Akcióban a Millwall: amikor a foci csak ürügy

Az alábbi hevenyészett lista is bizonyítja: Angliában hiába szorították vissza a futballhuliganizmust, a Millwall hírhedt huligáncsoportjai továbbra is rettegésben tartják a stadionokat. ĺme, az utóbbi öt év „fekete krónikája”.
1999. 02. 02.

Az alábbi hevenyészett lista is bizonyítja: Angliában hiába szorították vissza a futballhuliganizmust, a Millwall hírhedt huligáncsoportjai továbbra is rettegésben tartják a stadionokat. ĺme, az utóbbi öt év „fekete krónikája”.

1999. 02. 02., Manchester City–Millwall: A mérkőzés előtt a Manchesterbe érkező Millwall-fanatikusok ámokfutásba kezdtek a stadion környékén, autókat gyújtottak fel és kirakatokat törtek be. A mérkőzés alatt megpróbáltak áttörni egy lezárt szektoron, amely a hazai szurkolóktól választotta el őket. A kedélyek a meccs után sem csillapodtak, a stadion körüli utcákon csaptak össze a két csapat hívei. A rendőrség 30 huligánt vett őrizetbe.

1999. 08. 07. Cardiff–Millwall: Noha a rendőrség is tudott arról, hogy a két tábor hetekkel a meccs előtt interneten keresztül felvette egymással a kapcsolatot, mégsem tudták megakadályozni a rendbontásokat, melyek során mintegy 300 Millwall-huligán csapott össze a cardiffi kemény maggal. Az utcai harcok miatt félbe kellett szakítani egy zenei fesztivált Cardiff belvárosában, mivel a huligánok bárszékekkel és sörösüvegekkel dobálták egymást. 14 szurkoló sérült meg.

1999. 10. 16., Millwall–Burnley: a mérkőzés után tömegverekedés tört ki a London Bridge állomáson, amikor a vendégszurkolók ötven fős csoportját megtámadták a Millwall huligánjai.

1999. 11. 29., Millwall–Cardiff: Az augusztusi randezvous „visszavágójára” a cardiffiak is nagy számban érkeztek, és a meccs után (amelyet a Millwall nyert 2:0-ra) elszabadultak az indulatok, a rendőrség ugyanis nem tudta megoldani a két tábor elkülönítését. A New Den stadion környékén megbénult a forgalom, amikor több száz hazai szurkoló támadta meg a rendőröket. A kövekkel és vasrudakkal felfegyverzett millwalliak „Gyűlöljük Cardiffot!” és „Isten óvd a királynőt!” felkiáltásokkal támadtak a rendfenntartókra, majd kirakatokat törtek be. 25 huligánt vettek őrizetbe.

2000. 04. 22., Burnley–Millwall: A mérkőzés előtt a városközpontban randalíroztak a Millwall drukkerei, majd füstbombákkal és petárdákkal dobálták meg a kiérkező rendőröket. Az incidensek a találkozó után is folytatódtak, s a vasútállomáson újabb rendbontásokra került sor. A rendőrség 11 személyt tartóztatott le (ebből 5 millwallit).

2000. 09. 09., Millwall–Swansea: 180 Swansea-huligán érkezett Londonba, többségük 30 és 40 év körüli veterán. A két tábor mobiltelefonos összeköttetésben volt, és a London Bridge-nél csaptak össze. A Daily Mirror értesülései szerint hét rendőrt kellett kórházba szállítani.

2001. 02. 11, Swansea–Millwall: Négyszáz, késekkel felfegyverkezett Millwall-szurkoló érkezett a rendőrség által előzetesen a legrizikósabb, azaz C kategóriába sorolt mérkőzésre a Swansea ellen – tudósított a botrányokkal tarkított találkozóról a BBC és a Daily Mirror. A hazai huligánok már a vasútállomásnál megpróbálták áttörni a rendőrkordont, több-kevesebb sikerrel. 22 huligánt tartóztattak le.

2001. 03. 16., Bristol City– Millwall: Futballhuligánok őr-jöngtek a stadion körül – írta a meccs másnapján a Bristol Evening Post. A mérkőzés utolsó percében a játékvezető vitatható tizenegyest ítélt a hazai csapat javára, s ezzel a góllal kapott ki a Millwall. A vendégszurkolókat ez annyira felbőszítette, hogy szektorukban feltépték a székeket, és azzal dobálták a hazaiakat. A kutyás és lovas rendőrök nehezen tudták megfékezni az indulatokat a lelátón. „Egyszer csak elszabadult a pokol, mindenki pánikszerűen menekülni próbált, miközben a millwalliak ámokfutást rendeztek a stadionban; dobáltak mindent, ami a kezük ügyébe került, székeket, üvegeket, késeket, de még WC-ülőkét is. Hiába voltak ott a rendőrök, tehetetlenek voltak velük szemben. Mindenki fel-alá rohangált, üvöltözött és verekedett. Soha életemben nem éreztem még ilyen félelmet” – nyilatkozta egy szemtanú.

2002. 05. 2., Millwall–Birmingham City: A meccs után hat órán keresztül nem hagyhatták el a stadiont a vendégcsapat szurkolói, mivel a környező utcákon kaotikus állapotok uralkodtak: több ezer (!) Millwall-drukker várt a birminghamiekre, s amikor a rendőrök megpróbálták feloszlatni a tömeget, a huligánok több-frontos támadást indítottak a rendfenntartók ellen.

2004. 03. 22., Millwall–West Ham: a The Sun szerint minden idők legnagyobb rendőri készültsége a New Den stadion környékén. A Bushwackers (Millwall) és az Inter City Firm (WHU), vagyis a két legkeményebbnek számító angol szurkolótábor találkozott. A meccs nem is múlt el balhé nélkül, s amikor egy WHU-játékost kiállított a játékvezető, a mintegy háromezer vendégszurkoló egy része, elsősorban az ICF tagjai, megpróbálták megtámadni a hazai drukkereket. A meccs alatt a stadionban 1100 rendőr teljesített szolgálatot. (Forrás: View from the Terrace, Bubble Blowers)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?