Kísérleti hajóval meglepetésbronz

<p>A duisburgi kajak-kenu- Világkupán a férfi K4 ezerméteres távján két szlovákiai hajó is rajthoz állt. Az egyik harmadik lett, a másik hetedik. Csakhogy a sebtében összerakott Myšák, Vlček, Tarr, Linka „gyorsnégyes” végzett dobogós helyen, míg a „bejáratott” Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin egység lett a hetedik.</p>

BŐD TITANILLA

Jakubíkék az előfutam győzteseként egyenes ágon jutottak a döntőbe, Vlčekéknek az előfutam nem jött össze, de a középfutamot megnyerték, így ők is kiharcolták a finálét, ahol végül a harmadik helyen zártak a fehéroroszok és az oroszok mögött.

Kétszer kettő négy

A kísérleti hajó tulajdonképpen csak azért állt össze, mert a duisburgi Vk műsorán nem szerepelt a K2 500 méteres szám, ezért a két pároshajó – Vlček és Tarr, valamint Myšák és Linka – összeült egy négyesbe, hogy többet versenyezzenek.

Először Tarr ült leghátulra, Linka pedig eléje, de végül helyet cseréltek. „Tibi azt mondta, hogy széles neki a hajó, csúszkál benne, amin csodálkoztam, mert én nem éreztem ilyet. Aztán rájöttünk, hogy a hajó hátrafelé szűkül – mondta nevetve Tarr. – Engem viszont nem zavart, szivacsokkal kipárnáztam az üres helyet, úgyhogy most úgy ülök, mint a fotelban!”

Tarr ezt megelőzően 15 éve, a sydney-i olimpián ült a hármas beülőben, azóta mindig leghátsó ember volt. „Most nagyon jól érzem magam ezen a helyen” – hangsúlyozta a komáromi kajakos.

Vlček szerint is jó döntés volt kipróbálni ezt a négyest, mert egy közepesen erős mezőnyben versenyezhettek. „Nem volt ott az összes jó hajó, de azért elég nehéz Világkupa volt” – mondta a kilencszeres világbajnok, aki szerint a fiatalok is megmutatták, hogy ügyesek. „Megállták a helyüket. Elégedett voltam velük, Denis nagyon jól csinálta elöl, remekül érezte a versenyt. Sokkal tapasztaltabb, mint gondoltam” – hangsúlyozta Vlček.

Vlček és Tarr számára azonban a páros 1000 méter a fő szám, ezen a távon viszont csak a B-döntőbe jutottak be Duisburgban. „Már jobbak voltunk, mint az Eb-n, de még mindig egy másodperc hiányzott a döntőbe jutáshoz. Viszont ha annyit tudunk javulni a bakui európai játékokig, mint az Eb óta Duisburgig, akkor jó eredményre számíthatunk” – mondta lapunknak Vlček.

A felkészülés közepén

A bakui európai játékokra összpontosít a korábbi junior világ- és Európa-bajnok négyes is, amely teljes felkészülésből érkezett Duisburgba. „A Világkupa előtt együtt edzettünk Komáromban, s éppen a felkészülés azon részén tartottunk, amikor az állóképességre helyeztük a hangsúlyt. Duisburgra nem tudtunk és nem is akartunk rápihenni, és a dinamika meg a robbanékonyság hiánya meg is mutatkozott az eredményen” – értékelte a versenyt a somorjai Jakubík Gábor.

Demin Viktor is úgy látja, a hetedik hely reális: „A felkészülés jelenlegi állapota alapján nem vártunk magunktól nagy eredményt. Még hiányzik a gyorsaság és az a speciális erő, ami a négyeshez kell.”

Jakubíkék egysége elindult a 200 méteres távon is, amelyen nem jutott döntőbe. „Ezt inkább csak úgy viccből próbáltuk ki – mondta lapunknak Jakubík. – Ez nagyon nem a mi távunk. Ami ezren most hiányzik, a gyorsaság, dinamika, azt kétszázon háromszor annyira érezni.”

A hosszabbik távon azonban a duisburgi verseny pontosan rámutatott a hiányosságokra. „Tudjuk, mi az, amivel baj van, és azt is tudjuk, hogy miért. Ezzel még sokat lehet kezdeni a bakui európai játékokig” – jelentette ki Jakubík, Demin pedig figyelmeztetett, még Bakunál is fontosabb az olimpiai kvalifikációs világbajnokság, és az esetlegesen azt megelőző válogató…

Lesz-e harc

a négyesek között?

A duisburgi eredmények után ugyanis a szezon egyik legnagyobb kérdésévé vált, hogy lesz-e harc a milánói részvételért a négyesek között. Vlček szerint nem, a többi kajakos azonban ezt másképp gondolja.

„Mi most a párosra koncentrálunk, ebben az évben biztosan nem fogunk belemenni egy ilyen harcba. Az pedig, hogy mi lesz jövőre, attól függ, hány olimpiai kvótát szerzünk. Ha lesz elég kvóta, nyugalom lesz” – jósolta Vlček.

A 2012-es londoni olimpia előtt a négyes felkészülésére rányomta a bélyegét, hogy szinte az utolsó pillanatig ment a harc és az egyezkedés, ki üljön a hajóba. Az egység végül a hatodik helyen végzett Londonban, és az akkori tanulságokat levonva a szövetség azóta folyamatosan azt kommunikálja, nem szeretné, ha megismétlődne a London előtti helyzet.

Demin Viktor és Jakubík Gábor szerint azonban valószínűleg már idén meg kell küzdeniük a vb-részvételért. „Én úgy gondolom, lesz válogató, és ez nem is baj, mert a versengés nagyobb erőbedobásra serkent” – jegyezte meg Demin. „Erikék nagyon jól mentek, megérdemelték a bronzérmet és jogosan végeztek előttünk. Barátok vagyunk, jól ismerjük egymást, de a rajtnál már nincs barátság, mindenki győzni akar. Szerintem is lesz válogató, de mi azon leszünk, hogy mi jussunk ki a vb-re” – tette hozzá Jakubík.

Tarr György úgy véli, Duisburg megmutatta, hogy van nyolc jó szlovákiai kajakos: „Jól ment a négyesünk, most a szövetségen is múlik, hogy fogunk-e tovább így együtt versenyezni. Nekem volna is kedvem hozzá, de ezt a többiekkel is meg kell beszélni. A két fiatal is nagyon jó versenyző, ezt most igazolták is. A szövetségnek az lenne az érdeke, hogy négyesben, párosban és egyesben is legyen olimpiai kvóta, valahogy úgy kell összeállítani az egységeket, hogy ez sikerüljön.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?