Közel voltak a bravúrhoz a komáromi kosarasok

Székesfehérvár.

Székesfehérvár. Második mérkőzését is elveszítette az Európa-kupában a komáromi férfi-kosárlabdacsapat, amely a finn Kataja Baskettól 85:72-re kapott ki.

Egy hete a fehérorosz Cmoki Minszk rontotta el a komáromiak európai kupapremierjét (90:68), s kedd este ismét egy kék-fehér alakulattal találta magát szembe az MBK Rieker Com-Therm. A párhuzam jegyében a finn Kataja Basket is gyorsan meglógott az elején, a harmadik percben 0:10-et mutatott az eredményjelző, de a folytatás már sokkal jobb volt komáromi szempontból. Apró lépésekben elkezdtek felzárkózni, a 18. percben a vezetést is átvették egy pillanatra (34:33).

A félidei szünet után aztán minden újra megismétlődött: a finnek megugrottak (44:55 a 24. percben), a komáromiak zárkóztak, majd átvették a vezetést (64:63 a 33. percben). Ekkortól felváltva vezettek a csapatok, minden, általában nagy küzdelem árán begyötört kosárnak óriási jelentősége volt. Ezt a terhet a rutinosabb finnek viselték jobban, minden hájjal megkent amerikai légiósuk, Lamayn Wilson óramű pontossággal értékesítette hárompontosait a legkiélezettebb helyzetekben is. Andjelko Mandics, a komáromiak vezetőedzője 68:72-nél és 68:76-nál is időt kért, de ekkorra már a finnek védekezése is feljavult, a Duna-partiak kimaradt távoli kísérletei után, 68:78-nál eldőlt a meccs, melyet végül 85:72-re nyert meg a vendégcsapat.

„Ha egy nehéz európai kupameccset meg akarunk nyerni, a koncentrációt teljes 40 percig fenn kell tartani.” Edző, menedzser és játékos is ezt a mondatot visszhangozta komáromi részről. „Kihagytunk kettő-három büntetőt, elvesztettünk két labdát a félpályán, gyakorlatilag visszahoztuk őket a meccsbe. Voltak nagyon jó periódusok, a probléma az, hogy nagyok a kilengések. Európai meccseken nem elég kétszer-háromszor kétpercnyi jó játék, stabilabb teljesítmény kell” – mondta lapunknak Mandics. „Lényegében az első és az utolsó négy perc döntött. Az elején gyorsan 10:0-s hátrányba kerültünk, a végén pedig egypontos előnyből hirtelen tízpontos hátrány lett. Elkövettünk néhány hibát, amelyet az ellenfél azonnal büntetett, gyors ellentámadásokból könnyű kosarakat szerzett” – elemezte a vereség okait az Új Szónak Ondrej Haviar, a komáromiak irányítója.

Pedig a köztes időszakban valóban jól teljesítettek Kratochvílék. Védekezésben energikusak, gyorsak voltak, és nem hagyták, hogy a Kataja 213 centis centere, Desrosiers annyira domináljon a palánkok alatt, mint egy hete a minszki Stutz. Az MBK Rieker Com-Therm játékosai igyekeztek folyamatosan biztatni egymást, a nem túl meggyőzően játszó irányítóhoz, Umipighez például egyszerre hárman, Kozlík, Kratochvíl és Thompson is odarohant gratulálni első igazán sikeres betörése után. A nemzetközi rutin azonban még érezhetően hiányzik a szlovák bajnokcsapat oldalán – és talán a szó szoros értelmében vett hazai pálya, a komáromi csarnok is, ahol lehet, hogy a hangorkán belehajszolta volna kedvenceit a győzelemre. Persze a Székesfehérvárra most is szép számban elutazó – és oldalt váltó, ezúttal a kispadokkal szemben helyet foglaló – drukkerekre nem lehetett panasz, miként tíztagú finn különítmény is színesítette az estét (akik türelmesen kivárták a 25. percet, amikor először szusszant egyet a komáromi dobszekció, és végre volt értelme skandálni a Ka-ta-ját).

„Sajnáljuk, hogy nem sikerült győzni, de ha azt nézzük, hogy egyáltalán nincs tapasztalatunk nemzetközi kupában, nem olyan rossz az eredmény... De lehetne jobb is” – összegezte a látottakat Mandics. Érzéseit a statisztika is alátámasztja, a finnek egy picit voltak jobbak a fontos mutatókban (dobószázalék: 53:44, lepattanók: 37:30, asszisztok 21:14).

A komáromiak jövő héten első idegenbeli meccsükön a bolgár Rilszki Szportiszttal találkoznak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?