Húszéves a Szlovák Olimpiai Bizottság

Pozsony |

<p>Pontosan húsz évvel ezelőtt, 1992. december 19-én alakult meg a Szlovák Olimpiai Bizottság (SOV). A jubileum alkalmából a jelenlegi elnökség vendégül látta az alapító tagokat. Vladimír Černušák, az SOV első elnöke betegség miatt nem vett részt az eseményen.</p>

 

Koncepció és perFrantišek Chmelár, az SOV elnöke üdvözlő beszédében kitért az olimpiai mozgalmat jelenleg leginkább foglalkoztató két kérdésre is: a sportpolitikai koncepcióra (amelyet ma kellene tárgyalnia a kormánynak), illetve a megkérdőjelezett elnökválasztásra. „Ez a koncepció, hogy őszinte legyek, engem már nem is érdekel, ugyanis minden fontos rész kimaradt belőle – jelentette ki Chmelár, aki korábban még lapunknak is arról beszélt, az egyik fő motivációja az olimpiai bizottság élén, hogy segédkezzen egy mindenki számára megfelelő sportpolitikai koncepció, illetve sporttörvény kialakításában. – A sportnak nem is annyira több pénzre, mint inkább megértésre van szüksége. Már az is óriási érvágás a sportnak, hogy jövőre a megbízási szerződésre dolgozók után is kell járulékokat fizetni.”Chmelár számára a másik aktuális probléma, hogy négy szövetség – a labdarúgók, a kerékpárosok, a kézilabdázók és a teniszezők – megkérdőjelezte az olimpiai bizottság tisztújító közgyűlésének határozatait, s ezért a Sportdöntőbírósághoz fordult, a per azonban két éven át is elhúzódhat. „Szép karácsonyi ajándékot kaptunk, de ezzel is foglalkoznunk kell” – mondta Chmelár. A négy szövetség egyébként azt kifogásolja, hogy a közgyűlésen nem voltak többségben az olimpiai sportágak szövetségi képviselői, holott az alapszabály ezt megköveteli. Chmelár azzal érvel, hogy a sportolói bizottság tagjai is az olimpiai sportágak képviselői közé számítanak. Húsz éve a vezetésbenVladimír Miller 20 év óta folyamatosan az SOV vezetésének tagja, különböző posztokon. „Zamarovskýt olvasva ismertem meg az ókori olimpiai játékokat, az olimpiai szellemiséget. Sportvezetőként az volt a legnagyobb élményem, amikor Athénben és Pekingben én voltam a szlovák olimpiai küldöttség vezetője. Kemény embernek tartom magam, de amikor a bajnokainknak játszották a himnuszt, nekem is könnyek tolultak a szemembe” – idézte fel a legszebb pillanatokat Miller, aki jelenleg alelnöki funkciót tölt be.Július Dubovský ma már nem aktív az SOV-ban, húsz éve azonban tagja volt az első végrehajtó bizottságnak. A síszövetség jelöltjeként oroszlánrészt vállalt Poprád 2006-os olimpiai pályázatának előkészítésében. „Nagyon sokra tartom, hogy ennek kapcsán olyan kimagasló sportdiplomatákkal dolgozhattam együtt, mint Vladimír Černušák vagy Juan Antonio Samaranch” – nyilatkozta Dubovský, aki számára a lillehammeri téli olimpia is feledhetetlen élmény. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?