Kilenc FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le Zürichben

<p>Zürich. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kilenc magas beosztású tisztségviselőjét tartóztatták le korrupció gyanújával az amerikai hatóságok kérésére Zürichben tegnap, két nappal a FIFA-kongresszus megkezdése előtt.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A svájci ügyészség szerint az érintettek az 1990-es évektől több mint 100 millió dollár értékben fogadtak el kenőpénzt sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait.

A letartóztatottak között van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF 50 éves, kajmán-szigeteki vezetője és a 83 esztendős uruguayi Eugenio Figueredo. Rajtuk kívül a brazil szövetséget áprilisig irányító, ugyancsak 83 éves José Maria Marin, az 58 éves Costa Rica-i Eduardo Li, a 64 éves nicaraguai Julio Rocha Ocha, a korábbi alelnök, a 72 éves trinidadi Jack Warner, az 58 éves brit Costas Takkas, a 68 éves venezuelai Rafael Esquivel és a 86 éves paraguayi Nicolás Leoz neve szerepel a kilenc FIFA-illetékest tartalmazó listán.

A FIFA korábbi alelnöke, Jack Warner az őrizetbe vételt követően úgy nyilatkozott, hogy ő ártatlan, nem is hallgatták ki, ráadásul már nem is tevékenykedik a labdarúgásban.

A sportmarketing területéről az argentin Alejandro Burzacót, valamint Hugo és Mariano Jinkist, az amerikai Aaron Davidsont és a brazil José Marguliest vádolják.

Blatter nem járt táncot

A FIFA vezetőit váratlanul érte a rendőri akció, Blatter és más sem sejtett róla semmit. Walter de Gregorio szóvivő szomorúnak, arculatrombolónak, mégis a FIFA szempontjából kedvezőnek nevezte az eseményeket, mivel azok – mint fogalmazott – megtisztulást eredményeznek a szövetségben, amely szerinte a szenvedő fél a történetben. „Blatter természetesen nem boldog, nem perdült táncra irodájában, ám nyugodt és készül az elnökválasztásra” – mondta a szóvivő, aki a nyomozásról nem tudott részletekkel szolgálni. Állítása szerint egyelőre ők is csak annyit tudnak, amennyit a hivatalos szervek a nyilvánossággal is közöltek. Annyit azonban elárult, hogy az ügyészség az akciót azért időzítette a szerdai napra, mert tisztában volt vele, hogy a kongresszuson megjelennek majd az érintettek, így lényegesen egyszerűbb eljárni velük szemben.

Katar mégis sáros?

Közben a svájci ügyészség azt is bejelentette, büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb odaítélése kapcsán. A hatóságok elektronikus adatokat és dokumentumokat foglaltak le a FIFA főhadiszállásán. Az illetékesek közölték, a hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával indított nyomozás nem konkrét személyek ellen zajlik, és nincs összefüggésben a korrupció miatti letartóztatásokkal.

A nagy visszhangot kiváltó 2022-es katari és a 2018-as orosz pályázati sikerrel kapcsolatban a FIFA etikai bizottsága tavaly folytatott le eljárást, azt követően, hogy a The Sunday Times azt írta: egyértelmű bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam megvásárolta hazájának a 2022-es vb-t.

Marad a program

Az események ellenére a tervezett menetrend szerint kerül sor holnap a FIFA elnökválasztására, Blatternek Ali bin al-Husszein jordán herceg lesz az egyetlen kihívója. „Szomorú nap ez a labdarúgás történetében. Nyilvánvaló, hogy a történet még nem ért véget, újabb és újabb részletek tudódnak ki, úgyhogy ez nem a megfelelő pillanat a bővebb kommentárra” – fogalmazott közleményében Ali herceg. (MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?