Kisebb lavinába keveredtek, de megmenekültek a hegymászók

<p>Serpáknak kellett megmenteniük két szlovákiai hegymászót, Pál Zoltánt és Vladimír Štrbát a Mount Everesten. A két hegymászó a Bonington útvonalon próbálta meghódítani a csúcsot, ám hóviharba keveredtek, és egy kisebb lavina is elérte őket, ezért mentőosztagot küldtek értük. Štrbát és Pált tegnap sikerült Katmanduba szállítani.</p>

A szlovákiai expedíció tagjai két és fél hónappal ezelőtt érkeztek Nepálba, az akklimatizálódás során több hatezres csúcsot megmásztak. Az Everest alatt a táborok felépítése után több napig vártak a megfelelő időjárásra, végül múlt szombaton hagyták el az alaptábort, hogy egyre magasabbra jussanak. Kedden azonban a C2-es táborból a Bonington útvonal felé vezető mászás során a szlovákiai hegymászókat meglepte egy hóvihar, és egy kisebb lavinával is találkoztak. Štrba és Pál a Bonington-expedíció egykori 4-es táborában bivakolt. Štrba nem szenvedett sérülést, Pál Zoltán azonban nem látott jól, mentőosztagot küldtek értük. Négy serpát helikopterrel szállítottak a C2-es táborba, onnan indultak a hegymászókért. Az ő segítségükkel Pál és Štrba visszatért a C2-es táborba, ahonnan helikopterekkel előbb az alaptáborba, majd Katmanduba szállították őket.

Az expedíció Facebook-oldala szerint Pál Zoltánnak továbbra is látási zavarai vannak, de mentálisan mindkét hegymászó jól érzi magát.
„Mindketten Katmanduban vagyunk… Minden oké… Egy kis pech… Egy kis szerencse… De megérte…” – írták a hegymászók a Facebookon.
A Mount Everestre az utóbbi időben sok kommersz expedíció is indul, Štrba és Pál azonban nem híve az ilyen fajta mászásnak. A Hard Way Slovak Expedition ötnyelvű hivatalos holnapján így fogalmaztak céljaikról: „A sok ezer hegymászó nagy része a mászáshoz oxigénpalackot használ, és igénybe veszi a serpák által előkészített fix köteleket. Mi azon hegymászók közé szeretnénk tartozni, akik a legmagasabb pont meghódítását igényes, sportszerű eszközökkel akarják megtenni. Csak mi ketten, a lehetséges legtisztább stílusban.”

Štrba és Pál kemény feladatra vállalkozott, a Bonington ugyanis az egyik legnehezebb útvonal, amely a világ legmagasabb csúcsára vezet. Először a brit Chris Bonington expedíciója teljesítette ezt az útvonalat 1975-ben. Korábban hat próbálkozás már kudarcot vallott, ám szeptember 24-én Doug Scott és Dougal Haston oxigénpalackok segítségével elérte a csúcsot. Két nappal később Peter Boardman és Pertemba Serpa is sikerrel járt, ők szintén oxigénpalackokat használtak. Mindannyian a Bonington-expedíció tagjai voltak.

Rajtuk kívül már csak egy csoportnak sikerült a „nehéz úton” feljutni a Mount Everestre. Négy szlovák hegymászó – Dušan Becík, Peter Božík, Jaroslav Jaško és Jozef Just – alpesi stílusban, oxigén nélkül abszolválta az útvonalat, Jozef Just a csúcsra is felért, a leereszkedésnél azonban mindannyian odavesztek.

Az expedíció tagjai u Vladimír Štrba 47 éves, geológiát és geofizikát tanult, kiskorától vonzzák a hegyek. A Magas-Tátrában, az Alpokban, a Dolomitokban, az Andokban és az Atlaszhegységben szerzett tapasztalatokat. Hat nyolcezreseket megcélzó expedíció tagja volt, 1997-ben megmászta a világ hatodik legmagasabb csúcsát, a Cso Ojut (8201 m). u Pál Zoltán Vágsellyéről származik, 42 éves. Szlovákiában kezdett túrázni és hegyet mászni, később az Alpokban és egyéb európai hegységekben vett részt expedíciókon.  A látássérült Juraj Prágerrel megmászta a Gerlachfalvi-csúcsot, a Mont Blancot és az Elbruszt. 2014-ben megkísérelte megismételni Gyenisz Urubko teljesítményét, 40 nap alatt feljutni az egykori Szovjetunió öt legmagasabb csúcsára. Ebből végül kettőt sikerült teljesítenie, a pamíri Korzsenyevszkaja-csúcsra (7105 m) és a Tien-san hegységbeli Khan Tengri-csúcsra (7010 m) jutott fel. (bt)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?