Hrutka János: „Gyorsabban feloldódtam, mint a nescafé“

A téli átigazolási időszak egyik szenzációja volt, hogy Hrutka János, a Ferencváros saját nevelésű labdarúgója fél évig kölcsönben a Vasasban szerepel. Pedig a „Rudi“ becenévre hallgató válogatott hátvéd korábban kerek perec kijelentette: ő csak akkor megy el a zöldektől, ha elzavarják. Nem zavarták el, kölcsönadták.

A téli átigazolási időszak egyik szenzációja volt, hogy Hrutka János, a Ferencváros saját nevelésű labdarúgója fél évig kölcsönben a Vasasban szerepel. Pedig a „Rudi“ becenévre hallgató válogatott hátvéd korábban kerek perec kijelentette: ő csak akkor megy el a zöldektől, ha elzavarják. Nem zavarták el, kölcsönadták. Az ok: Hrutka többmilliós fizetése. Viszont azt sokan elfelejtik, hogy amikor a bekk visszaigazolt az Üllői útra, az Eintracht Frankfurttal pereskedés előtt álló futballista végül megegyezett a német klub vezetőivel, hogy csak háromhavi bérére tart igényt, ennek fejében azonban szabadon rendelkezik a játékjogával. Azaz az FTC-nek nem kellett fizetnie lelépési díjat, amely összeg egy részét be is építették Hrutka szerződésébe, mondván, amennyiben külföldre szerződik, a teljes vételár a Ferencvárost illeti. A tranzakciónál Hrutka régi barátja, a Ferencváros ügyvezetője, Szeiller József bábáskodott. Igaz, a mostani távozásánál is ott volt a régi haver, ám mivel nem jött össze a külföldi szerződés. Várszegi Gábor tulajdonos pedig a keretből egyedül Hrutka fizetését nem vállalta át, így lett egyik pillanatról a másikra kolonc a Fradi saját nevelésű labdarúgója..

Mint ős-fradistát, miként fogadtak Angyalföldön?

Az első Fáy utcai edzés előtt még volt bennem egy kis izgatottság, ám Kiss László vezetőedző olyan szeretettel fogadott, hogy gyorsabban feloldódtam, mint a nescafé. Persze a társak is rendesek voltak, minden segítséget megkaptam a minél gyorsabb beilleszkedéshez.

Kiss László személye, akivel még a Fradiban együtt dolgoztatok, mennyiben játszott szerepet abban, hogy a Vasashoz igazolj?

Ez sem volt lényegtelen szempont, mint ahogy az sem, hogy az angyalföldi vezetők végig kitartottak mellettem. Azaz, az első pillanattól kezdve éreztem, hogy itt nagy szükség van rám, ráadásként Kiss László is kedvel engem, stílusa pedig magával ragadja az egész csapatot. Továbbá feldobott, hogy sokan kilátogattak az edzőmeccseinkre is, mondták is a srácok, régen voltak ennyien előkészületi fellépésen.

Mivel ilyen esetekben megy a mókázás, a Vasas labdarúgói nem hecceltek a zöld-fehér múltad okán?

Nem, éppen ellenkezőleg, a Fradinál cukkoltak a Vasassal. Tény, a Fáy utcában mostanság oldott, de elszánt a hangulat, ugyanakkor komolyságot is követelnek, hiszen fontos cél a bennmaradás, ami nem lesz könnyű a nehéz sorsolás miatt. Az első öt fordulóban ugyanis főként az élmezőnyhöz tartozó együttesekkel találkozunk.

Bár jól érzed magad a Vasasnál, szavaidból mégis azt érzem ki, hogy alaposan megviselt az Üllői úti távozásod?

Csodálkozol ezen? Már 17 éve játszom a Ferencvárosban, s úgy érzem, több megbecsülést érdemeltem volna.

Feltételezem, ha ennyire ragaszkodsz az FTC-hez, akkor az anyagi igényeidet is lejjebb adtad.

Nem zárkóztam el a fizetéscsökkentéstől, de csak egy ésszerű határig. Csak ismételhetem, saját nevelésű játékosként több becsületet érdemeltem volna a vezetőinktől.

Kire gondolsz, Furulyás János elnökre, netán a régi barátodra és játékostársadra, Szeiler József ügyvezetőre?

Maradjunk annyiban, Szeiler Józsival a barátságunk már a múlté, manapság már csak munkatársi kapcsolat létezik közöttünk. Furulyás Jánost pedig azért nem értem, mert éppen neki, aki évtizedek óta szolgálja a klubot, kellene a legjobban tudnia, hogy a csapatot mindig a saját nevelésű játékosok vitték a hátukon. Igaz, őket becsülték meg a legkevésbé, ugyanakkor a szurkolók többnyire miattuk jártak ki a meccsekre, de legalábbis velük azonosították a Fradit. Most mondjam azt, hogy a jelenlegi keretben szinte az utolsó mohikán voltam, aki a Ferencvárosnál nevelkedett.

Ezzel azt mondod, hogy a szerződésed, precízebben, a pénzed körüli anomáliák okán az elanyagiasodott világ áldozata lettél?

Nem érzem magam áldozatnak, hiszen a Vasasnál befogadtak, kedvelnek, s bíznak bennem, ráadásul itt a nehéz helyzet dacára sincs akkora feszültség a csapat körül, mint az Üllői úton. Ám annyiban feltétlenül elkeserítő a történetem, hogy miközben jó ideje az én pénzemről beszélnek a Fradinál, addig rengeteg külföldit igazoltak, nyilván egyiküket sem ingyen, de megeshet, néhányuk egyetlen meccsen sem lép majd pályára.

Mit gondolsz, nyáron, amikor lejár a Vasasnál a kölcsönadási szerződésed, visszatérsz a zöldekhez?

Egyelőre nem gondolkodom ezen, hiszen ki tudja, addigra milyen lesz a ferencvárosi vezetés összetétele, ráadásul közben parlamenti választásokat is tartanak. Papíron június 1-jétől ismét a Fradi labdarúgója leszek, de remélem, összejön végre egy külföldi szerződés is. Most azonban minden erőmmel a Vasasra koncentrálok, a bennmaradás kiharcolására, amiben hiszem, hogy tudok segíteni a piros-kékeknek. Elvégre ők láttak bennem fantáziát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?