Kínos bakik, elszálló költségvetés – kezdődik a vizes-vb

Budapest |

<p>Csillogó megnyitóval kezdődik pénteken Budapesten a vizes-világbajnokság, ilyen nagyszabású sportesemény még nem volt Magyarországon. Lenyűgöző sportteljesítmények várhatóak, de az előkészületekre több kínos baki és az egyre csak növekvő csillagászati költségvetés is rányomta a bélyegét.</p>

Kabalamizéria

Kezdetben volt Bol-Dog – a vb első kabalájának első verziója azonban olyan félelmetesre sikerült, hogy két napon belül ki is múlt, új pályázatot írtak ki. A horrorszemű puli után jöttek az új kabalák, a vízililiom-fiú és a vízililiomlány, eredeti nevükön Water Lilly és Water Willy. Bár ezek a kabalák megfeleltek a cukiságfaktornak, mégis nevetség tárgyává váltak, mert a Willy szó az angol szlengben a férfi nemi szerv vicces-gunyoros megnevezése. Az újabb mémhullám és össznépi felháborodás után végül Water Lili és Water Lali lett a két kabala neve.

Valamit le kellett adni

A vb központi helyszíne a Dagály helyére tervezett Duna Aréna lesz, itt rendezik a műugró-, műúszó- és úszóversenyeket. A kész létesítmény azonban erősen különbözik az impozáns látványtervektől: ezeken az aréna homlokzatát három hatalmas hullám alkotta, amelyek szélben zenélnek. Bár belül minden igényt kielégítő uszodáról van szó, kívülről egy fura pléhkocka benyomását kelti. Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos egy interjúban maga is elismerte, az eredeti látványterv egy blöff volt. „Villámgyorsan valakiknek elő kellett varázsolni egy látványtervet” – magyarázta Fürjes. Ferencz Marcel építész azonban azt mondta, nem volt szó blöffről, viszont a látványterv elkészítésekor kevés információ állt rendelkezésükre, ezért később csak egy teljesen új tervvel tudtak megfelelni a nemzetközi elvárásoknak.

Erőszaktevő fő sztár?

A péntek esti nagyszabású megnyitó 3,4 milliárd forintba (11 millió euró) kerül. Az eredeti sztárfellépő, Emeli Sandé azonban egészségi problémák miatt lemondta a szereplést, ezért végül CeeLo Green lép fel.

A többszörös Grammy-díjas zenészt öt éve nemi erőszakkal gyanúsították. Egy nő és CeeLo Green egy étteremben találkoztak, ahol Green drogot tett a nő italába. A nő utána csak arra emlékezett, hogy másnap reggel meztelenül ébredt a zenész szobájában. Green az ügyre reagálva a Twitterén olyan kijelentéseket tett, hogy akit tényleg megerőszakoltak, az emlékszik rá, így ha nincs magánál az áldozat, az nem számít nemi erőszaknak.

Megalázott olimpikonok

A megnyitón a magyar úszósport nagyjai, egykori olimpiai és világbajnokok is helyet kaptak volna, igaz, a gigászi költségvetésű rendezvény előtt mindössze tíz (!) nappal értesítették őket erről. Az Index írta meg, hogy a bajnokok hat nappal a rendezvény előtt kaptak írásos tájékoztatást a feladataikról, tudnivalókról. Egy nap múlva azonban új levelet kaptak, amelyből megtudták, mégsincs szükség rájuk. „Az éjjeli próba során a rendező úgy döntött, hogy a rendezvényen mégsem lesz szükség az olimpikonokra” – állt a levélben.

Az Index úgy tudja, hogy Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a vb szervezőbizottságának elnöke is felháborodott az eljáráson, ezért több lépést is tettek a sportolók kiengesztelésére. Felajánlották, hogy egy teljesen új rendezvényt szerveznek nekik a Duna Arénában, de a sértett olimpikonok ezt elutasították.

Szállj fel magasra

A vizes-vb költségvetése az elmúlt két évben lavinaszerűen nőtt és nőtt. A folyamatot a HVG foglalta össze részletes anyagban, rámutatva, hogy a 2015 márciusában tett első ígéret 24,5 milliárd forintos (kb. 80 millió eurós) büdzsével számolt, az első, 2015 májusából származó kormányhatározatban pedig 49 milliárd forintos (kb. 159 millió eurós) költségről volt szó.

Ehhez képest a vb eddigi nyilvános költségei már elérték a 103 milliárd forintot (kb. 334 millió euró), és egyes becslések szerint az összköltségek 170 milliárd forintra (kb. 552 millió euró) is rúghatnak.

A legtöbb pénz, 46 milliárd forint (kb. 150 millió euró) a Duna Arénára ment el, a többi létesítmény 17 milliárd forintba került (kb. 55 millió euró), de jelentős tételt tesznek ki a közlekedési fejlesztések (9 milliárd forint), a Margitsziget revitalizálása (9 milliárd forint), a szállodai szolgáltatások (6,7 milliárd forint), valamint a megnyitóval és a sajtóval kapcsolatos kiadások (7,6 milliárd forint) is. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?