Kezdődik a jégkorong-világbajnokság

<p>Zetterberg, Tavares, Malkin, Chára – csak néhány név a ma kezdődő és május 20-ig tartó jégkorong-világbajnokság mezőnyéből. A Helsinki és Stockholm közös rendezésében sorra kerülő 76. hoki-vb sok más csillaggal is büszkélkedhet – ami a közelgő szocsi téli olimpiának is köszönhető.</p>

A válogatottak ugyanis kvótákért is küzdenek idén Észak-Európában: a végső helyezés fényében módosuló világranglista első kilenc helyezettje automatikusan tagja lesz a két év múlva esedékes ötkarikás játékok mezőnyének, (a többiek későbbi selejtezőkön próbálkozhatnak a fennmaradó három hely valamelyikének megszerzésével), és a lista fogja szolgáltatni az alapot az ötkarikás torna kiemelési rendszeréhez is.

A negyeddöntő már siker

„A negyeddöntős szereplés sem kell, hogy elég legyen az olimpiai kvótához, csak úgy 95 százalékra. De ha már ott leszünk a legjobb nyolc között, magasabbra is fel szeretnénk törni” – foglalta össze röviden a célokat Vladimír Vůjtek, a szlovákok szövetségi kapitánya. A 64 éves cseh trénernek ez lesz élete világbajnoksága. A negyeddöntő elérése kissé merész célnak is tűnhet: egyrészt utoljára a 2007-es vb-n sikerült a dolog (akkor a svédek 7:4-re verték az egyébként hatodik helyen végző Szlovákiát az elődöntőbe kerülésért), másrészt a válogatott jelenlegi formája sem mondható acélosnak (nyolc felkészülési meccsből egyetlenegy győzelem, rávezetésekkel a németek ellen). Ami viszont mégis szárnyakat adhat a megfiatalított csapatnak, az két rutinos hokis szerepvállalása. Zdeno Chára és Miroslav Šatan jelenléte önbizalomnövelő lehet a többieknek, akik javarészt európai klubokban játszanak. Az NHL-ből a Boston csapatkapitányán kívül csak ketten érkeztek (a floridai Tomáš Kopecký és a San Jose-i Michal Handzuš) – a tengerentúli profi bajnokság alakulásától függően ez a névsor még Marián Gáboríkkal és Jaroslav Halák kapussal bővülhet.

 

Finn, svéd – két jó barát

Az NHL-ből tehát jóval kisebb erősítés érkezik a tavalyi szlovák összeállításhoz képest – más kérdés, hogy akkor Demitráék nem tudtak megbirkózni a hazai pálya jelentette teherrel, és csak tizedikek lettek Pozsonyban. Idén ez a sokszor hálátlan házigazdaszerep (először az elit-vb-k történetében) megosztott: Finnország és Svédország úgy döntött, a 2012-es és 2013-as vb is legyen közös: míg idén Helsinkié lesz a nyitómeccs, az elődöntők és az érmes csaták, jövőre a svéd főváros, Stockholm rendezheti ezeket a találkozókat.

 

Sztárok minden mennyiségben

A svédeket viszont már idén is a legnagyobb esélyesek között tartják számon: a szereplést egyedül a Sedin testvérek mondták le, így láthatjuk majd Henrik Zetterberget, Daniel Alfredssont, Johan Franzent stb. A másik tavalyi döntős (és címvédő) finnek ezúttal inkább a KHL-ben szereplő játékosokra építenek. Kanada nem akar semmit sem a véletlenre bízni: utoljára 2007-ben szerzett aranyat a hoki őshazája, ráadásul jelenleg csak negyedikek a juharlevelesek a nemzetközi szövetség rangsorában, így csatába hívták sztárjaikat is: John Tavares, Ryan Getzlaf és Patrick Sharp is ott lesz a támadószekcióban. Az oroszoknál szintén találni nagy neveket: Jevgenyij Malkin és Pavel Dacjuk a legismertebbek, de már Ovecskin, Siomin és szinte valamennyi orosz hokis jelezte: amennyiben csapatuk kiesik az NHL rájátszásából, számolhatnak velük a válogatottnál. A cseheknél a sztárok közül volt, aki nem vállalta a szereplést (Kaberle, Vokoun kapus) és volt aki, aki igen (Aleš Hemský, Tomáš Plekanec), de a legnagyobb felhajtás Petr Nedvědet övezi: ő 40 évesen debütál a vb-n.

Debütál az új lebonyolítási rendszer is: az eddigi négy négyescsoport helyett két nyolcasba sorolták a csapatokat, az egyiket Helsinki után H-nak, a másikat Stockholm után S-nek keresztelve, ahol mindenki mindenkivel találkozik, összesen hét meccset játszva. (a két csoport utolsó helyezettjei kiesnek a Divízió I-es mezőnybe, helyüket jövőre Szlovénia és Ausztria veszi át) . A negyeddöntőket is csoporton belül rendezik: a H csoport első és negyedik, valamint második és harmadik helyezettje mérkőzik egymással (ugyanígy az S csoportban is), és majd csak az elődöntőben következik a keresztbejátszás. A döntőre május 20-án kerül sor.

Mint minden évben, most is elsősorban attól függ az elitnemzetek csapatainak ereje, hogy hány játékosra számíthatnak az észak-amerikai profiligából (NHL), amelyben jelenleg zajlik a rájátszás. Kérdés, hogy a kieső kluboktól menet közben érkeznek-e hokisok a tornára.

Kanada erős kerettel szerepel, több vancouveri olimpiai aranyérmessel, mert fontos számára, hogy a tavalyi fiaskót feledtetve az első három között végezzen. Ha várakozáson alul szerepelne a gárda, olyannyira, hogy még negyeddöntőbe se jutna, akkor egy esetleges selejtező során - melyet jövő februárban rendeznek - nem számíthatna legnagyobb sztárjaira a bajnoki elfoglaltságok miatt.

Az oroszoknál Pavel Dacjuk és Jevgenyij Malkin, a szlovákoknál a világ egyik legjobb hátvédjének tartott Zdeno Chara, a svédeknél Henrik Zetterberg, a cseheknél David Krejci, a címvédő finneknél pedig Kari Lehtonen a legismertebb név.

Legutóbb 1930-ban fordult elő, hogy több országban rendezték a vb-t, akkor Svájcban, Németországban és Ausztriában zajlottak a küzdelmek, egészen pontosan Chamonix, Berlin, és Bécs volt a helyszín. Újdonság, hogy a 16 résztvevőt nem négy, hanem csak két csoportba sorolták. A körmérkőzések után az első négy-négy együttes jut a negyeddöntőbe.

A mezőny utolsó két helyezettje esik ki a magyarokat is felvonultató divízió I A osztályába. (MTI, ot)

A csoportok:

Helsinki: Finnország, Kanada, Egyesült Államok, Svájc, Szlovákia, Fehéroroszország, Franciaország, Kazahsztán

Stockholm: Oroszország, Svédország, Csehország, Németország, Norvégia, Lettország, Dánia, Olaszország.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?