Hova siet Rogge?

Pozsony. Jacques Rogge tavaly foglalta el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki posztját, és a változások jegyében kezdte munkáját. Azóta is azon munkálkodik, hogy előrelépés történjen.

Pozsony. Jacques Rogge tavaly foglalta el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki posztját, és a változások jegyében kezdte munkáját. Azóta is azon munkálkodik, hogy előrelépés történjen. „Úgy tűnik azonban, hogy az olimpiai mozgalom jóval összetettebb állapotban van, mint feltételeztük – állapította meg mexikóvárosi hazaérkezése után Martin Benko, a SOV főtitkára, aki Vladimír Černušák tiszteletbeli NOB-tag vendégeként járt a nemzetközi testület 114. ülésén. – Ezzel részben utalni szeretnék arra, hogy miért torpant meg Rogge erőteljesnek indult átalakítási folyamata. Alapjában véve azonban jövőbe mutató tanácskozásról volt szó. Elkezdődött a mozgalom Samaranch-éra utáni letisztulása, a túlzott méretű játékok elviselhetőbbé tétele.” Szavait tényekkel is alátámasztotta: egy sportoló a nyári olimpián 30 ezer, egy újságíró 10 ezer dollárba kerül. Salt Lake Cityben a rendezőbizottság 1,5 milliárd, az állam 700 millió dollárt áldozott a téli játékokra. Előtte Sydneyben 2 milliárd rendezői kiadás mellett egy milliárd dollár állami forrást emésztett fel a nyári olimpia. Emelkedik a technológiai kiadások nagysága, Sydneyben már elérte az egy milliárd dollárt, s biztonsági intézkedésekre is már 250 milliót szántak. „A rendezők egyre nagyobb méretű játékokat hoznak tető alá, hatalmas, nehezen elviselhető kiadásokkal.” Ezért is indult el az olimpia karcsúsítása, műsorának megváltoztatása. Rogge a végrehajtó bizottságban váratlanul keresztül vitte, hogy a NOB elé kerüljön a baseball, a softball és az öttusa kizárása az ötkarikás családból. A plénum azonban – hatalmas vita után – későbbre, az athéni olimpia utánra halasztotta a döntést. „A jelentésből hiányoztak a kizárás pontos kritériumai – árulta el a nyomós ellenérvet Benko. – Ezért akadt meg a folyamat. Közben olyan többségi nézet alakult ki, hogy az olimpia teljes műsorát kell végignézni, a sportágakat valamennyi vetületükkel együtt. A versenyszámok helyzete nem került szóba, ám a végrehajtó bizottság februári ülésén már napirenden lesz. Ebben pedig a vízi szlalom révén érdekeltek vagyunk. Szinte biztos, hogy a pekingi olimpia (2008) műsorában már nem lesz változás, de a versenyszámok helyzete még bizonytalan.” Februárig mindenképpen. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?