Jutalombringa a sportághonosítóknak

Kilencvennyolcban a véletlenek összjátéka folytán kezdődött Gútán a művészi teremkerékpározás, amelynek jelentős hagyománya volt az egykori Csehszlovákia Morva folyótól nyugatra fekvő részében. A kettéválás után Szlovákiában senki sem űzte, jelenleg is csak Gútán vannak hódolói.

Kilencvennyolcban a véletlenek összjátéka folytán kezdődött Gútán a művészi teremkerékpározás, amelynek jelentős hagyománya volt az egykori Csehszlovákia Morva folyótól nyugatra fekvő részében. A kettéválás után Szlovákiában senki sem űzte, jelenleg is csak Gútán vannak hódolói. Tizennégy fiatal, tizenegytől tizenhét éves korig. És edzőjük Hajdú Andrea, aki három éve oltja a gyerekekbe a két keréken tornászás művészetét. Mozgó kerékpáron (darabja hatvenezer korona) gyakorló akrobatákat nevel. „A magyarok kapták feladatul, hogy ezt a sportágat áthozzák Szlovákiába. A Tata melletti Bajon van a művészi teremkerékpározás magyarországi fellegvára. Egy ottani kislány nagyszülei Szímőről származnak. Eljöttek hát a közeli faluba bemutatózni, de ott nem akadt senki, aki elkezdte volna. Azt már én se tudom, hogy hogyan kerültek át Gútára, de meglátogattak minket. A városban engem kértek fel, hogy az iskolákból szedjem össze az érdeklődőket. Tartottak egy bemutatót nekünk is, adtak egy kerékpárt, s elkezdtük, ők meg mindenben segítettek. Edzőtanfolyamot végeztem, s nemrég egy anyuka is csatlakozott hozzám. Most már két gyerekkel tudunk egyszerre dolgozni. Sajnos, egyelőre több klub még nincs Szlovákiában. Először nekünk kell felzárkózni a többi nemzethez, hogy később a születő szlovákiai klubokat is tudjuk segíteni.”

Lengyel Krisztina, Bezur Kinga, Szokol Erzsébet, Kiss Szilárd. Magyarics Ferenc, Martešík Éva, Ryšavý Szilvia és Csontos Éva válogatott kerettagok. A többiek kisebb gyerekek, javarészt kezdők. Az ŠKC Kolárovo a Szlovák Kerékpáros Szövetség tagszervezeteként létezik. A város önkormányzata mellett fejti ki tevékenységét, s a gyerekeket az összes gútai iskolából csalogatták a klubba. „Eddigi legjobb eredményünk a ginsheimi Európa-bajnokságon való szereplés. Sikerült megelőznünk a finneket, az ukránokat és az olaszokat, akik csak valamivel korábban kezdték el a művészi teremkerékpározást, mint mi. Van tíz ország, ahol nagyjából velünk egyidőben indult a sportághonosítás. Tavalyi összesített eredményeink alapján a kezdők rangsorában a harmadik helyen végeztünk, s ezért egy vadonatúj kerékpárt kaptunk a versenyszámaink térhódítását szorgalmazó németektől. ĺgy is támogatnak bennünket. Egyelőre még nincs okunk az első helyek megszerzéséről álmodozni. A sportág nagyhatalmaiban százéves klubokban él a hagyomány. Megpróbálunk a nyomukba eredni” – összegzi az első három év eredményeit Hajdú Andrea.

November elején másodszor rendezték meg a művészi teremkerékpározás szlovákiai bajnokságát, természetesen Gútán. „Nyílt versenyünkre tavaly csak a magyarok jöttek el, idén azonban a németekkel és csehekkel bővült az indulók sora, s az ukránokat is csak a vízumhiány tartotta vissza. Erős mezőny gyűlt össze, s látszott, mennyit fejlődtek tanítványaim. Egy év elteltével jócskán felzárkóztak. Főleg egyéniben nagy az előrelépés, négyesünk is erősödött, s immár három lánypáros gyakorol – sorolja tapasztalatait az edzőnő.

Anyagiak híján a gútaiak nem utazhattak el a napokban kezdődő világbajnokságra Japánba, így legközelebb decemberben egy németországi edzőtábor vár rájuk, majd februárban már a versenyzés is folytatódik. Addig marad a gyakorlás, a szorgalmas készülődés, esésekkel és sok-sok sikerélménynyel gazdagítva.

SZLOVÁKIAI BAJNOKOK

Egyes, fiúk, iskoláskorúak, A-kategória: Nagy Dávid, B: Magyarics Ferenc, C: Magyarics Olivér, juniorok: Kiss Szilárd; lányok, iskoláskorúak, A: Szokol Erzsébet, B: Bezúr Kinga, C: Vincze Alica, juniorok: Lengyel Krisztina, nők: Csontos Éva. Páros, fiúk, juniorok: Kiss Szilárd-Magyarics Ferenc, lányok, iskoláskorúak, B: Szokol Erzsébet-Bezúr Kinga, juniorok: Csontos Éva-Lengyel Krisztina, nők: Ryšavý Szilvia-Martešík Éva. Négyes, junior lányok: Ryšavý-Lengyel-Martešík-Csontos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?