Knoch: „Most kezdődik az olimpia!”

A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók a városba sem mertek kimenni a váltó elődöntői előtt. Megérte mindent ennek alárendelni, az 5000 méteres férfiváltó olimpiai döntőbe jutott, s már ezzel történelmet írt.„Ez egy klasszikus döntő.

A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók a városba sem mertek kimenni a váltó elődöntői előtt. Megérte mindent ennek alárendelni, az 5000 méteres férfiváltó olimpiai döntőbe jutott, s már ezzel történelmet írt.

„Ez egy klasszikus döntő. Amikor kisgyerekként néztem a shorttracket, mindig ezek az országok harcoltak a döntőben: Kanada, Korea, Kína. Magyarország akkor a középmezőny végén kullogott. És most mi is ott vagyunk, és döntőt korizhatunk velük” – mondta még mindig kissé hitetlenkedve Knoch Viktor az elődöntő után.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor összeállítású négyes rendkívül magabiztosan, hibátlanul versenyezve jutott tovább. Végig az első-második hely valamelyikén haladtak, s végül az olimpiai csúcsot futó Dél-Korea mögött másodikként értek célba, tetemes előnnyel az amerikaiak és a hibázó japánok előtt. „Ez volt a terv, hogy elöl harcoljunk végig. Próbáltak minket megelőzni, de egy körnél tovább senki nem volt előttünk, csak a koreaiak. Kihoztuk ebből a futamból a maximumot” – értékelte a csapat teljesítményét Burján Csaba. A magyar továbbjutás egy pillanatig sem forgott veszélyben, a célvonalon áthaladva teljes joggal törhetett ki a fiúkból a diadalüvöltés.

Pedig a nap nem indult túl jól, az 1000 méter első előfutamában kizárták Liu Shaoangot, aki tavaly ezüstérmes volt ezen a távon a világbajnokságon. A váltóban viszont ez egyáltalán nem látszott a teljesítményén. „Ádó sose esik szét!” – kiabálta Burján Csaba, amikor az Ádó becenevű Liu Shaoangot arról faggattuk, hogyan tudott ilyen gyorsan túllépni a csalódottságán.

„Bementem az öltözőbe, ráültem a biciklire és levezettem. Sok balszerencsés és rossz futamom volt az életben” – jegyezte meg Liu Shaoang. A magyar váltó az utolsó pillanatban harcolta ki az olimpiai indulás jogát, a kvótaszerzés rengeteg idegességgel járt, végül egy olyan futam döntött róla, amelyen a magyarok nem is versenyeztek, azért kellett szurkolniuk, hogy riválisaik ne szerepeljenek túl jól.

Az olimpiai elődöntő minden szenvedésért kárpótolta őket. „A sok balszerencse után most minden a mi oldalunkra állt – mondta Liu Shaoang. – Nagyon jól jöttünk ki ebből a futamból, de mi is megtettünk érte mindent.”

Liu Shaolin Sándor az olimpia első versenynapján máris ötödik lett 1500 méteren, de a srácok annyira a váltóra koncentráltak, hogy még a városba sem mertek bemenni. „Mindannyiunkban volt kis szorongás, hogy a váltóval majd mi lesz, hogy lesz. Szóval mondhatjuk, hogy most kezdődik az olimpia!” – fogalmazott Knoch Viktor.

Burján Csaba a koreai tartózkodás alatt nem igazán találta a ritmust. „Úgy voltam vele, már csak menjünk innen haza, úgyis rossz lesz. De az utolsó két nap rendesen felpörgetett” – mondta lelkesen Burján.

Kedden este paradox módon csak Liu Shaolin Sándor búslakodott, pedig ő a váltó sikere mellett annak is örülhetett, hogy 1000 méteren imponáló magabiztossággal jutott tovább az előfutamából. Barátnőjét, Elise Christie-t azonban kizárták az 500 méteres táv döntőjében, a brit lány könnyek között jött le a pályáról.

Liu Shaolin és Christie rendszeresen háziversenyt rendeznek, melyikük szerez egy világversenyen előbb érmet. A legjobb távjuk még mindkettejüknek hátra van, a férfi 1000 méter döntőjét szombaton, a női 1000 méter fináléját pedig jövő csütörtökön rendezik. Ugyanekkor kerül sor a férfiak 5000 méteres váltójának döntőjére is, benne Kanada, Dél-Korea és Kína mellett az olimpiák történetében először Magyarországgal. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?