„Jó érzés világbajnokként versenyezni”

Peter Sagan még nem tudja, indul-e az olimpián, egyelőre csak a közelgő tavaszi klasszikusokra összpontosít.

Peter Sagan még nem tudja, indul-e az olimpián, egyelőre csak a közelgő tavaszi klasszikusokra összpontosít. Nem aggódik a Tinkoff-csapat megszűnése miatt sem, egyszerűen csak élvezi, hogy csupán ő van szivárványos mezben a mezőnyben.

A 26 éves kerékpáros-világbajnok szponzorai révén is egykori zsolnai nevelőklubja mögé állt, a bejelentés kapcsán tartott sajtótájékoztatón Sagan az újságírók más jellegű kérdéseire is válaszolt – a maga sajátos stílusában.

Két belgiumi versenyen is indult a múlt hétvégén, az Omloop Het Nieuwsblad nevű viadalon második, a Kuurne–Brüsszel– Kuurnén pedig hetedik lett. Miért ezekre esett a választása?

Idén egy kicsit más volt a felkészülésem, már januárban San Luisban rajthoz álltam, és negyedik lettem. Ezután háromhetes edzőtábor következett magaslati környezetben. Onnan rögtön Belgiumba repültem a versenyekre. Ahhoz képest, hogy lényegében ezek voltak az első rendes viadalaim az évben, majdhogynem egy hónapos kihagyás után, elég jól éreztem magam. Erőnlétileg még nem vagyok a topon, de a fontos versenyek még csak jönni fognak, lesz ez jobb is.

A közeljövőben mi vár önre?

A versenyek, amelyeken indulni fogok, tavalyhoz képest nem változtak. Most Monacóból Olaszországba repülök, aztán a Tirreno–Adriatico fog következni, amely már a nagy tavaszi klasszikusokra való ráhangolódást szolgálja. Utána a nagynevű Milánó–San Remo verseny jön, aztán Belgiumban folytatom, az E3-on, a Gent–Wevelgemen és még talán két hasonló versenyen. De interneten pontosan meg tudom nézni...

Korábban panaszolta, hogy a Tinkoff csapatánál sem tudják a finisben segíteni a társak. Hogyan dolgozta ezt fel?

Minden versenyen máshogy kell reagálni a hajrában, minden attól függ, kik vannak ott szökésben az emberrel, és kik nincsenek ott. Mint ahogy minden könyv másról szól, úgy minden verseny is más, mindig valami új dologra kell reagálni a végén.

2016-nak világbajnokként vágott neki. Nagyobb teher a szivárványos mezben tekerni?

Próbálom inkább élvezni a helyzetet. Nagyon örülök, hogy tavaly Richmondban megnyertem a világbajnokságot, nem negatívan közelítem meg a dolgot, hogy most már biztosan nehezebb lesz győzelmeket szereznem. Inkább arra gondolok, hogy én vagyok az egyetlen biciklis a mezőnyben, aki ilyen dresszben van. És jó érzés.

Oleg Tinkov csapattulajdonos tavaly decemberben jelentette be, hogy az idei szezon végeztével kiszáll a kerékpársportból, és megszűnik a csapat. Mit jelent ez önre nézve?

Meglátjuk, hogy az év végén mi lesz, hogy tényleg komolyan gondolta-e, amit mondott, bár én azt hiszem, hogy igen. Hogy mit jelent ez nekem? Új csapatot kell keresnem... Tinkov abban az értelemben nem lepett meg, hogy már egy évvel a távozása előtt szólt, nem pedig csak egy hónappal előtte. Ő jót akar nekünk, és minden egyes versenyzőnek van ideje arra, hogy megmutassa, mi van benne. Emberileg jól döntött, nem róhatjuk fel neki a választását.

Az orosz üzletember tavaly hatalmas nyomás alá helyezte önt az elvárt eredmények tekintetében. Idén mi a helyzet?

Ami tavaly volt, az már a múlt, nem kellene a múltba tekintgetnünk. Akkor is inkább a média nagyította fel mindezt, én személyesen sosem éreztem a részéről nyomást.

Csapattársa, Alberto Contador állítólag erősen gondolkodik egy saját istálló létrehozásán, önt még nem szólította meg?

Contador csapata még nem létezik, és addig nem gondolkodok rajta. Majd ha lesz csapata és megszólít, majd akkor foglalkozok ezzel.

Egy ideje hosszabbra növesztette a haját. Nem zavarja versenyzés közben?

Amíg van elég hajam, addig megnövesztem, később ezzel már gond lehet (nevet).

A riói olimpia már foglalkoztatja?

A nagy tavaszi klasszikusok utáni programom még tervezés alatt van. Mivel olimpia és Tour de France is lesz, még semmi sem biztos.

Nemrég járt a brazil városban. Milyen benyomások érték?

Rió szép, meleg van ott, a verseny útvonala meg nehéz. Majd tavasszal gondolkodom rajta.

A Brazíliában felbukkant zika-láz nem riasztja?

Ez inkább a terhes nők számára probléma, nem? (Fennáll a gyanú, hogy a zikaláz kóros kisfejűséget okozhat a születendő gyerekeknél – a szerk. megj.). Meglátjuk, hogy az olimpiához közeledve nem derül-e ki, hogy ez csak a média által felfújt dolog. Inkább a szervezőknek kellene ezzel foglalkozniuk.

Harmadik évfolyamába lépett a nevét viselő Detská Tour Petra Sagana versenysorozat, amelyhez hasonló viadalon mutatkozott be annak idején ön is.

Nagyon fontosnak tartom, hogy visszatérjünk a gyökereinkhez. A Cys Žilina klubnak köszönhetően kaptam meg az alapokat a kerékpársporthoz, és szeretnék nekik visszaadni valamit abból, amit kaptam. Ezért segítek nekik a nevemmel, a Peter Sagan Akadémiával, hogy a szponzoraimnak köszönhetően javuljanak az anyagi feltételeik, hogy eljárhassanak versenyekre, hogy minden gyereknek legyen lehetősége a kerékpársporttal foglalkozni, ha szeretne. Ők saját magukat látják bennem, én pedig a pár évvel ezelőtti önmagamat bennük. Apró lépésekkel akarunk haladni, hogy egyszer akár az ország távolabbi részeit is elérjük. (ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?