Izland ellen „tét nélkül” készülhetnek a középdöntőre Lékaiék

kézi

A magyar férfikézilabda-válogatott bejutott a középdöntőbe az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, mivel 28:27-re legyőzte Szerbiát a csoportkör második fordulójában.

A magyarok pénteken 26:24-re nyertek Montenegró ellen, és a két balkáni együttes már nem előzheti meg őket a csoportban. Kedden (20.30) így Izland „csak” az dől el, hogy Lékaiaék a maximális két pontot viszik-e magukkal a kölni középdöntőbe – ahol már biztosan találkoznak a házigazda németekkel, valamint a horvátokkal.

Kapusbravúrok

Jó néhány magyar hibával kezdődött a meccs, a szerbek egy 4:1-es sorozattal elléptek (7:5), ezután viszont hét percig nem találtak be, amit egy 4:0-s szériával használtak ki az egyre jobban védekező Bánhidi Bencéék. Többször is elhúzhattak volna három góllal, ez először a 27. percben sikerült, de végül 14:13-mal mentek a szünetre a csapatok.

A pihenő után a szerb kapuba Dejan Miloszavljev helyett Vlagyimir Cupara érkezett, aki négy évig Veszprémben védett. Korábbi csapattársai közül Sipos Adrián és Ligetvári Patrik, korábbi ellenfelei közül Szita Zoltán és Krakovszki Zsolt lövését védte, csapata mégsem tudta átvenni a vezetést. Nem utolsósorban azért, mert a Palasics Kristóf helyére beküldött Bartucz László is bravúros védéseket mutatott be a másik oldalon. Ebben az időszakban sem használta ki minden lehetőségét a magyar válogatott, nem volt hibátlan a játék, de minden hibát sikerült szinte azonnal ellensúlyozni egy védéssel, egy jó védekezéssel vagy egy góllal. A szerbek kilenc percig nem találtak be, ekkor Siposék megint csináltak egy 4:0-s sorozatot, Bartucz pedig újabb bravúros védésekkel segítette a csapatot. Az 52. percben már 25:20 volt az állás, de egyértelműen két perccel a vége előtt dőlt el a találkozó (28:25), amely végül 28:27-tel ért véget.

Brutálisan jók hátul

Hoztuk azt, amit előzetesen terveztünk, a játékosok nagyon jó munkát végeztek. Ez a győzelem nagyon fontos számunkra, büszke vagyok a srácokra. Ők voltak a főszereplők, mi adjuk a támogatást, a hátteret, de nekik kell megvalósítani a mi elképzeléseinket. Ilyen játékosokkal pedig jó dolgunk van nekünk, edzőknek– dicsérte védenceit Chema Rodríguez, a magyarok szövetségi kapitánya.

Bartucz szerint brutálisan jól működött a válogatott védekezése.

Mindenki csinálta a feladatát azok alapján, amiket megbeszéltünk és elemeztünk. Látszott, hogy ez jól működött. Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok a srácokról beszélni – nyilatkozta a Tatabánya kapusa. – Arra összpontosítottam, hogy lökni kell egyet a szekéren. Beálltam, csak élvezni akartam a játékot, és ez sikerült is. Volt bennem egy óriási labdaéhség is, mert már régen álltam a kapuban tétmeccsen. Ezeknek az egyvelege jöhetett ki a mérkőzés folyamán.

A balátlövő Szita Zoltán is a defenzívát emelte ki. „Védekezésben nagyon sokat léptünk előre, kezdünk összeszokni. Egyre jobban együtt vagyunk és egyre jobban mozgunk együtt. Ennek köszönhetően fejlődik az együttműködés, a pároskapcsolatok, illetve a blokk és a kapus kapcsolata – nyilatkozta Szita megjegyezve, elsősorban nem is a védések száma, hanem a jelentősége számít, tehát hogy mikor védenek a kapusok. – Olyan védéseket tudtak bemutatni a kapusaink, amelyek nagyon fontosak voltak a mérkőzések alakulása szempontjából. Kristóf az első meccsen megmentett minket, Laci pedig a másodikon nagyon jól szállt be.

A tavalyi siker

Ami az Izland ellen italálkozót illeti, a szigetországiaknak a szerb–montenegrói meccs alakulásától függően a vereség is beleférhet a továbbjutásba, de szerb siker esetén csak pontszerzéssel mellőzhetnék a gólarányok számolgatását.

A magyar és az izlandi együttes legutóbb a tavalyi világbajnokság csoportkörében találkozott egymással. A 42. percben már hat góllal, az 53. percben hárommal vezetett Izland, de végül 30:28-as magyar siker született.

Szita elárulta, a nagy fordítás már nem téma a játékosok között, „A struktúra, amiben kézilabdázunk, nem változott, tehát sokat tudunk meríteni abból a találkozóból. Olyan pluszt tud adni, hogy képesek voltunk felállni mínusz hatról, amire a pályán is emlékezhetünk, és erőt meríthetünk belőle – magyarázta. Megjegyezte, Izlandnak nagyon sok világsztárja van, akik a Bundesligában, a világ legerősebb bajnokságában meghatározó játékosok, és a válogatottjuk ugyanolyan jó, mint tavaly. (MTI, ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?