Kézzel-lábbal szerzett pontok

A közelmúltban Szlovákia is felkerült Európa rögbi-térképére. Januárban a sportág szerelmesei a cseh szövetséggel karöltve létrehozták a szlovák szövetséget. A nálunk még újdonságnak számító sportot külföldön több ezren űzik, csak az öreg földrészen több mint 1,3 millió játékost jegyeznek, és népszerűsége vetekszik a labdarúgáséval.

A labdát vivő spílert derekánál átfogva le lehet húzni a földre. A pályán azonban a játékosok minden eszközt bevetnek. Reuters-felvételMaga a játék nem teljesen új keletű Szlovákiában. Az első klubot (ŠK Slávia Bratislava) még a múlt században, 1925-ben alapították. A II. világháború után országos pontvadászat is létezett, ebben elsősorban katonai egyesületek képviselték magukat. A hatvanas években azonban álomra szenderült a sportág, hogy 42 év után felébresszék csipkerózsika álmából. A honi szervezetet nemrég felvették az Európai Rögbi Szövetségbe (FIRA), és ebből az alkalomból az elnök, Jean Claude-Baque is ellátogatott hazánkba.

„Fontosnak tartom, hogy elsősorban az új tagok munkáját segítsük. Szlovákiának mihamarabb jelentkeznie kell a rögbi világszövetségébe (IRB) is, amely minden téren támogatja az életképes szövetségeket. A sportág virágkorát éri, a pekingi olimpián kísérő sportágként már jelen lesz, és bízom benne, hogy 2012-ben az alapjátékok között kap helyet” – mondta a francia elnök.

A jelenlegi egyetlen szlovák klub, az 1. Rugby Club Slovan Bratislava a fővárosban tevékenykedik, és csapata mindjárt az első mérkőzésén győzelemmel (20:17) mutatkozott be a prágai Iuiridica ellen. Egyelőre a cseh második ligában játszik, de a jövőben számolnak egy önálló szlovák bajnokság beindításával is. Besztercebányán és Kassán már születőben vannak az újabb szakosztályok. Addig is a válogatott már jövő ősszel pályára lép az Európa-bajnokság 7. selejtezőcsoportjában.

„Pályánk még nincsen, pedig szükségünk lenne rá. A megfelelő játéktér előteremtése jelenleg a legfontosabb feladatunk. Szeretnénk a sportágat népszerűsíteni a fiatalok körében, és a válogatottal is felsőbb osztályokba kívánunk lépni” – vázolta a közeli terveket Vít Šrámek, a szlovák szövetség első embere. A sportág képviselői minden érdeklődőt szívesen várnak, bővebb felvilágosítást a [email protected] e-mail címen kaphatnak. Bízzunk benne, hogy a rögbi honi jelenlegi úttörőinek akadnak majd méltó követőik. (sk)

MI A RÖGBI?

A játékosok száma 15 (8 csatár, 2 fedezet, 4 hátvéd, 1 kapus). A labda tojás alakú, súlya közel 400 gramm. A pálya méretei: 100x70 méter. A kapuk magassága 3,5 méter, szélessége 5,5 méter. Játékidő: 2x40 perc. A mérkőzéseket pontozással döntik el. Ha a labdát a kapuvonalán túl a földre helyezik, ez 4 pontot ér, s jogot ad a támadó csapatnak arra, hogy kapura rúgjon. Amennyiben ez sikerül akkor újabb 2 pontot kap. A szabadrúgásból elért gól 3, minden egyéb gól 4 pontot ér. Csakis olyannak szabad passzolni, aki hátrébb van; az előttük álló társ ugyanis lesen tartózkodik. A szerelés egyetlen módja: a labdát vivő spílert derekánál átfogva le lehet húzni a földre. Tilos bármilyen ütés, rúgás, bodicsek vagy hasonló csínytevés. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?