Huliganizmus: mítosz és valóság

Millwall – ez a szó akár a futballhuliganizmus szinonimája is lehetne. Angliában mára mindenhol megfékezték és visszaszorították ezt a jelenséget, egyetlen kivétellel: a Millwall külön életet él.

Egy híres-hírhedt londoni klub, amely fennállásának 119 éve során most először léphet ki a nemzetközi porondra: ma este az UEFA-kupa első fordulójában a Ferencváros lesz az ellenfél. Ennek az apropóján közöljük az alábbi összeállítást a nagy-britanniai futballhuliganizmusról.

Azok a hatvanas évek...

A szurkolói rendbontások az 1960-as évektől kezdődően tekinthetők a futballmeccsek elválaszthatatlan kísérőjelenségének Nagy-Britanniában. A hatvanas évek végén egy szombat délután például a Chelsea stadionjában nem a fociról, hanem sokkal inkább a verekedésekről szólt. Az 1970-es évek emellett a szkinhedek időszaka is volt Angliában, és ekkor híresült el a Manchester Unitedet Anglia-szerte elkísérő Red Army (Vörös Hadsereg) is.

A ma ismert futballhuliganizmus formái a nyolcvanas években terjedtek el, ekkor jöttek létre a szervezett csoportok, s az újságok majdnem minden futballmeccs kapcsán beszámoltak a szurkolói zavargásokról is. A huligánok ekkor kezdtek márkás ruhákat viselni, és ekkor vált általánosan elfogadott szabállyá körükben, hogy senki sem viselhet olyan öltözéket, amely elárulná klubhovatartozását, mert így a rendőrök nehezebben tudják kiszúrni őket a tömegben.

A legnagyobb riválisok

Talán a legismertebb és leghírhedtebb huligáncsoport a Millwall FC-hez kötődik. A krónikák szerint a millwalli szurkolók már az 1930-as években is elsősorban provokatív magatartásukkal tűntek ki, s ők voltak a tulajdonképpeni huliganizmus megalapozói Angliában. Legnagyobb riválisaik a szintén londoni West Ham United szimpatizánsai: az angol futballhuliganizmus történetének legvéresebb összecsapásai éppen e két csapat mérkőzéseit kísérték, s a stadion körüli zavargások több halálos áldozatot is követeltek a nyolcvanas években. De általában ma sem múlik el balhé nélkül egy olyan délután, amikor a Chelsea a Tottenhammel, a Newcastle a Sunderlanddel, a Birmingham City az Aston Villával, a Manchester United a Manchester Cityvel vagy a Portsmouth a Southamptonnal találkozik.

Válogatott banda

Az ellenséges angliai csoportok a válogatott meccsek idejére tűzszünetet kötnek, s az ilyenkor összeverbuválódó huligánoknak nincs ellenfelük Európában. Mára már sajnos megszokott jelenséggé vált, hogy az angol nemzeti tizenegy találkozóit kisebb-nagyobb rendbontások kísérik. Világutazóknak számítanak a skótok is, a legnagyobb visszhangot kiváltó túrájuk 1994-es datálású, amikor egy Hollandia elleni barátságos meccs után Utrechtben vadásztak az Oranje híveire – ötvenen előzetes letartóztatásban végezték.

Huligáncsoportok Nagy-Britanniában

A legnagyobb létszámú és leginkább bajkeverő huligáncsoportnak a már említett Bushwackers (Millwall) és Inter City Firm (West Ham) mellett az FC Burnleyt kísérő SS–Suicide Squad (Öngyilkos Csoport), a Chelsea meccsein megjelenő Headhunters (Fejvadászok), a liverpooli The Urchins (Csibészek), a nottinghami Forest Executive Crew (Végrehajtó Csoport) vagy a manchesteri Cockney Reds számít. Walesben a cardiffi Soul Crew és a Swansea meccsein feltűnő Jacks Army, míg Skóciában a Capital City Service (Hibernian) viszi a prímet. (Forrás: View From The Terrace)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?