Ilyen meccs nem sokszor lesz idén

piros lap

Döbbenet, mi volt a Chelsea–Ajax meccsen: két kiállítás, két büntető, nyolc gól, egy meg nem adott találat.

Amikor az ember már azt hiszi, szinte mindent látott a labdarúgásban, akkor a Bajnokok Ligája negyedik fordulójának keddi játéknapján jön egy olyan meccs, mint a Chelsea–Ajax.

A H csoportban az egyaránt hatpontos Chelsea és Ajax találkozott egymással, és a különböző statisztikák csak jót ígértek az összecsapás előtt. A felek két hete Amszterdamban már összemérték erejüket, akkor kisebb meglepetésre az angolok nyertek 1_0-ra, a győztes gólt a 86. percben Michy Batshuayi szerezte.

A Chelsea százszázalékos mérleggel bírt a holland ellenfelekkel szemben a Bajnokok Ligájában: 1999/2000-ben oda-vissza verte a Feyenoordot, két hete pedig legyőzte az Ajaxot. A hollandok mellett az szólt, hogy a BL-történelemben még sohasem kaptak ki Angliában, eddig egy győzelem mellett háromszor döntetlenre végeztek. A BL-en kívül persze volt kudarc, a jogelődnek számító Bajnokcsapatok Európa Kupája 1979/80-as elődöntőjében például 2:0-ra elbuktak a Brian Clough vezette Nottingham Forest ellen.

A hollandoknál a hétvégén az edzőkérdés kavarta fel az állóvizet, a Bayern München ugyanis Niko Kovac menesztését követően Erik ten Hagot szemelte ki. A bajorok második csapatát korábban két szezonon át vezető szakember azonban jelezte, ezt az idényt még biztosan Amszterdamban tölti.

Ezek után a két csapat elképesztő mérkőzést produkált, az Ajax már a 2. percben vezetett, egy bal oldali szabadrúgást Tammy Abraham pöccintett saját kapujába. Ezt ugyan Jorginho egy tizenegyessel két perc alatt kiegyenlítette, de a szünetre mégis a vendégek mehettek 3:1-es előnnyel: előbb Quincy Promes szerzett gólt, majd Hakim Zijes szöglettel felérő jobb oldali szabadrúgása egy nagy kiflit követően a hosszú oldali kapufán csattant, de a labda a vetődő Kepa kapus arcáról végül a hálóba pattant.

Ezek után a második félidőt hiába kezdte lendületesebben a Chelsea, az 55. percben Donny van de Beek is betalált. A hazaiak 1:4-nél sem adták fel, előbb César Azpilicueta szépített, majd jött Gianluca Rocchi játékvezető magánszáma. Az olasz bírót lehet okolni (a hollandokat biztatni sem kellett erre), de az biztos, hogy a szabálykönyv szerint vezette a mérkőzést. Az már az ő balszerencséje, hogy oktatni fogják évekig, hogyan kell észnél lenni az előnyszabály alkalmazásakor. A 68. percben Daley Blind szabálytalankodott Abrahammel, a bíró továbbot intett, az akció végén pedig Callum Hudson-Odoi lövése az ötösnél álló Joël Veltman kezéről pattant le.

A bíró adott egy sárgát Blindnek és Veltmannak, és mivel mindketten rendelkeztek már eggyel, a két középső védő egyszerre kapott piros lapot. A Chelsea pedig tizenegyest, amit Jorginho ismét belőtt, majd a 74. percben a Chelsea legfiatalabb BL-gólszerzője, a 19 éves Reece James ki is egyenlített. A hajrában Azpilicueta még betalált, de azt a videóbíró kezezés miatt érvénytelenítette a gólt, maradt a 4:4, és mindkét csapat számára az izgalom, hiszen a Valencia is győzött 4:1-re a Lille ellen, így az utolsó két kör előtt három hétpontos csapat van a csoportban.

„Egy ilyen teljesítményhez karakterekre és személyiségekre van szükség. Ha a félidőben 1:3-ra állsz, könnyű feladni. 1:4-nél még inkább. De mi sohasem adtuk fel. A játékosaim elképesztő teljesítményt nyújtottak, imádtam a mérkőzést” – nyilatkozta Frank Lampard, a Chelsea menedzsere.

Az Ajax szerb támadója, Dusan Tadics nem ment el szó nélkül a bíró tevékenykedése mellett. „Egy ember ellopott tőlünk mindent. Csodálatosan játszottunk. 4:1-re vezettünk, uraltuk a mérkőzést, erre jöttek ezek az ítéletek. Életemben nem láttam még soha ilyen hármas büntetést” – méltatlankodott Tadics.

Ilyen izgalmak mellett elhalványult a Borussia Dortmund bravúrja, a németek történetük legnagyobb BL-fordításával győztek az Inter ellen, korábban még sohasem sikerült mínusz kettőről nyerniük, de most 3:2-re győztek. Az RB Leipzig Gulácsi Péter bravúrjainak is köszönhetően 2:0-ra győzött a Zenit otthonában, a címvédő Liverpool 2:1-re verte a belga Genket, míg a Barcelona elég kiábrándító játékkal gól nélküli döntetlenre végzett a Slavia Praha ellen.

Érdekes

A nap játékosa

Erling Haaland (Salzburg)

A nap másik magyar érdekeltségű mérkőzésén a Szoboszlai Dominikkel felálló Salzburg 1:1-re végzett a Napoli otthonában. Az osztrák bajnok gólját az a norvég Erling Haaland szerezte (büntetőből), aki már hét találatnál jár. Ő lett Zé Carlos (FC Porto, 1992/93), Alessandro Del Piero (Juventus, 1995) és Diego Costa (Atlético Madrid, 2013/14) után a Bajnokok Ligája történetének 4. olyan játékosa, aki az első négy fellépése mindegyikén betalált a sorozatban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?