Ki fejel jobban a koreainál?

Nem lehet azt mondani, hogy az olasz válogatottat „hazaküldő“ játékos teljesen ismeretlen lett volna Maldiniék előtt. (Mint ahogy azt sem lehet megmondani, hogy vajon a Milan hátvédje miért nem ugrott fel vele együtt fejelni a 117. percben, ám ez másik lapra és másik napra tartozik.)

Aki fejesével elintézte OlaszországotReuters-felvételAn Dzsung Hvan (1976-ban született; testméretei: 177 cm/71 kg) – angolosan írva Ahn Jung Hwan – ugyanis két éve a Perugia játékosa, és bár nem tartozik Serse Cosmi csapatának kulcsemberei közé, azért az elmúlt két idényben harminc olasz bajnokin lépett pályára, öt gólt szerezve. (A 2000/2001-es évadban 15 meccsen négyszer volt eredményes, a 2001/2002-es bajnokságban szintén 15 meccset kapott és egyszer, a 31-es hazai sikert hozó január 27-i Perugia–Verona találkozón talált a hálóba.)

An a Daewoo Royalsban kezdte a pályafutását, itt fedezték fel a Perugia mindenütt – de főleg Ázsiában – jelenlévő játékosügynökei. A piros-fehér umbriai klubban az elmúlt években megfordult többek között kínai, japán, iráni és dél-koreai játékos is, és mi sem bizonyítja jobban az egyesület elszántságát és fogékonyságát az egzotikus országokból érkező labdarúgókra, mint hogy menedzserei állítólag még magyar futballisták szerződtetését is fontolgatták.

A leghíresebb Ázsiából érkezett perugiai légiós eddig a (szintén vb-résztvevő) japán Nakata Hidetosi volt, ám most már alighanem Anra a legbüszkébbek Perugiában, már amennyiben büszkék arra, hogy az ő „neveltjük“ gólja ütötte el az olaszokat a továbbjutástól. An Dzsung Hvant persze ettől függetlenül nagyon szeretik a városban, edzője, Serse Cosmi pedig már a mérkőzés előtt felhívta a figyelmet a csatárra és az egész dél-koreai válogatottra: „An nagyszerű futballista, nálunk a görög Vrizasz és Fabio Bazzani mellett ő számít a harmadik számú csatárnak. Fizikailag remek állapotban van, jó az ütemérzéke, kiválóan fejel és villámgyors. Ráadásul téved, aki azt hiszi, hogy a dél-koreaiak taktikailag felkészületlenek. Amikor két éve leigazoltuk, An már otthonosan mozgott a szakkifejezések között, mindig tudta, hogy miről van szó a taktikai értekezleten.”

ĺgy aztán aligha véletlen, hogy An Guus Hiddink válogatottjának egyik fontos, bár nem meghatározó embere lett, különösen, amikor a skótok ellen 4:1-re megnyert felkészülési meccsen két gólt szerzett. A vb-n a lengyelek elleni találkozón csereként lépett pályára, majd csere volt az Egyesült Államok ellen is, ennek elle-nére ő szerezte az egyenlítő gólt, amely szinte pontosan úgy nézett ki, mint az olaszok elleni keddi találat. Az amerikaiak elleni gólt követően An kirohant a szögletzászlóhoz, és örömében úgy csinált, mintha korcsolyázna. Nem sokkal később kiderült, hogy minek szólt ez a mozdulatsor. A februári téli olimpián a rövid pályás gyorskorcsolyázók férfi 1500 méteres küzdelmében a zsűri utólag diszkvalifikálta a célvonalon elsőként áthaladó Kim Dong Szungot, és helyette az amerikai Apollo Anton Ohnónak adta az aranyat. An úgy érezte, hogy ezzel a góllal „bosszút állt“ a szerinte igazságtalan döntés miatt.

Ez a találat mindenesetre a kezdőcsapatba katapultálta a Perugia játékosát, aki a portugálok ellen is jól játszott, s így az olaszok elleni nyolcaddöntőben kifuthatott a pályára. Nem sok kellett volna hozzá, hogy ő legyen a mérkőzés negatív hőse, hiszen az 5. percben kihagyta az ecuadori játékvezető által kissé „könnyű síppal“ megítélt büntetőt (egészen pontosan Buffon kiütötte a labdát), ám magához tért a sokkból, folyamatosan sakkban tartotta az olasz védelmet, és a 117. percben, amikor lélekben már mindenki a tizenegyesekre készülődött, fejjel megszerezte a dél-koreai továbbjutást jelentő gólt.

Annál nagyobb gondja pedig ne legyen, minthogy júliusban mit mondjon majd, amikor belép a Perugia öltözőjének a kapuján. Nem fognak rá jobban haragudni, mint a 2000-es Eb-döntő aranygólját szerző Trezeguet-re, amikor a francia megjelent a Juventus edzőtáborában... (sr, ns)

Menesztették a gólszerzőt

Serse Cosmi, a Perugia edzője bejelentette, hogy a következő idényben nem tart igényt An Dzsung Hvanra: „Nem ő tehet a vereségünkről, ő csak a dolgát végezte, de az olasz futballnak határozott választ kell adnia erre a felháborító bíráskodásra, úgyhogy én a jövőben An helyett inkább az olasz játékosokra számítok.“ (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?