Ketten is vinnék Overdose-t

<p>Mikóczy Zoltán titokban abban bízott, lova győzni fog Ascotban, de a negyedik hellyel is elégedett, lova versenyeztetése azonban lassan meghaladja lehetőségeit. Overdose tulajdonosával egy nappal az angliai verseny után beszélgettünk.</p>

Mekkora az értéke Overdose ascoti negyedik helyének?
A Kings Stand Stakesen Overdose igazolta, hogy a legjobbjak között a helye, hogy a következő Group I-es futamok valamelyikében felérhet a dobogóra, s akár nyerhet is. Az Ascotban mögötte végző lovak között tíz olyan van, amely nyert már a pályafutása során Group I-es versenyt, ez mutatja a mezőny erejét.

A Haydock Parkban elért hetedik helyezés után bízott a sikerben?
A Temple Stakes kudarc volt, de tudjuk az okát, hogy miért alakultak ott úgy a dolgok. Ascotban azonban Overdose bizonyította, hogy a világ legjobb sprinterei közé tartozik. Fantasztikus volt, amit véghezvitt. Én titokban talán még jobb eredményt vártam, de tudom, hogy ez a negyedik hely is óriási eredmény. Meg vagyok róla győződve, hogy Overdose pályafutása során fog nyerni Group I-es versenyt, s akkor a tenyészértéke is megtízszereződik. A negyedik helyet a szakma is pozitívan értékeli. Az általános vélemény szerint Kincsem óta nem volt olyan ló, amely magyar színekben ekkora sikert ért volna el. Ez egy óriási erkölcsi siker, párosul egy bizonyos pénzdíjjal is, de amennyit keresett Overdose, az messze nem fedezi az elmúlt két hónap költségeit.

Ezért került jelzálog alá az Overdose Vagyonkezelő Kft. egy része?
Ez egy elmérgesedett szituáció következménye. Jelen pillanatban az istállóm Evowine Miko Racing néven fut. A szponzorral kötött szerződés értelmében a tőle kapott kölcsön másodlagos biztosítéka az volt, hogy ha nem teljesülnek a feltételek, akkor jelzáloggal terhelheti az én üzletrészemet az Overdose Vagyonkezelő Kft.-ben. Ő ezt végül a megállapodást felrúgva tette meg, valószínűleg szenzációt akart kelteni, ráadásul akkor, amikor ennek a hitelnek a 90%-át már törlesztettem. Angliából nem tudtam ezzel foglalkozni, fontosabb volt az, hogy a ló körül minden rendben legyen. Pénteken érünk haza Budapestről Overdose-zal, tehát jövő héten tudom ezt teljes mértékben rendezni, s akkor a jelzálogot törlik. A média persze ráharapott a sztorira, főleg akkor, amikor Overdose éppen verseny előtt állt, s olyan címek jelentek meg, hogy elárverezhetik Overdose-t. Ezt övön aluli ütésnek éreztem.

Viszont azt is nyilatkozta ennek kapcsán, hogy Overdose versenyeztetése többe kerül, mint amennyit megkeres, s hogy a társtulajdonosokkal – az Euroinvesttel, az OTP Bankkal, a Közgéppel, a MOL-lal és a CIG Pannónia Biztosítóval –  közösen kell megoldást találni erre a helyzetre.
Tavaly márciusban, amikor az öt nagy társ beszállt, olyan megállapodást kötöttünk, hogy a versenyeztetéssel kapcsolatos minden kiadás engem terhel, s a nyeremények is engem illetnek. Vagyis eddig saját magamnak kellett előteremtenem minden járulékos költséget. Overdose menedzselése azonban minden időmet kitölti, így bizonyos mértékig a vállalkozásaim is fel vannak függesztve, kevesebbet tudok velük törődni. Ha Overdose nyert volna a Temple Stakesen, és nyert volna Ascotban is, akkor pozitív lett volna a szaldó. A haydocki hetedik hellyel viszont nem keresett semmit, Ascotban járt a negyedik hellyel pénzdíj is, s óriási erkölcsi sikert ért el, de gazdaságilag a végső mérleg negatív. Ha egyszer az a társadalmi igény, hogy a ló Magyarország számára írjon sporttörténelmet, akkor nem tudok mindent egymagam finanszírozni. Mert mi van, ha csak a harmadik vagy a negyedik Group I-es próbálkozásán fog sikerrel járni? Újra tárgyalnunk kell tehát erről a megállapodásról, s másoknak is részt kell vállalni a költségek fedezésében, hogy ne csak az én vállamat nyomja az összes teher. A ló utaztatása, a csapat utaztatása, az ott-tartózkodás – ha mindezt egy embernek kell húznia, akkor inkább arra hajlok, adjuk el a lovat.

Van érdeklődés Overdose iránt?
Erről nem nagyon beszéltem eddig, de két komoly ajánlat is van, amivel anyagilag jól járnánk. Persze akkor hiányozni fog az erkölcsi siker. Overdose ugyanolyan jól fog futni másnál is, mint most, csak a sikert nem nekünk, hanem az esetleges új tulajdonosnak fogja meghozni.

A teljes cikk csütörtöki nyomtatott kiadásunkban olvasható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?