Két magyar ezüst a szuperszombaton a Duna Arénában

Budapest |

<p>Hosszú Katinka 200 háton, Milák Kristóf pedig 100 pillangón végzett a második helyen a vizes-világbajnokság szombati versenynapján a budapesti Duna Arénában. Magyarország ezen kívül két ötödik és egy hatodik helyet is elkönyvelhetett.</p>

Szuperszombat várt a magyarokra a Duna Arénában, a budapesti vizes-világbajnokság úszóversenyein, hiszen a házigazdák négy döntőben is érdekeltek voltak. (És akkor a Margitszigeten rendezett vízilabda-fináléról még nem is szóltunk…)

Ezüstérmes Iron Lady

Hosszú Katinka a hetedik idővel került be a 200 hát döntőjébe, ám remélni lehetett, hogy másnap, pihentebben (szombaton nem kellett délelőtt úsznia) sokkal gyorsabb lesz.

Így is történt, a szám olimpiai ezüstérmese a legjobb reakcióidővel rajtolt, 50 után harmadikként fordult, 100 méter után már második volt, az utolsó fordulónál pedig vezetett! A Duna Aréna tombolt, de a surranópályán úszó Iron Ladyre egyre jött fel az ausztrál Emily Seebohm, aki végül az utolsó három méteren nyerte meg a versenyt. Hosszú Katinka 2:05,85-ös idővel, új magyar csúccsal a második helyen végzett. Ez volt a harmadik érme a budapesti vb-n, a 200 vegyest megnyerte, 200 pillangón pedig harmadikként végzett.

„Nehezebb volt az első pár nap, mint gondoltuk volna, mentálisan nagyon sokat kivett belőlem. Nem kifogásokat keresek, de nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy teher van rajtam. Összeszedtem magam a döntőre, engem sosem lehet lenézni, valahogy mindig összehozom a végén” – nyilatkozta az M4 sportcsatornának.

Milák megállíthatatlan

Két magyar is volt a férfi 100 méter pillangó fináléjában, Milák Kristóf a harmadik (és egyben ifjúsági világcsúcsnak számító), Cseh László a hatodik idővel jutott be a döntőbe.

A rajt egyik magyarnak sem sikerült túl jól, Csehnek volt a leggyengébb reakcióideje. Ötven méter után Milák a 6., Cseh a 8. volt. Mindketten nagyot hajráztak, a versenyt az amerikai Caeleb Dressel nyerte, aki aznap már begyűjtött egy aranyat 50 gyorson is, Milák Kristóf viszont bejött másodiknak, 50,62-es új junior világcsúccsal! A 17 éves magyar úszó az előfutam és a középdöntő után a döntőben is megdöntötte az ifjúsági világrekordot!

A harmadik helyen holtverseny alakult ki az olimpiai bajnok szingapúri Joseph Schooling és a brit James Guy között, mögöttük jött Cseh László 50,92-es idővel, az ötödik helyen.

„Mindent, amit eddig a rajtról tudtam, teljesen le kell gyalulni, és a nulláról kell kezdeni” – nyilatkozta Cseh, aki kétszázon korábban ezüstérmes lett. A magyar klasszis nem volt csalódott, hangsúlyozta, jó időt úszott, amellyel máskor dobogós is lehetett volna, de most az ötödik helyre volt elég.

Milák Kristóf ragyogva állt az újságírók elé: „Most az állítóhelyiségben sikerült izgulnom, aztán fellazultam, megnyugtatott a közönség. Soha nem gondoltam volna, hogy világbajnoki második leszek!”

Két királynő

A svéd Sarah Sjöström előbb megnyerte az 50 méteres pillangóúszás döntőjét (és 24,60-as új világbajnoki csúcsot ért el), majd alig egy óra múlva világcsúcsot repesztett 50 m gyorson. A 23,67-es új idő Britta Steffen még cápadresszben elért világcsúcsát (23,73) váltotta. Ez volt Sjöström második világcsúcsa Budapesten, és a vb nyolcadik rekordja.

A 800 méteres gyorsúszásban a papírformának megfelelően az amerikai Katie Ledecky dominált is, ezzel már ötödik aranyát nyerte Budapesten egy ezüst mellett. Kapás Boglárka nem tudta megszorítani az érmeseket, az ötödik helyen zárt.

Világcsúcs a végére

A nap utolsó versenyszáma a mix 4x100-as gyorsváltó volt, Magyarország a Kozma Dominik, Bohus Richárd, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összeállításban állt rajthoz. A magyarok a negyedik idővel kerültek a döntőbe.

Kozma és Bohus ismét nagyon jól kezdett, a két férfiversenyző után második helyen álltak a magyarok. Jakabos Zsuzsa is jól tartotta magát, a harmadik helyen adta át a váltót. Az utolsó százon azonban mindenki nagyot hajrázott, így Verrasztó Evelyn végül a hatodik helyen csapott célba. A világbajnok amerikaiak világcsúcsot úsztak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?