José Mourinho történelmi győzelemre készül Szkopjéban

<p>A Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid a negyedik, míg az Európa Ligában címvédő Manchester United a második győzelmére készül a Szkopjéban ma (20.45) sorra kerülő európai labdarúgó Szuperkupa-mérkőzésen. Zinedine Zidane, a spanyolok mestere korábban megnyerte már a kupát, viszont José Mourinho eddig minden alkalommal elbukott a döntőben. Helyszíni riport.</p>

Amikor az ember megérkezett Cardiffba, a Bajnokok Ligája döntőjének helyszínére, már a reptéren egy óriási méretű sárkány tudatta a látogatóval, hogy nagy eseményre készül a város. Szentpéterváron, a Konföderációs Kupára érkező szurkolók nemcsak látványos grafikákat, molinókat kaptak, de a látványelemeken túl külön sor állt rendelkezésükre a vámvizsgálathoz. Ehhez képest Szkopje mintha titkolná, hogy kedd este a Real Madrid és a Manchester United csap össze a városban az európai Szuperkupáért. Már ami a repteret illeti, a belvárosban ugyanis egész más a helyzet.

16 óra út is megéri

Szkopjéhez közeledve már óriásplakátok sora hirdeti a közelgő eseményt, a belvárosban pedig szinte lépni sem lehet anélkül, hogy a Szuperkupa-döntőbe ne ütközne az ember. A taxiktól az éttermekig, a szórakozóhelyektől a bringakölcsönzőkig mindenki megpróbálja magához csábítani a turistákat, egyértelműen csapatszimpátia alapján. A legtöbb hely a Manchester United színeiben, szimbólumaiban és legendáitól pompázik, angol turista is jóval több van a városban, mint spanyol, de nem annyira nemzetek, mint inkább kultúrák kavalkádjáról beszélhetünk, mert a világ minden pontjáról érkeztek szurkolók. Jonathan Selvam például egészen Malajziából érkezett Macedóniába.

„16 órát utaztam, de nem zavar. Végig tudtam, hogy ez egészen biztosan az én döntőm lesz. Mondjuk, biztosra mentem, mert a United és a Real Madrid a kedvenc csapatom, semmiképp sem akartam kihagyni a finálét” – meséli nevetve, majd hozzáteszi, hogy mivel egyik csapatot sem szeretné megbántani, mez helyett sima pólóban drukkol majd a meccsen.

Nada néni is ott lesz

Nada néni – ahogy a macedón sajtó nevezi – esetében viszont nem kérdés a szimpátia: a 84 éves hölgy ugyanis 1964 óta a Manchester Unitednek szurkol, bár élőben még sosem látta a csapatot, de álma ma este valóra válik. A nyugdíjas gyerekorvos lánya ugyanis – miután a család nem tudott jegyet venni a döntőre – a közösségi médiához fordult segítségért, és a kérés eljutott a Macedón Labdarúgó-szövetséghez (FFM) is. Szerencsére. Nada Skerlev ugyanis a szövetség díszvendégeként jelen lehet a döntőn. „Köszönöm az FFM-nek, amit értem tett. Az, hogy éppen Szkopjében láthatom a kedvenc csapatom, felejthetetlenné teszi majd számomra az estét” – nyilatkozta könnyek között az érintett. Nem lesz könnyű dolga, ha szeretné a győzelembe hajszolni kedvenceit: Spanyolországból egy 16 tagú zarándokcsoport érkezett a helyszínre, hogy imádkozzon a Real Madrid sikeréért.

A szurkolói zónát a város főterén, a Vardar folyó partján, a Macedónia téren alakították ki a helyiek. Bár az UEFA főszponzorai mindent megtettek, hogy magukra irányítsák a figyelmet, mindezt elég nehéz megtenni, ha Nagy Sándor 22 méter magas lovasszobra áll az ember mellett, márpedig itt ez a helyzet. A szponzorok bemutatóinak azonban még egy riválissal meg kell küzdeniük.

Nagy hőség várható

Ha Közép-Európában ezekben a napokban rekkenő a hőség, akkor Macedóniára a perzselő a helyes kifejezés. Sajnos szó szerint: az ország katasztrófavédelmi egységei napok óta erdő- és bozóttüzekkel küzdenek. Szkopjéban egy felhő nem sok, annyi sincs az égen, ág meg nem rebben a széltől, napközben 41–43 fokot mutatnak a hőmérők, és várhatóan a meccs kezdési időpontjában, ma 20.45-kor is 30 fok felett lesz a hőmérséklet.

Éppen emiatt a szurkolói zóna legnépszerűbb pontja a szökőkutak sora: a félmeztelen gyerekek és a meglett családapák ugyanazzal az örömmel az arcukon lépnek be a hűsítő vízsugarak közé. A tér közepét a két csapat címerével díszített színpad uralja, az itt felállított kivetítőn követhetik majd a mérkőzést azok, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy belépőhöz jussanak. A hivatalos szponzorok a tér négy sarkában családi programokkal és természetesen termékbemutatókkal várják a szurkolókat.

Ami a csapatokat illeti: tegnap először a Manchester United tartott edzést 17.30-tól, amit sajtótájékoztató követett, a Real Madrid pedig 19.30-tól tréningezett. Az események biztonságára mintegy 2000 rendőr ügyel Szkopjéban, és kell is a készültség, hiszen a szokásoktól eltérően a két csapat teljes edzése nyilvános volt, nemcsak az első 15 perc, ahogy az lenni szokott. A rendőri felügyelet a két csapat szállására, a TCC Plázára (ManUnited) és az Alexander Palace-ra (Real Madrid) is kiterjed, így a szurkolók nem igazán tudnak közel kerülni a kedvenceikhez.

C. Ronaldo hiányzik

Cristiano Ronaldóhoz pedig még annyira sem, hiszen a Konföderációs Kupa és családi elfoglaltságai miatt a portugál szupersztár még egyetlen felkészülési meccsen sem lépett pályára a Real Madridban, és Szkopjéba sem utazott el, hanem különedzésekkel készül a bajnoki rajtra.

Hiányzókból az angoloknál sem lesz hiány. Eric Bailly és Phil Jones eltiltás miatt nem lesz ott a pályán, Juan Mata és Ander Herrera pedig sérülten utazott el Szkopjéba, az ő játékuk is kérdéses Sergio Romero és Jesse Lingard mellett. Luke Shaw, Marcos Rojo és Ashley Young sérülése viszont még biztosan nincs olyan állapotban, hogy pályára tudjanak lépni.

A mérkőzésre – az első döntőre, aminek Macedónia adhat otthont egy UEFA-versenysorozat végén – a 33 460 fő befogadására képes II. Filip Nemzeti Stadionban kerül majd sor, amely mellesleg a két szkopjei csapat, az FK Vardar és az FK Rabotnicski otthona. A stadion egyébként a szkopjei állatkert szomszédságában áll. „Az angol szurkolókat is ott kellett volna elhelyezni. Éjfélig a legjobb vendégek, utána azonban megőrülnek, és nem lehet bírni velük” – panaszkodott vasárnap este egy vendéglátós, vagyis azért nem mindenki felhőtlenül boldog a meccs kapcsán.

Három csapattal

A Real az elmúlt három évben két Szuperkupát nyert, mindkettőt a Sevilla ellen, és van még egy sikerük 2002-ből, akkor a Feyenoordot győzték le. A ManUnited eddig egyszer, 1991-ben nyert Szuperkupát, a Crvena zvezda ellen. Érdemes még megemlíteni, hogy José Mourinho az első edző, akinek három különböző csapattal is sikerült eljutni a Szuperkupa-döntőbe – igaz, eddig mindkét alkalommal veszített, 2003-ban a Porto, 2013-ban pedig a Chelsea menedzsereként.

A döntőben a Manchester United a hagyományos mezében lép majd pályára, míg a Real Madrid a harmadik számú, fekete-kék szerelésében. A két csapat nemrég találkozott egymással egy kaliforniai felkészülési mérkőzésen, melyen 1:1-es döntetlen után büntetőkkel a United bizonyult jobbnak. Bármelyik csapat is győz ma este, ünnepelni csak otthon fog, ugyanis éjfél után nem sokkal mindkét csapat elhagyja Macedóniát, az öltözőből egyből a reptérre indulnak majd a játékosok.

Hegedűs Henrik, Szkopje

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?