Jó iskolában nevelkedett

Semmi kétség, a Dánia-Szenegál mérkőzés elsősorban Salif Alassane Diaóról szólt. Az afrikai válogatott középpályása időrendi sorrendben összehozott egy tizenegyest, felöklelte az eddigi három dán gól szerzőjét, Jon Dahl Tomassont, rúgott egy pazar gólt, a támadás oktatófilmbe illő volt , majd egy durva, ütemtelen becsúszás után piros lapot kapott.

Összehozott egy tizenegyest, egyenlített, majd kiállítottákTASR/EPA felvételeAligha kétséges, ő volt a vb hetedik napjának embere.

Az előélete alapján egyáltalán nem kell csodálkozni azon, hogy klasszis futballista vált belőle. Ugyan Szenegálban született, de rengeteg honfitársához hasonlóan gyerekként Franciaországba került. Monacóban járta végig a korosztályos csapatokat, többek között olyan remek futballisták társaként, mint Thierry Henry vagy David Trezeguet. A franciák két, egyformán világ- és Európa-bajnok csatáráról van szó, ha esetleg valaki megfeledkezett volna róla!

Egyetlen keserűsége a monacói évekkel kapcsolatban, hogy hiába játszott több mérkőzést is a hercegségbeli gárdában, sem az 1997-es, sem pedig a 2000-es bajnokcsapatban nem kapott játéklehetőséget. Éppen ezért nem sokat gondolkozott, amikor 2000 nyarán a Sedan megkereste: azonnal elfogadta az „Ardennek vaddisznóitól” kapott ajánlatot, és váltott. Méghozzá remek érzékkel! Új együttesében alapember lett a védekező középpályás posztján, és sorra kapta a meghívókat Bruno Metsutól, a szenegáli válogatott szövetségi kapitányától is.

A közelmúltban pedig újabb invitálás érkezett a címére. A Liver-pooltól. A „vörösök“ 16 millió eurót áldoznának Diaóra, aki a hírek szerint már alá is írta a megállapodását az angol klubnál. A sedaniak ugyan még mindent tagadnak, de aligha tudnak majd ellenállni a hatalmas összegnek. Ebben az esetben Diao 2003 nyarán költözne az Anfield Roadra, ahol együtt szerepelhetne honfitársával, a legutóbbi afrikai Aranylabda-szavazás győztesével, El Hadji Diouffal. Tovább hódíthat a szenegáli futball!

A kritikusok egy dolgot rónak fel hősünknek: nem tud gólt lőni. Ha csak a francia bajnokságban nyújtott produkcióját vesszük alapul, akkor mindenképpen helyt kell adnunk a bíráló hangoknak. Szinte hihetetlen, de a Division I-ben lehúzott hat idény alatt Diao egyszer sem volt eredményes. Ha kapus lenne, akkor rábólintanánk, na de középpályásként…

Ezzel szemben a válogatottban már háromnál tart. Három roppant fontos gólnál. Az elsőt az idei Afrikai Nemzetek Kupája negyeddöntőjében érte el, Szenegál az ő találatával szerezte meg a vezetést a Kongói Demokratikus Köztársa-ság ellen. Rögvest a következő meccsen megduplázta góljai számát. Nigéria ellen, az elődöntőben már a hosszabbításban tusakodtak a felek, amikor hirtelen megvillant Diao feje, és Szenegál fennállása során először döntőt játszhatott a kontinensbajnokságon.

A harmadik gól történetét pedig már ismerik. Könnyen lehet, hogy az előző kettőhöz hasonlóan ez is kulcsfontosságú lesz. Akár nyolcaddöntőt is érhet a vb-újoncnak.

„Én okoztam a tizenegyest, de amikor berúgtam az egyenlítő gólt, megnyugodtam. Az eredménnyel azonban nem vagyok elégedett. Ennél sokkal jobban tudunk játszani, ha úgy fociztunk volna, ahogyan tudunk, akkor nyertünk volna. Az első félidőben én sem azt csináltam, amit az edzőm kért, igaz, ennek az a magyarázata, hogy nem bírtam Tomassonnal” – értékelte önkritikusan a mérkőzést Diao.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?