicikliedzéseket is összeállítunk. Ezáltal az embereknek lehetőségük van kontrollált körülmények között edzeni. Csoportban motiváltabbak lehetnek, és az előírt edzések biztosítják az egészségük megőrzését, illetve a stabilabb fejlődést.

Miért választotta a triatlont, miért tetszett meg jobban a többi sportágnál?

Számomra a triatlon a legszebb és egyben legnehezebb sport, fizikailag es mentálisan is. Nem csak a versenyzésről szól, hanem az odáig vezető út is már magában egyedi. Nem kell feltétlen dobogóra kerülni, mindenkinek meg lehet a maga győzelme, úgymond a saját csatánkat vívjuk. Nekem személyesen azért is fontos, mert eljuthatok olyan helyekre a világban, ahova amúgy valószínűleg nem mennék. Emellett maga a sport közege is rendkívül bejön nekem.

Lehet mondani a triatlonról, hogy fizikailag kímélőbb, mint például a foci hobbiszinten?

Egyértelműen. A futás és az úszás kifejezetten természetes mozgásnak mondható, illetve a biciklizés sem strapálja a testet különösebb módon. Egészségi szempontból tehát elmondhatjuk e három sportágról, hogy valóban fitten tart. Aki egészségesen szeretne élni, annak ajánlott e három közül az egyiket elkezdenie. A futással kapcsolatban persze meg kell említeni, hogy az ízületeket meg tudja terhelni, ezért azt nem árt csak óvatosan elkezdeni. Nekem nem kifejezetten az egészséges életmód vagy az utazás imponált. 2011-ben láttam egy összefoglaló videót a hawaii fél Ironmanről. Akkoriban én még csak futni jártam, a második maratonomra készültem, viszont látván a versenyt jött egy löket, hogy én is a profi triatléták közé szeretnék tartozni. Azóta sikerült elérnem a profi szintet, de továbbra is van min dolgozni. Egyelőre érzem saját magamon, hogy több van még a tarsolyban.

Érdekes

Legjobb tavalyi profi eredményei

2019. április – Ironman 70,3 Marbella, Spanyolország

2019. május – szlovák ob, duatlon – 6. hely

2019. május – szenci triatlon – 9. hely

2019. június – Challenge Open Category (fél Ironman-táv) – 1. hely

2019. június – Neufeld Triatlon, Ausztria – 8. hely

2019. július – Black Swans Triathlon, Pöstyén – 3. hely

2019. július – Challenge Prague, Prága

2019. augusztus – CNS Biel Triatlon – 7. hely

2019. augusztus – Ironman 70.3 Zell am See, Ausztria

2019. október – Ironman 70.3 Lanzarote, Kanári-szigetek

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?