Kajak-kenu vk: Botek a párost választotta, Sidó Bianka debütál

Botek

Csütörtöktől Račicében, jövő hétvégén pedig Poznanban rendezik meg az atipikus kajak-kenu szezon két világkupaversenyét.

Az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően idén is csak két versenyt rendeznek a kajak-kenusok világkupájában (2017-ig három hétvége volt a megszokott, míg az első három kiírásban évi öt viadal szerepelt).

Mától a csehországi Račicében jön össze a sportág színe-java – az augusztusi vb utánra átkerült Európa-bajnokság miatt jócskán megnövekedett részvétellel, nagyobb konkurenciával.

Épp néztem a mezőnyt, nagyon sok jó hajó lesz a versenyen. Vlček Erikkel K2 500 méteren a célunk az lesz, hogy bejussunk a döntőbe, már ez sem lesz könnyű feladat. Főleg úgy, hogy ebben a felállásban ez lesz az első versenyünk. Mi is kíváncsian várjuk, mire leszünk jók, mindenesetre megvan az összhang köztünk a hajóban – mondta lapunknak Botek Ádám, akit még az utazás előtt értünk el telefonon.

A komáromi kajakos kirobbanó formában abszolválta a május eleji válogatót a Zemníken, egyesben (500 és 1000 m) és az említett párosban is győzött. Így lényegében ő választhatott, milyen számban is szeretne indulni Račicében és Poznanban. „A mostani évet szeretném egy kicsit lazábbra venni, az ezt megelőző, ötévesre nyúlt olimpiai ciklus kimerítő volt. Szeretnék javítani a technikámon, ami hozzásegíthet, hogy jövőre, a párizsi olimpia előtti évben még jobb legyek. Az, hogy most nem ülök a négyesben, nem azt jelenti, hogy nem akarok már ebben a számban indulni. Ha veszélybe kerülne az ottani helyem, a jövő évi válogatókon bizonyíthatok. A mostani válogatós elsőséget megelőzően 2019-ben győztem legutóbb a háziversenyen, de azóta is mindig ott voltam a legjobb négyben – magyarázta Botek, akit szép emlékek fűznek Račicéhez, mivel ott szerezte meg pályafutása első felnőtt érmét.

A világkupán tehát sem ő, sem račicei párostársa, Vlček Erik nem lesz ott a négyesben. Samuel Baláž, Denis Myšák és Zalka Csaba mögött ezúttal Milan Dörner kap bizonyítási lehetőséget negyedikként. (K4 500-on mellettük egy másik egység, Tomáš Holka, Martin Hvojník, Ujvári Markó és Daniel Rybanský is rajtol szlovák színekben).

A férfiaknál K1 1000 méteren Gacsal Ákosnak és Ujvári Markónak is szurkolhatunk, utóbbi K1 5000 méteren is rajthoz áll.

A nőknél karrierje első felnőtt világversenyén szerepelhet az év juniorjának választott Sidó Bianka. „A válogató után már tudni lehetett, hogy indulhatok Račicében, mivel a számaimban csak alig maradtam, maradtunk el a győztesek mögött. Ettől függetlenül nagyon örültem a hivatalos bejelentésnek – nyilatkozta az Új Szónak a somorjai kajakos. – Nem is izgulok annyira, mert csak meglepetést okozhatok a világkupán. Kipróbálom a felnőtt mezőnyt, nincs mitől félnem.

Konkrétan két számban, K2 500 méteren (Katarína Pecsukovával) és az újonnan létrehozott K4-es egységben (Pecsukován kívül Dagmar Čulenovával és Hana Zemánkovával) tarthat „terepszemlétSidó. „Nagyon sokat edzettük a párost, de felnőtt versenyen nem tudom, mire számíthatunk a debütálásunkkor. Račicét jól ismerem, jó párszor eveztem már ott. Poznanban ha szeretnék, sem tudnék ott lenni, mert azon a hétvégén a saját kategóriámban kerűl sor az Eb-kvalifikációra – tette hozzá várakozással teli hangon Sidó.

Račicén egyébként a háziversenyük is érdekesnek ígérkezik, Sidóék párosa ugyanis csak hajszállal lett második a válogatón Mariana Petrušová és Gamsjäger Lisa Maria mögött – a komáromi duó szintén ott lesz a vk-viadal(ok)on.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?