Idén csónakáztak is a gyaloglók

<p>Százhetvenöt természetjáró volt minap a XXIX. Duna Menti Gyalogtúrán. Ennyien még soha nem vettek részt a tavaly harmincéves turisztikai szakosztály évenkénti rendezvényén. Sárkány Imre alapító klubelnököt, aki több mint negyven évig tanított a faluban, a gyaloglás bakai sajátosságairól kérdeztem.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Rekordrészvétel volt a XXIX. Duna Menti Gyalogtúrán: 175 ember még soha nem gyalogolt ezen a rendezvényen. A puszta tényeken túl a főszervező számára mivel vált emlékezetessé a huszonkilencedik felvonás?

Túránk csemegéje a Duna-ágon való csónakázás volt. Erre kellőképpen odafigyeltünk. Benkó Károly megbízott erdész maximálisan teljesítette a kérésemet, elkészítette a pihenőházat és a motorcsónakot. Nem volt egyszerű feladat, hiszen 175 ember szállt vízre, egyszerre tizenöten, s mindenki nagyjából tizenöt percet töltött a vízen, nagyon élvezték. Dicséret illeti a bakai tűzoltókat, Méhes István parancsnokot és társait, akik kijöttek a tanösvényre, s odafigyeltek a szalonna- és a virslisütésnél. Jó volt nézni, hogy a természetbarátok népes csapata kiválóan érzi magát a tanösvényen, s bár a fiatalok is elfáradtak, bekapcsolódtak a számukra szervezett ügyességi játékokba.

Decemberben ünnepelte a Bakai Turistaklub megalakulásának 30. évfordulóját. Annak idején, 1983-ban mi vezérelte önt, hogy a focihoz szokott helybelieket rávezesse a természet megismerésére, megszeretésére?

A helyi testnevelési egyesület szakosztályaként indult a turisztika. Másfajta sportolási lehetőséget kínáltunk a község ifjúságának, az alap- és középiskolásoknak. Én irányítottam a szakosztályt, melynek taglétszáma rövidesen száztízre emelkedett. Munkámat a helyi alapiskola pedagógusai segítették, ma már egykori tanítványaim foglalkoznak az alapiskolásokkal. Jelenlegi tagságunk ötvenkét fő, ennek fele felnőtt. Túráinkon azonban a nem bejegyzett természetjárók is részt vehetnek.

A megalakulás után nem sokáig kellett várni az I. Duna Ment Gyalogtúrára. Azóta már a XXIX. is lezajlott. Évenkénti rendezvényük mennyire járult hozzá a turisztika fejlődéséhez a faluban?

Az egészséges életmódra nevelés keretében több túrát is szervezünk, évente hatszor a gyaloglóknak, háromszor a kerékpározóknak szól a meghívónk, és a többi csallóközi klub rendezvényeire is eljárunk. Egy-egy túrán átlagosan 15 kilométert gyalogolunk, hogy legyen idő pihenésre, szalonnasütésre, játékos versenyekre. A jó hangulat nagyon fontos, és az is, hogy a túrázók kedvükre gyönyörködhessenek a csallóközi tájban. Kerekezni húsz– negyven kilométert szoktunk. A fiatalokkal 1993 óta bekapcsolódunk az országos turisztikai sátorozásokba, ahol klubtagjaink elsajátíthatják a sátorverés és hegyvidéki túrázás fortélyait. Közben megismerkedhetnek országunk hegységeivel, városaival és történelmi nevezetességeivel. Az utóbbi években Bertalan László, Bódis György és Bertalan Zoltán kísérte el a fiatalokat az országos találkozókra. Volt olyan rendezvény, melyen Bertalan Zoltán egész családjával részt vett. Jelenleg a fiatalok részéről már lankad az érdeklődés a sátorozás iránt.

Pedagógusként elsősorban a fiatalok körében fejtett és fejt ki hasznos tevékenységet a természet megismertetésében, a gyaloglás örömeinek átadásában. A mai túlmobilizált világban is szeret gyalogolni a bakai ember?

A múltban a bakai ember szoros kapcsolatban volt a természettel, gyalog könnyen kijutott a közeli ártéri erdőkbe, szigetekre, tüzelőfát keresett és horgászott. Minden bakai ismerte a Duna menti térséget. Sajnos a bősi vízerőmű megépítésével ez a köldökzsinór elszakadt. A Dunára és az árterületére, az erdőkbe a vízlépcső hídján tudunk csak eljutni. Kerékpáron, motorkerékpáron vagy személyautóval. Ráadásul az erdőbe vezető utak sorompóval vannak lezárva. Tehát ha a bakai ember gyalogolni akar a Duna ártéri erdőiben, akkor vagy halásznak vagy túrázónak kell lennie, mivel többnyire engedélyre van szüksége ahhoz, hogy ott tartózkodhasson. Klubunk túrája lehetőséget ad a bakai embernek az ártéri erdők megtekintésére.

Mit tett a bakaiakkal az, hogy több mint három évtizede turisztikai klub is van a községben?

Falunkban megoszlik az emberek érdeklődési köre. A sportközösségek között a turisztika is megtalálta a helyét. Klubunk harminc éve tartja össze a bakai természetbarátokat. Tagjai baráti kapcsolatot ápolnak egymás között, a járási túrákon is megjelennek, ismerkednek a túrázókkal. A decemberi ünnepi gyűlésen megköszöntük az aktív klubtagoknak közösségünk fejlesztését, oklevelet és emléklapot adtunk át nekik. Tevékenységünk népszerűsítése, feltételeinek előteremtése több ember érdeme, mindenkinek köszönet jár érte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?